14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialScandalul de corupție de la Universitatea din Oradea. Din arest la domiciliu,...

Scandalul de corupție de la Universitatea din Oradea. Din arest la domiciliu, sub control judiciar

Rectorul Bungău și fostul decan Chipea sunt acuzați că ar fi luat mită pentru a o promova pe preoteasa Camelia Dindelegan pe postul de profesor universitar.

Rectorul Constantin Bungău, ex-decanul Floare Chipea şi profesorul universitar Camelia Dindelegan au fost puşi, luni seară, la ora 21:00, sub control judiciar pe o durată de 60 de zile. Faţă de preotul ortodox Marin Dindelegan, judecătorii Curţii de Apel Oradea au considerat că nu se impune luarea vreunei măsuri preventive restrictive de libertate.

Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, în cazul rectorului Constantin Bungău, a fostului decan Floare Chipea şi a Cameliei Dindelegan, toți trei cadre didactice ale Universității din Oradea, în dosarul penal în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie legate de modul de derulare al concursului de promovare pe post de profesor universitar a Cameliei Dindelegan de la Facultatea Științe Socio-Umane. În perioada în care se află sub control judiciar, Constantin Bungău, Floare Chipea şi Camelia Dindelegan au obligaţia de a se prezenta la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori vor fi chemați, să informeze organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supraveghere – Poliţia Municipiului Oradea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de supraveghere sau ori de câte ori sunt chemați. Totodată, celor trei li se interzice să se apropie ori să comunice, direct sau indirect, unii cu alţii ori cu suspecţii din dosar şi nici cu martorii din cauză sau cu membrii de familie ai acestora.

 

Ce dispoziții conține

încheierea judecătorilor

 

„În baza art. 204 Cod de Procedură Penală admite contestaţiile formulate de inculpaţii Bungău Constantin, Chipea Floare, Dindelegan Camelia Maria şi Dindelegan Vasile-Marin împotriva încheierii din 19 iulie 2016 pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor. Desfiinţează, în parte, încheierea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor. Rejudecând: În baza art. 222 alin. (7) Cod de Procedură Penală respinge ca neîntemeiată propunerea de prelungire a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpaţii Bungău Constantin, Chipea Floare, Dindelegan Camelia Maria şi Dindelegan Vasile-Marin formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea. Faţă de dispoziţiile art. 202 Cod de procedură penală apreciază că, la acest moment procesual, nu se impune instituirea vreunei măsuri preventive restrictive de libertate faţă de inculpatul Dindelegan Vasile-Marin. În baza art. 211 Cod de Procedură Penală dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii Bungău Constantin, Chipea Floare, Dindelegan Camelia Maria pe o durată de 60 de zile, de la data de 25 iulie 2016 până la data de 22 septembrie 2016 inclusiv“, se arată în motivarea pe scurt a instanţei.

Constantin Bungău, Floare Chipea şi soţii Dindelegan se aflau în arest la domiciliu din 24 iunie. Rectorul Constantin Bungău şi fostul decan Floare Chipea sunt acu-zaţi de procurorii anticorupţie din Oradea de trafic de influenţă şi luare de mită, în timp ce profesorul Maria Camelia Dindelegan şi soţul acesteia, preotul Marin Vasile Dindelegan, de cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de dare de mită, fiecare.

Dacă fostul decan Floare Chipea este acuzată că ar fi luat de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul preotului Marin Dindelegan, foloase necuvenite în valoare totală de 8.640 lei, care au constat în plata unor materiale și a manoperei lucrărilor de renovare la locuința familiei, bijuterii din aur şi o pereche de ghete, rectorul Constantin Bungău este acuzat că ar fi primit de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul soțului său, foloase în valoare de aproximativ 3.000 de lei, adică două perechi de butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată bărbătească.

 

Înapoi la Universitate

 

Ca urmare a deciziei date în dosar de Curtea de Apel Oradea, cei patru inculpaţi de DNA Oradea se pot întoarce la muncă. După cum se ştie, în şedinţa din 21 iulie, cu 49 de voturi pentru, patru împotrivă şi cinci abţineri, Senatul Universităţii din Oradea a aprobat suspendarea din funcţia de rector a prof. univ. dr. Constantin Bungău, în condiţiile legii, până la data ieşirii din imposibilitatea exercitării funcţiei de rector. În locul lui Constantin Bungău, Senatul Universităţii din Oradea a propus ca pe durata acestei suspendări să-l numească ordonator de credite pe prorectorul Marcel Roşca.

Decizia Curţii de Apel Oradea îi permite lui Constantin Bungău să-şi exercite funcţia de rector. Rămâne însă de văzut dacă rectorul va reveni la universitate sau nu. Și fostul rector al Universității orădene, Teodor Maghiar, a fost implicat într-un dosar de corupție, legat de modul fraudulos de acordare a unor diplome de licență unor cetățeni italieni.  

 

Decizia Curţii de Apel Oradea îi permite lui Constantin Bungău să-şi exercite funcţia de rector. Rămâne însă de văzut dacă va reveni la universitate sau nu.

 

 

Cadrele didactice ale Universității din Oradea au ajuns din nou în centrul unui scandal de corupție

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă