13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialSAR solicită SRI declasificarea informărilor despre Hexi Pharma

SAR solicită SRI declasificarea informărilor despre Hexi Pharma

Societatea Academică din România (SAR) a solicitat oficial Serviciului Român de Informaţii (SRI) declasificarea informărilor pe care această instituţie le-a făcut legat de Hexi Pharma. 
Potrivit unui comunicat al SAR citat de Agerpres, solicitarea a fost înregistrată şi la Consiliul Superior de Apărare a ţării (CSAT) şi la Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. 

Cererea de declasificare a SAR se referă la informările trimise autorităţilor publice sau private în legătură cu nereguli şi/sau ilegalităţi săvârşite de angajaţii Hexi Pharma ori de alte persoane în legătură cu aprovizionarea cu dezinfectanţi a unităţilor sanitare, situaţia îmbolnăvirilor nosocomiale în spitale şi alte unităţi sanitare, respectiv corectitudinea raportării datelor privitoare la aceste îmbolnăviri, precum şi la orice alte informări legate de neregulile şi/sau ilegalităţile constatate în sistemul sanitar. 

Conform avocaţilor SAR, prin art.24 al.5 din Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate se prevede în mod expres că se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informaţiile de interes public, principiu reluat şi în art. 30 al actului normativ.

Cele mai citite

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Migraţia ilegală la frontierele României a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%

Vești bune de la granițele României. Migrația ilegală a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%, transmite MAI. Reducerea semnificativă a migrației...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă