18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialScandal românesc la Paris. Roberta Anastase: Vina lui Andrei Marga este că...

Scandal românesc la Paris. Roberta Anastase: Vina lui Andrei Marga este că nu demisionează

Scandal românesc de proporţii la Salonul de carte de la Paris, un eveniment la care ţara noastră este invitat de onoare. Premierul Victor Ponta şi-a anulat participarea pe ultima sută de metri. Asta după ce mai multi scriitori români au refuzat să meargă la eveniment în semn de protest faţă de politica lui Andrei Marga la Institutul Cultural Român.

Surse oficiale de la Palatul Victoria spun că Victor Ponta nu mai vrea scandaluri în afara ţării şi din acest motiv a decis să nu mai participe la Salonul de Carte de la Paris, unde literatura română este în prim-plan, deşi iniţial prezenţa sa a fost confirmată. Hotărârea vine după ce mai mulţi politicieni din opoziţie au criticat participarea prim-ministrului la Salonul de Carte în condiţiile în care acesta a fost acuzat de plagiat, potrivit Digi 24.

Citeşte şi Andrei Marga, despre prezenţa lui Andrei Pleşu la Salon du Livre: Nu a fost invitatul ICR. Vezi ce LIMBAJ foloseşte şeful ICR

„Hoţul nu se duce la inaugurarea unui penitenciar, mincinosul nu e chemat să ţină predici în biserică, iar analfabetul nu e pus să scrie un manual de pedagogie. Dacă aşa stau lucrurile, ce caută Victor Ponta la Târgul de carte de la Paris?”, a scris eurodeputatul PDL Cristian Preda, pe blogul personal.

La Salonul de Carte din capitala Franţei au fost invitaţi 27 de autori români. Însă Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Mircea Cărtărescu au refuzat să participe fără să dea prea multe explicaţii.

Citeşte şi Neagu Djuvara: Prezenţa mea la Salon du Livre de la Paris nu se justifică

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, dă din umeri şi spune că „fiecare scriitor invitat ia decizia cum doreşte”.

„Dacă s-ar informa cu acurateţe, Andrei Pleşu ar constata că nu a fost invitatul ICR la Salonul Cărţii, ci invitatul editurii franceze la care Institutul Cultural Român a plătit traducerea volumului său. El spune că instituţia din partea căreia a beneficiat financiar este în plin derapaj, dar nu indică vreun fapt, nici nu poate indica, pentru că nu există”, se arată într-un comunicat semnat de Andrei Marga.

Roberta Anastase, deputat PDL: „Domnul Marga este plin de umor. Ne amintim cum şi-a făcut angajările la ICR, cum erau concursurile acelea unde dăduse rezultatele cu două săptămâni înainte de ultima etapă. Aceste lucruri fac parte dintr-o etapă de decredibilizare a instituţiei, din transformarea ei într-o instituţie care se bazează pe relaţii de amiciţie şi rudenie. Vina domnului Marga este că nu îşi dă demisia. Oamenii de cultură nu vor să se asocieze cu anumite fapte, cu anumite persoane”.

Citeşte şi  Ana Blandiana: Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci cărţile mele

Sorin Ioniţă, preşedinte Expert Forum: „Mircea Cărtărescu, săracul, când s-a implicat el în politică? El a fost luni de zile tăvălit, din motive pur politice şi acum nu a mai vrut să ia parte. Victor Ponta a făcut foarte bine că nu s-a mai dus, a evitat un nou scandal. Pentru el ar fi fost o bună oportunitate de a se poza din nou cu Hollande, de a apărea într-un mediu mai destins, dar ar fi fost reacţii”.

Ludovic Orban, deputat PNL: „Acest scandal ne pune din nou într-o lumină care nu este foarte avantajoasă. Nu ştiu cu ce au păcătuit Marga şi ICR-ul, este o pată mult prea mare în jurul acestei instituţii şi cred că ar trebui scoasă puţin din zona influenţei politice. Ce dacă participa premierul României? Ce legătură este între plagiat şi un târg de carte? Se ducea ca premier, nu ca doctor”.

Gyorgy Frunda, UDMR: „Şi eu cred că e bine că Victor Ponta nu merge. Eu am fost la Salonul Cărţii de la Paris, în urmă cu câţiva ani. Sunt invitaţi scriitori traduşi în franceză, poţi discuta cu ei, e un eveniment eminamente cultural. A exporta de acasă, indiferent ce ţară ai fi, şi să ţi se pună întrebări de politică internă, este nelalocul lui. Să fim sinceri cu noi înşine. Cultura românească nu este la un nivel atât de înalt încât să se bată francezii cu nemţii care să invite România anul viitor ca invitat de onoare. Suntem invitaţi de onoare o dată la 10 sau 20 de ani.”

La Salonul de Carte de la Paris participă, în perioada 22 – 25 martie, peste 2.000 de autori şi 1.200 de expozanţi din 45 de ţări. Salonul va fi inaugurat joi de preşedintele francez Francois Hollande. Bugetul alocat de ICR pentru participarea la eveniment se ridică la 620.000 de euro.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă