14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSabia primită de Cuza de la principele Serbiei va fi expusă la...

Sabia primită de Cuza de la principele Serbiei va fi expusă la Iași

Sabia primită în dar de domnitorul Alexandru Ioan Cuza de la principele Serbiei va fi expusă începând de vineri seară, timp de trei zile, la Palatul Roznovanu din Iaşi, informează Mediafax.

În palat este sediul Primăriei din Iași. Tot aici vor fi expuse documente despre Unirea Principatelor Române.

Conducerea Primăriei a anunţat că, începând de vineri seară şi până duminică, la Palatul Roznovanu din Iaşi are loc expoziţia ”Iaşiul care uneşte”, în cadrul căreia vor fi prezentate documente şi mărturii despre Unirea Principatelor Române, precum şi despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Exponatul cel mai valoros este sabia de paradă dăruită domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 1863, de către principele Serbiei Mihail Obrenovici.

Domnitorul a primit sabia în semn de recunoştinţă pentru faptul că a sprijinit trecerea pe teritoriul Principatelor Unite a unui convoi format din 500 de care cu arme şi muniţie, venite din Rusia şi având ca destinaţie Serbia.

Sabia este lucrată în atelierul vienez ”Mayernofer – Klinkosch”, iar lama de oţel poartă inscripţia ”Amicus Certus in re incerta/Prieten sigur în vremuri nesigure”.

Mânerul aurit îl înfăţişează pe Sfântul Andrei (patronul Serbiei), la picioarele căruia se află un leu şi un vultur, simbolizând Serbia şi România, luptându-se cu un şarpe, simbolizând Turcia. Pe teaca din aur filigranat decorată cu smaralde şi diamante apare monograma domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi cea a principelui Mihail Obrenovici. Cutia din catifea roşie poartă stema Serbiei şi inscripţia atelierului vienez.

Sabia a fost purtată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza la deschiderea sesiunii Corpurilor Legiuitoare, la 15 noiembrie 1863. În prezent, deţinătorul sabiei este Muzeul Naţional Cotroceni.

Duminică, la Iaşi, vor avea loc manifestări oficiale în Piaţa Unirii din municipiu dedicate Zilei Unirii, la eveniment fiind aşteptaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, liderii liberali Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, precum şi preşedintele PSD Liviu Dragnea.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă