17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialSanitas amenință cu proteste

Sanitas amenință cu proteste

Sanitas amenință cu acțiuni de protest, pentru că sindicaliștii nu au primit soluții la revendicările lor privind Contractul Colectiv de Muncă și creșterea salriilor din sănătate și asistență socială, informează Mediafax.

Prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, a declarat, joi, că în şedinţele Biroului Executiv şi ale Consiliul Naţional Sanitas se va discuta despre evaluarea "Caravanei Sanitas" din teritoriu, după ce aceasta a avut ca teme descentralizarea, Legea sănătăţii, Legea salarizării, asistenţa socială şi proiectele viitoare ale federaţiei. Discuţiile vor viza şi faptul că nu s-au găsit soluţii privind revendicările dezbătute deja cu reprezentanţii mai multor ministere, revendicările fiind legate de Contractul Colectiv de Muncă şi de creşterea salariilor din sănătate şi asistenţă socială.

"Până în acest moment, nu am primit niciun răspuns, ci doar promisiuni. În aceste condiţii, propunerea noastră va fi de declanşare a acţiunilor de protest în sistemul sanitar şi în asistenţă socială", a declarat Sepi.

Federaţia Sanitas a cerut în 29 mai, într-o întâlnire cu reprezentanţii mai multor ministere, contract colectiv de muncă pe sector sanitar şi activităţi sanitar veterinare şi creşterea cu 10 la sută a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, ameninţând că în caz contrar va declanşa proteste.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat atunci că sindicaliştii s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Ministerului de Finanţe şi cu ministrul pentru Dialog Social şi au discutat trei dintre revendicările Sanitas: contract colectiv de muncă pe sector, majorarea salariilor pentru personalul medical şi pentru angajaţii din asistenţă socială.

Sepi preciza că s-a solicitat transformarea de urgenţă a contractului colectiv de muncă pe grup de unităţi în contract colectiv de muncă pe sector sanitar şi activităţi sanitar-veterinare, data limită fiind 10 iunie.

Cea de-a doua solicitare a Federaţiei Sanitas a vizat creşterea de urgenţă a veniturilor personalului din sănătate cu cel puţin 10 la sută, sindicaliştii solicitând ca această măsură să fie luată în special pentru cei cu venituri mici.

Aceeaşi solicitare, de majorare salarială cu 10 procente, s-a făcut şi pentru domeniul asistenţei sociale, unde sunt cele mai mici salarii.

"Am cerut ca aceste măsuri să fie un prim pas de reaşezare a salariilor, ţinând cont că în ultimii patru-cinci ani salariile lor nu au mai crescut sau au fost tăiate. Ceea ce noi am transmis azi sunt dorinţele colegilor. Peste 500 de lideri de sindicat Sanitas au cerut imperios să facem aceste trei solicitări. Avertizăm că, în caz contrar, luăm în calcul posibilitatea de a declanşa acţiuni de protest în această vară", a spus prim-vicepreşedintele Sanitas.

El a precizat că ministrul pentru Dialog Social şi-a asumat rezolvarea primei solicitări, iar Ministerul Sănătăţii urmează să transmită săptămâna viitoare Ministerului de Finanţe, toată documentaţia pentru a se putea face o evaluare a numărului de persoane care ar trebui să beneficieze de majorări salariale şi a impactului financiar.

"Consider, în condiţiile în care vedem aproape în fiecare zi cazuri de corupţie, că în cadrul aceluiaşi buget existent este posibilă o creştere a veniturilor cu 10 la sută şi suntem dispuşi să ajutăm sistemul şi Ministerul Sănătăţii să reorganizăm activitatea unor spitale neperformante", a spus Sepi.

Marius Sepi a mai arătat că pentru asistenţa socială s-a solicitat MMFPSPV să transmită o circulară către preşedinţii de consilii judeţene, pentru ca acestea, în cel mult o săptămână, să transmită salarizarea din asistenţă socială, pentru ca Ministerul de Finanţe să vadă câte persoane ar trebui să beneficieze de majorare şi care este impactul bugetar.

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă