20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSărbătorile, motiv de depresie pentru cei singuri

Sărbătorile, motiv de depresie pentru cei singuri

Studiile făcute de-a lungul timpului arată că ponderea sinuciderilor provocate de depresii este mai mare în perioada sărbătorilor. Paștele nu face excepție.

Criminaliștii și psihologii sunt de aceeași părere: incidența sinuciderilor este mai mare primăvara și toamna dar și în preajma sărbătorilor, fie că este vorba despre Paști, Crăciun, Revelion sau comemorare de sfinți.

Statisticile mai arată o creștere îngrijorătoare a sinuciderilor sau tentativele de sinucidere în rândul tinerilor și adolescenților. Copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate sunt cei mai predispuși depresiilor și tentativelor de sinucidere cauzate de acestea. Psihologii spun că acești copii se simt părăsiți, chiar dacă se află în grija unor rude. Tot în pragul sinuciderii ajung și adolescenții ai căror părinți divorțează sau se ceartă în cea mai mare parte a timpului petrecut în familie. În aceste cazuri copiii se consideră vinovați de separarea părinților. Și decesele în familie duc la depresii adânci care pot determina sinucideri.

Conform rapoartelor poliției și medicilor legiști, cei mai mulți care aleg să se sinucidă recurg la modalități violente. Spânzurarea și precipitarea (aruncarea în gol) au rămas în topul metodelor de sinucidere. Unii, puțini ca număr, preferă să se împuște. Astfel de sinucigași fac parte din categoria oamenilor de afaceri sau rândurile celor care au dreptul să poarte și să folosească armament în interes de serviciu.

S-au sinucis în ziua de Paști

Anul trecut, o adolescentă în vârstă de aproape 14 ani, din judeţul Suceava, s-a sinucis chiar în ziua de Paşti. Fata a fost găsită spânzurată, într-o anexă a locuinţei. Ea se afla în grija mamei, tatăl fiind plecat în străinătate.

Tot anul trecut, un tânar, din localitatea Gheorghe Doja, s-a sinucis chiar în ziua de Paști. După o ceartă cu familia acesta a plecat de acasa și s-a oprit la linia ferată acolo unde a așteptat să vina un tren și s-a aruncat în fața lui.

Tot în ziua de Paști, în 2012, un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Telești-Costești, a fost descoperit mort în spatele şcolii din localitate. Se certase cu iubita lui şi erau despărţiţi de la o vreme, însă niciodată nu a părut atât de deprimat ori supărat încât să îşi pună capăt zilelor.

În 2012, la nivelul Capitalei au fost 10 tentative de sinucideri, în ziua de Paști. Conform declarațiilor de la acea dată ale lui Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalui de Urgenţă Floreasca, "persoanele care încearcă să-şi ia zilele în preajma sărbătorilor folosesc metoda intoxicării cu medicamente sau a otrăvirii. Pe locul doi se află cazurile de aruncare de la etaj, iar pe trei cei care încearcă să-şi taie venele".

Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă