18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul dezinfectanților: Ministerul Sănătății a publicat lista celor 50 de spitale cu...

Scandalul dezinfectanților: Ministerul Sănătății a publicat lista celor 50 de spitale cu probleme

UPDATE 15.22: Ministerul Sănătății a publicat, vineri, lista spitalelor la care au fost descoperite probleme, în ceea ce privește soluțiile dezinfectante.

Nouă dintre cele 50 de spitale cu probleme sunt din Capitală: Institutul National de Endocrinologie Parhon; Spital de Urgenta Pantelimon; Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti; Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta; Spital Sf Stefan; Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan; Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino; Spitalul de Nefrologie Carol Davila; Spitalul Universitar de Urgenta.

Mai mult de atât, 12 dintre unitățile medicale cu probleme sunt spitale de urgență: Spital Judeţean de Urgenţă Alba Iulia; Spital Judeţean de Urgenţă Bacau; SPITALUL MUNICIPAL DE URGENŢĂ MOINEŞTI; Spital de Urgenta Calarasi; Spital Clinic Județean de Urgență ” Sf. Apostol Andrei” Galai; Spital Județean de Urgență Targu Mures; Spital Județean de Urgență Piatra Neamț; Spital Județean de Urgență Ploiești; Spital de Urgență Pantelimon; Spital Clinic de Urgență București; Spital Clinic de Urgență Sf. Ioan; Spital Universitar de Urgență.

Spitale pentru copii: Spitalul Clinic de Copii Brasov; Spital Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Ioan” Galați; SC Materna Care SRL

„Pentru informarea cetăţenilor, Ministerul Sănătăţii, cu aprobarea Parchetului General face publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară. Tototadă, precizăm faptul că pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză”, informează MS, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii informează faptul că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.

Spitale din țară:  Spital Judeţean de Urgenţă Alba Iulia; Spital Judeţean de Urgenţă Bacau; SPITALUL MUNICIPAL DE URGENŢĂ MOINEŞTI; Spitalul Clinic de Copii Brasov; Spital Fagarasi; Centru integrat  medicala paleativa; Spitalul de Urgenta Resita; Spital Orasenesc Lehliu Gara; Spital Psihiatrie Săpunari; Spital Calarasi Pneumologie; Spital de Urgenta Calarasi; Spital Municipal Oltenița; Institutul Inimii “Nicole Stancioiu” Cluj; Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj Napoca; Spital Clinic de Pneumoftiziologie; Spital Municipal Mangalia; Spital Orasenesc Harsova; Sanatoriul Balnear si de Recuperare Techirghiol; pitalul Municipal Filantropia Craiova; SPITALUL MUNICIPAL CALAFAT; SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA” SF APOSTOL ANDREI” GALATI; SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII “SF. IOAN” GALATI; Spital Orasenesc Bumbesti – Jiu; Spital Municipal Gheorghien; Cuza Voda Iasi; Spitalul clinic de psihiatrie “Socola” Iaşi; SPITAL JUDETEAN DE URGENTA Targu Mures;  Spital Judetean de Urgenta Piatra Neamt; Spital Judetea Slatina; Spital Municipal Caracal; Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti; SPITAL ORASENESC NEGRESTI OAS; Spital Psihiatrie Campulung Moldovenesc; Spital Psihiatrie Cronici Siret; Spital Municipal Radauti; Spital Orasenesc Gura Humorului; Spital Municipal Falticeni; SC Materna Care SRL; Spitalul Județean Tulcea;  Spitalul Municipal Dragasani; Spitalul Orasenesc Horezu.

—————

Aproximativ 400 de persoane au solicitat Ministerului Sănătății, până la ora 12.00, lista spitalelor la care au fost descoperite probleme în ceea ce privește soluțiile dezinfectante, a precizat jurnalistul Cătălin Tolontan, pe pagina sa de Facebook.

„400 de emailuri au sosit pînă azi, la ora 12, la Ministerul Sănătății, oamenii solicitînd lista spitalelor care au avut probleme de testare la controlul pe dezinfectante. Inițiativa a aparținut sitelului vice.com, o platformă jurnalistică new stream. ”Avem deja sute de mailuri, vin tot timpul!”, a spus cineva din minister”, a scris Tolontan.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă pe tema scandalului dezinfectanţilor că au fost efectuate 3.526 de teste, fiind verificate substanţe biocide şi de la alte firme, nu doar de la firma Hexi Pharma, incriminată că a diluat concentraţia dezinfectanţilor.

Ministrul Cadariu a spus că, în urma testelor de sanitaţie, doar 5% dintre probe au fost neconforme, adica 150 de teste. “În acest caz, au fost recoltate 3526 de probe şi doar subsub 5% au fost teste neconforme. S-au verificat şi substante de la alte firme. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare, în laboratoare private şi în cele ale direcţiilor de sănătate publică. Practic s-a verificat modul în care în procesul de cutăţenie şi dezinfecţie si dezifectie produsul are sau nu efect. În 95% din situaţii, testele au fost conforme”, a spus Achimaş-Cadariu.

 

Jurnalistul a precizat, vineri, pe blogul său că Parchetul i-a interzis Ministerului Sănătății să precizeze numele spitalelor în care au fost depistate probleme, în urma testelor efectuate.

„Cele 150 de rezultate cu probleme, depistate de către spitale, sunt în acest moment refuzate publicului. Chiar dacă reprezintă doar 5%. Ministrul Achimaș a evitat miercuri să comunice numele spitalelor unde s-au găsit probleme. „Există o clusterizare a lor”, e tot ceea ce a spus ministrul, în traducere liberă însemnînd că în anumite orașe și județe s-au găsit grupate mai multe probe neconforme. Unde? „Nu putem spune, e o anchetă penală”, a răspuns ministrul. Joi, am insistat la Ministerul Sănătății să facă publică această listă. Mai ales că nu e o listă a panicii, de vreme ce ministrul a asigurat că s-au luat măsuri în fiecare spital unde există suspiciuni. „Unde s-au găsit probe neconforme, s-a mers până la stoparea folosirii produselor respective”, a promis Achimaș-Cadariu. Ieri am purtat următorul dialog cu un oficial din MS:De ce nu faceți, vă rugăm, publice datele? Nu putem, ne pare rău. De ce? Pentru că am primit o adresă de la Parchet în care ni se spune că aceste rezultate, precum și altele, sunt parte a anchetei penale? O secundă! De ce au procurorii acest drept, s-au făcut cumva testele la ordinul Parchetului, nu la ordinul ministrului Sănătății?! La ordinul ministrului Sănătății, evident. Dar avem acea adresă de la Parchet. Nu vă supărați, ce lege îi oferă procurorului puterea să secretizeze o chestiune de sănătate publică? Sincer, și eu cred că aveți dreptate. Dar așa a decis Parchetul”, arată Tolontan.

 În aceste condiții, site-ul Vice.com a lansat o inițiativă prin care îi îndeamnă pe cetățeni să solicite informații privind lista spitalelor cu nereguli, bazându-se pe Legea 544/2001.

O serie de investigații realizate de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor, Rise Project și EurActiv.ro arată că dezinfectanții folosiți în spitale, care aparțin companiei Hexi Pharma, sunt diluați de până la 10 ori și vânduți la suprapreț.

O serie de investigații realizate de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor, Rise Project și EurActiv.ro arată că dezinfectanții folosiți în spitale, care aparțin companiei Hexi Pharma, sunt diluați de până la 10 ori și vânduți la suprapreț.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă