27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul de corupție de la Interne zguduie relația României cu alianța transatlantică....

Scandalul de corupție de la Interne zguduie relația României cu alianța transatlantică. Ofițerul DIPI Năbîrjoiu gestiona informații clasificate NATO

Atașatul de afaceri interne al României la NATO, Virgil Horațiu Năbîrjoiu, este anchetat de Direcția Națională Anticorupție în dosarul de corupție de la Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), serviciul secret de informații al Ministerului de Interne.

Această din urmă instituţie a anunțat într-un comunicat sec că fostul ministru de Interne, Petre Tobă, fostul șef al DIPI, Rareș Văduva, și Horațiu Năbîrjoiu au fost suspendați din funcție și puși la dispoziția ministrului Dragoș Tudorache, „ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale”, conform ordonanței DNA. 

Dar cine este Horațiu Năbîrjoiu? Înainte să ajungă atașat de interne, a condus Registrul Intern din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, până în vara anului 2015. Pe atunci, fostul „Doi și-un sfert” era condus de Nelu Zărnică, trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru deturnare de fonduri de la serviciul secret al Ministerului de Interne. 

Din august 2015, Virgil Horațiu Năbîrjoiu a fost numit atașat de afaceri interne în cadrul Delegației Permanente a României la NATO. Funcție pe care a deținut-o până la momentul suspendării. Acolo se ocupa de Registrul Intern al ORNISS la Alianţa Nord Atlantică. Registrul Intern reprezintă o componentă a sistemului național de registre care gestionează și controlează, la nivelul unei structuri instituţionale, informaţiile clasificate NATO. Pe scurt este punctul în care se primesc informațiile clasificate de la partenerii NATO.

Potrivit unor surse din cadrul MAI, Horațiu Năbîrjoiu este fiul generalului (r.) Neculae Năbârjoiu, fostul consilier prezidențial pe probleme de apărare al lui Ion Iliescu, în perioada 2001-2003. De la Administrația Prezidențială, generalul s-a dus șef serviciu la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, funcție pe care a ocupat-o până în 2009. 

Averea lui Năbîrjoiu: zero

Declarația de avere a lui Virgil Horațiu Năbîrjoiu este goală de la un capăt la altul. Singurul aspect menționat în august 2015 a fost salariul încasat de la Departamentul de Informații și Protecție Internă, în sumă de 70.400 lei.  În declarația de avere din 14 iunie 2016, Virgil Horațiu Năbîrjoiu a specificat că a primit în primele șase luni un salariu de 44259 lei, 5000 lei normă de hrană, 2500 lei norma de haine. În plus a precizat că a primit o diurnă de 14362 euro pentru perioada august – decembrie 2015.

Cele mai citite

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă