22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSCANDAL. Scriitorul Radu Aldulescu, pe punctul de a fi aruncat în stradă

SCANDAL. Scriitorul Radu Aldulescu, pe punctul de a fi aruncat în stradă

Scriitorul Radu Aldulescu a fost pe punctul de a fi aruncat în stradă, în Bucureşti, după ce a primit, miercurea trecută, un ordin de evacuare semnat de preşedintele Uniunii Scriitorilor Români (USR), Nicolae Manolescu. Totuşi, primarul interimar a decis, luni, ca scriitorul să îşi păstreze locuinţa până la sfârşitul iernii. 

Astfel, într-un comunicat al Primăriei București, se arată că autoritățile locale ”analizează dosarul locativ al domnului Aldulescu, astfel  încât, în limita posibilităților și ținând cont de importanța activității culturale a acestuia, să i se repartizeze, în viitorul apropiat, un spațiu corespunzător nevoilor sale”. Totodată, reprezentanţii instituţiei au amintit că USR a renunţat la sediul în care era găzduit scriitorul, iar imobilul a trecut în administrarea Municipalităţii.

Scriitorul Radu Aldulescu locuia într-un sediu al USR, pentru care asociaţia plătea lunar chirie către Primăria Bucureşti. 

Deşi USR este o asociație non-profit, al cărei scop este să apere interesele de breaslă, economice, sociale și morale ale membrilor ei, Radu Aldulescu a spus că Uniunea nu ajută scriitorii. „Este o conjurație a autorilor mediocri, care subminează literatura și scriitorii, asta e menirea lor”, a spus el, într-un interviu acordat PressOne.

Aldulescu l-a menţionat, între alţii, pe Nicolae Manolescu – „un profesor de limba română cu veleități literare care face niște politici literare ruinătoare, prin care promovează autori mediocri”.

Tot în interviul pentru PressOne, Radu Aldulescu a spus că USR a făcut tot posibilul să îl extermine. Principalul motiv al organizaţiei ar fi îndepărtarea președintelui secției Poezie din Asociația Scriitorilor București, Mircea Cipariu, care „le făcea greutăți, era în proces cu Manolescu, chestii de-astea”.

„Toți cei care ne neagă să plece! Dacă pot să moară, să moară! Se poate spune și așa, că sunt victimă colaterală, dar sunt și vizat direct. Eu nu sunt înghițit. De ce? Pentru că sunt scriitor. Ei nu sunt scriitori (…) Am scris nouă romane, apărute în două, trei și patru ediții. Am luat premii naționale și internaționale și câteva mii de exemplare din cărțile mele se află în librăriile și în bibliotecile din țară. Asta e. Nu am casă”, a mai precizat Radu Aldulescu.

De-a lungul timpului, Radu Aldulescu a publicat „Sonată pentru acordeon”, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor, şi „Amantul Colivăresei”, „Îngerul încălecat”, „Istoria eroilor unui ținut de verdeață și răcoare”, „Proorocii Ierusalimului”, „Mirii nemuririi”, „Ana Maria și îngerii”, „Cronicile genocidului” şi „Istoria Regelui Gogoșar”.

USR, apel la alte instituţii pentru sprijinul scriitorului Radu Aldulescu 

Reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România au transmis că instituţia a făcut tot ce s-a putut pentru scriitorul Radu Aldulescu, oferindu-i un spațiu de locuit, mai mulți ani, mai întîi în Casa Monteoru, până când aceasta a fost retrocedată, apoi într-un alt imobil, pentru care USR a plătit chirie Primăriei Capitalei și la care, ulterior, a fost nevoită să renunțe.

De asemenea, USR a amintit că Editura Cartea Românească, a Uniunii Scriitorilor din România, este editura care i-a publicat cărțile lui Radu Aldulescu.

“În lumina acestor fapte verificabile USR își exprimă speranța că și alte instituții vor face eforturi similare cu cele depuse timp de mai mulți ani pentru unul dintre cei peste 2.400 de membri ai ei. Printre posibilitățile USR nu se numără și aceea de a oferi spații de locuit membrilor ei”, au mai transmis reprezentanţii USR, într-un comunicat publicat, joi, pe site-ul instituţiei.

 

Cele mai citite

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă