23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialScandalos. A fost dată afară după ce a făcut publice abuzurile împotriva...

Scandalos. A fost dată afară după ce a făcut publice abuzurile împotriva copiilor instituţionalizaţi.

Poliţia a deschis o anchetă la un centru de plasament din Galaţi după ce fosta directoare a realizat înregistrări audio în care angajate ale unităţii îi jignesc şi îi ameninţă cu bătaia de copiii instituţionalizaţi, reprezentanţii DGASPC suspendând-o din funcţie pe femeie şi reclamând-o pentru abuz, scrie Mediafax.

Fosta directoare de la Centrul de plasament numărul 3 din municipiul Galaţi a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele din unitate îi ceartă şi le vorbesc urât copiilor instituţionalizaţi, după ce, susţine aceasta, la sfârşitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetiță internată care i-a cerut explicații cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.

"Am constatat abuzuri fizice însemnând bătăi cu palma, cu diferite obiecte contondente – lingură, băț – și abuzuri emoționale de genul unor apelative indecente adresate copiilor", a declarat femeia, care a lucrat nouă ani în centrul respectiv.

După realizarea înregistrărilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a declanşat o anchetă în acest caz. În urma anchetei demarate de DGASPC Galați, una dintre infirmierele din centru a fost concediată.

Din înregistrări reiese că infirmierele îi jignesc pe copiii cu dizabilități, folosesc cuvinte obscene și îi amenință cu bătaia.

"Bă, tăceți din gură că vă bat, azi e ziua voastră! Stai că scot eu un băț acum, las că te omor eu"! sau "Ce vrei fă? Îți trebuie bărbat, fă, dă-i drumu că te leg", se aude într-o înregistrare.

Într-o altă înregistrare, o îngrijitoare povestește alteia cum a bătut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingură peste mâini: "I-am dat o palmă-n cap, mai tare plângea, i-am dat cu lingura peste mâini, mai tare".

În urma depunerii unei reclamații scrise și a înregistrărilor audio, fosta directoare, care lucra de nouă ani în centrul de plasament, a fost suspendată din funcție, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare.

"Am reclamat-o pentru abuz. Pentru a putea fi montat acest sistem trebuia să ai autorizaţie de la o anumită autoritate, iar doamna Gheorghiu nu avea. A montat ilegal un sistem audio prin care să înregistreze printr-o metodă securistică personalul și copiii din acel centru. Din înregistrări, e adevărat, rezultă un abuz emoțional", a declarat Cezar Groza, directorul adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Galați.

Pe de altă parte, angajata suspendată a angajat un avocat care va contesta deciziile ce vor fi luate împotriva ei.

"Acolo sunt atât abuzuri fizice, cât și verbale, copiii sunt legați. Angajații sunt în continuare acolo, nu s-a luat nicio măsură. Persoana care a raportat superiorilor a fost îndepărtată de lângă copii. Vom lua măsurile legale, respectiv contestarea în instanță a deciziei, oricare ar fi ea. Chiar dacă este o micșorare de drepturi salariale, chiar dacă este un avertisment", a declarat avocata femeii.

Poliţia Judeţeană Galaţi a început o anchetă în acest caz.

În Centrul de plasament numărul 3 din Galați trăiesc 53 de copii cu dizabilități, cu vârste cuprinse între şase luni şi 23 de ani.

 

 

 

 

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă