13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalos. O investigație realizată de Casa Jurnalistului arată că un renumit ortoped...

Scandalos. O investigație realizată de Casa Jurnalistului arată că un renumit ortoped român a făcut experimente pe o fetiță care șchiopăta. După 11 operații, ea abia mai poate să meargă. Mai mulți specialiști spun că intervențiile au fost inutile

O investigație realizată de Casa Jurnalistului arată că renumitul ortoped român Gheorghe Burnei a făcut experimente pe un copil care avea o luxație congenitală de șold. Deși operația era una simplă, el a decis să îi pună un implant din ceramică. De-a lungul anilor, fata a fost supusă a 11 intervenții medicale, iar în prezent abia poate să mai meargă. 

Potrivit sursei citate, după ce mama fetei a aflat că Amira, în vârstă de un an, nu avea osul piciorului bine fixat în șold, a decis să consulte „cel mai bun doctor din Romțnia”, pe Gheorghe Brunei, inventator și pionier în medicină, prodecan la universitate, șef în comisii de malpraxis, foarte lăudat de presa de la vremea respectivă.

Deși operația era una simplă, doctorul a decis să recurgă la o inovație care nu exista în cărțile de ortopedie:  i-a crăpat fetiței bazinul în două și i-a pus un implant din ceramică. Totodată, mai târziu, fata ar fi fost operată și la celălalt picior, deși nu era nevoie.

„Foaia de observație a Amirei nu are etichetă cu datele de identificare ale implantului și nici o hârtie de consimțământ pentru această procedură. Părinții spun că n-au fost informați că fetița lor de un an urma să primească un implant pe care nici un alt medic nu l-a mai folosit într-un caz similar”, arată ancheta realizată de Casa Jurnalistului. 

În total, fata a făcut 11 operații.

„În toamna lui 2014, la 16 ani după ce a început coșmarul, Emilia a îndrăznit să facă ceva care e trecut în lege ca un drept al pacientului: a cerut a doua opinie. A treia, a patra, a cincea opinie confirmau scenariul: prima operație a fost un experiment, a doua a fost inutilă, iar restul au fost încercări neglijente de a drege dezastrul”, mai precizează sursa citată.

Potrivit sursei citate, aceasta nu este singura „inovație medicală” a doctorului Burnei. Astfel, mai mulți copii au murit, după ce doctorul a refuzat să recurgă la intervențiile tradiționale. Citiți întreaga anchetă aici.

 

 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă