4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialS-a încheiat cel mai bun sezon din ultimul deceniu. Mamaia, Venus, Eforie...

S-a încheiat cel mai bun sezon din ultimul deceniu. Mamaia, Venus, Eforie și Vama Veche, cele mai căutate stațiuni de pe litoral

Tour-operatorii și hotelierii vorbesc de o creștere de aproape 15% a numărului de turiști. Ar fi fost şi mai mare, dacă nu ar fi început şcoala, afirmă aceştia.

Hotelierii de pe litoral, dar și tour-operatorii zâmbesc fericiți la final de sezon estival. Probabil că nici în visele lor cele mai frumoase nu se așteptau la o vară atât de bună, cel puțin din punct de vedere al turiștilor. Vestea și mai bună pentru ei este că încasările au crescut mai mult decât numărul de turiști. „La sfârşitul sezonului estival 2016, estimăm o creştere între 12 şi 15% a numărului de turişti pe litoralul românesc, din esti-mă-rile primite de la tour-ope-ratorii Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și de la hotelieri. Considerăm 2016 cel mai bun sezon din 2008 -încoace, atunci când am avut cel mai bun an pentru turismul românesc din ultimii ani”, a precizat Corina Martin, președintele Asociației Litoral-Delta Dunării.

Peste tot pe litoral lucrurile au stat mai bine. ”Numărul de turiști a crescut cu circa 15% față de anul trecut”, a confirmat Tănase Barde, proprietarul unui hotel din Jupiter. Încasările, a continuat, sunt cu circa 25% mai mari față de 2015. Există și un regret al multor oameni din tu-rism: faptul că școala a început mai devreme cu o săptămână anul acesta. Vremea a fost și este în continuare excelentă pe litoral. Ieri, de exemplu, erau aproape 30 de grade, iar apa mării era excelentă pentru o baie. Hotelurile s-au golit însă aproape instantaneu de duminică, 11 septembrie, pentru că prima zi de școală a fost 12 septembrie. “Sâmbătă, hotelul a fost plin. Și când spun plin nu mă refer la un grad de ocupare de 80%, ci de 100%. Duminică au plecat însă toți turiștii. Dacă școala ar fi început cu o săptămână mai târziu, sunt convins că oamenii ar mai fi venit”, a confirmat Tănase Barde. Mulți hotelieri se plâng de lipsa de coordonare dintre Ministerul Educației și cei care reprezintă domeniul turismului.

Mai mulți factori

Anul 2016 a fost unul mai bun dintr-un cumul de factori. În primul rând, situația din Europa i-a speriat pe mulți români, care au preferat să stea acasă și să aleagă o vacanță domestică. De asemenea, Turcia, o destinație de vacanță foarte căutată, a devenit o zonă în care oamenii au ajuns să se întrebe de două ori înainte să plece, tot din cauza instabilității. ”Mai există un factor. După zece ani sau mai mulți, există oameni care au decis să revină în stațiunile românești, să dorească să le redescopere”, este de părere Tănase Barde. -Evident, o bilă albă a fost și vremea. Spre deosebire de anul trecut, a plouat foarte puțin. Practic, zilele în care nu s-a putut face plajă -s-au numărat pe degetele de la o mână. 

Mamaia rămâne și în acest an cea mai căutată stațiune de pe litoral. ”În topul staţiunilor, în acest an stațiunea Mamaia ocupă în continuare primul loc, urmată de Venus și Eforie. O notă excelentă primește Vama Veche, cu rezultate foarte bune în acest an. O creștere consistentă s-a înregistrat și în sudul litoralului, mai ales datorită investițiilor noi în segmentul hotelier, în special în Venus”, spune președintele ALDD.  

Străinii continuă să ne ocolească

Într-un bilanț al sezonului estival realizat de Asociația Litoral, care beneficiază de un buget de promovare masiv, colectat de Primăria Constanța de la agenții economici din Mamaia și din Satul de Vacanță, apar și cifre de incoming, adică de sosiri turiști străini, care se doresc a fi încurajatoare. ”Sezonul 2016 a înregistrat trei chartere/săptămână între Tel-Aviv și Constanța, o creștere de la 4.000 la 7.000 turişti israelieni care au ajuns pe litoral în staţiunile Mamaia, Năvodari și Eforie”, se arată în comunicat. 7.000 de israelieni, la care se mai adaugă câteva mii de francezi, englezi sau alți străini, veniți în cea mai mare parte individual, confirmă însă că litoralul românesc este un produs care se adresează în special turiștilor români. România nu a reușit, ca Bulgaria, de exemplu, să atragă germani. Aceștia au părăsit cu totul piața locală, nemulțumiți de prețurile mari și de serviciile de proastă calitate, raportate la aceste prețuri. Au plecat și din cauza muzicii date la maximum la terase, dar și a câinilor fără stăpân care îi agresau în stațiuni – două probleme minore, aparent, care însă nu și-au găsit nici până acum rezolvare.

Spre deosebire de aeroportul din Varna, care operează circa 60 de avioane pe zi, pe Kogălniceanu lucrurile se mișcă în pași de melc. Puținele rute externe din acest an (Milano, Istanbul, Londra, Atena, Larnaca) nu au adus un număr semnificativ de turiști străini, ele fiind folosite în special de românii care doresc să călătorească în străinătate. De altfel, este greu de crezut că un grec ar dori să lase litoralul din țara sa pentru un concediu mai scump în Mamaia sau oriunde altundeva pe litoralul românesc.

SPECIALISTUL

Hotelurile mai bune,  un alt motiv

„Anul 2016 a fost mai bun. Toți hotelierii și toate agențiile de turism au confirmat acest lucru. Vorbim de o creștere de 10%-11%, unii au anunțat chiar un  plus de 15%. În nici un caz 30%, cum se vehicula la un moment dat. Un motiv a fost contextul internațional. România este o destinație sigură”, a susţinut Cristian Bărhălescu, președinte ANAT Sud Est. Acesta consideră că un alt motiv este creșterea confortului pe litoralul românesc. Multe hoteluri au trecut de la trei la patru stele, de la două la trei sau chiar de la una la trei stele. „Un alt motiv este și faptul că România este pe o creștere din punct de vedere economic. Toate măsurile luate de guvern, cu reducerea TVA la serviciile din turism, reducerea TVA în general, plus celelalte măsuri, inclusiv creșterea salariului minim pe economie, au generat venituri mai mari și oamenii și-au permis să vină să acceseze servicii turistice și să se plimbe și pe litoralul românesc”, a precizat -Cristina Bărhălescu.

VIITOR

Sprijin pentru turiștii români

Constanța va fi legată aerian, de anul viitor, cu principalele orașe din vestul țării. Tour-operatorii ar putea profita de acest lucru pentru a atrage pe litoralul românesc mai mulți străini din România. Drumul dintre Cluj și Constanța va fi făcut în numai 40 de minute, spre deosebire de zece ore sau mai mult, în prezent, cu avionul. S-au anunțat și curse externe, dar, așa cum spuneam, acestea sunt folosite îndeosebi pentru a pleca din țară ca turist, nu pentru incoming. „Litoralul românesc are perspective de creștere constantă datorită relației excelente dintre agențiile de turism, care îl promovează permanent,  și hotelieri, care prin investițiile realizate îmbunătățesc an de an serviciile oferite turiștilor”, a precizat Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă