7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialScandalul sexual de la Universitatea din Reșița: Patru foști dascăli, trimiși în...

Scandalul sexual de la Universitatea din Reșița: Patru foști dascăli, trimiși în judecată

Patru foşti dascăli de la Universitatea din Reşiţa, cercetaţi după ce ar fi luat mită sau ar fi cerut favoruri sexuale de la studenți pentru promovarea unor examene, au fost trimişi în judecată pentru corupție, informează Mediafax.

Astfel, fostul conferenţiar universitar Florin Franț, aflat în arestat preventiv, este acuzat de trafic de influență şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual.

Citește și: Scandalul sexual de la Universitatea din Reșița: Soția lui Frunzăverde, audiată la PICCJ

De asemenea, Irina Oriol, fost conferențiar universitar, este acuzată de trafic de influenţă (șapte acte materiale) şi două infracţiuni de luare de mită, ea fiind în prezent arestată preventiv.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată fostul asistent universitar Ruxana Mariana Lavinia Ghiță pentru două infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de trafic de influenţă, ea aflându-se sub control judiciar.

Și fostul lector universitar Mihai Vișan, aflat în prezent sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență.

Totodată, Alexe Ilici, fost student la aceeași universitate, a fost trimis în judecată pentru dare de mită și cumpărare de influență.

Procurorii arată, în rechizitoriu, că Franţ, Oriol, Ruxana Ghiţă şi Vişan au sprijinit promovarea unor studenţi – printre care şi un investigator – la materiile la care ei sau alţi dascăli erau titulari, existând situaţii în care lucrările de an erau aduse deja făcute de studenţi sau erau date în biroul de lucru al cadrului didactic, într-un cadru privat, fiindu-le permis studenţilor favorizaţi să copieze.

Citește și: Stenograme INCENDIARE. Cum cerea un profesor favoruri sexuale de la o studentă pentru promovarea examenelor

Totodată, în unele situaţii, studenţii favorizaţi primeau note mari pentru menţinerea unei medii care să le permită rămânerea pe locurile fără taxă sau dobândirea unei poziţii mai bune pentru care să nu mai plătească taxă în anul următor de studii, în schimbul unor sume de bani sau al unor favoruri sexuale – ca în cazul lui Florin Franţ.

“Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că atât inculpatul Florin Franţ, în calitate de cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Drept european şi internaţional, şi decan (în 2014) al universităţii, precum şi Irina Oriol, în calitate de cadru didactic la aceeaşi disciplină şi decan al aceleiaşi facultăţi, au lăsat impresia investigatorului că-şi pot trafica influenţa pe lângă alţi profesori pentru promovarea studentei în anul I (investigator), şi, totodată, i-au acordat note de 10 nejustificate acesteia din urmă, în schimbul unor sume de bani, bunuri (parfumuri) sau favoruri sexuale (cazul lui Florin Franţ)”, se arată în comunicat.

Totodată, Ruxana Mariana Lavinia Ghiţă, Mihai Vişan şi Irina Oriol sunt judecaţi pentru că au oferit unor studenţi sau masteranzi, contra unor sume cuprinse între 150 şi 300 de euro, lucrări de licenţă ori de disertaţie elaborate deja, în format digital, lăsându-le impresia beneficiarilor lucrărilor că au influenţă şi o vor trafica asupra membrilor comisiilor de examinare sau asigurându-i că, în calitatea unora de profesor coordonator, le vor asigura promovarea.

“Inculpaţii au obţinut diferite sume de bani, procurorii dispunând sechestru asupra celor identificate în urma percheziţiilor efectuate la domiciliile sau birourile unora dintre inculpaţi (ce însemnau circa 10.000 de lei)”, se arată în comunicat.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Caraş-Severin.

În 9 iulie, 18 percheziții au avut avut loc la Universitatea “Eftimie Murgu” din Reșița și la locuințele unor profesori de la această unitate de învățământ, suspectați că primeau bani de la studenți pentru promovarea unor examene. În urma acestora, trei profesori și mai mulți studenți, între care şi preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, au fost audiaţi la Parchetul Tribunalului Caraş-Severin.

Ulterior, conferenţiarul universitar Florinel Ionel Franţ a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, în timp ce conferenţiarul universitar Irina Oriol a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată. Cei doi au fost apoi arestaţi preventiv.

Totodată, preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, asistentul universitar Ruxana Ghiţă şi lectorul universitar Mihai Vişan erau cercetaţi sub control judiciar, pentru luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu în formă continuată.

Cu ocazia unui flagrant organizat în timpul percheziţiilor, asupra Irinei Oriol a fost găsită suma de 300 de lei, dar şi un parfum, în valoare de 194 de lei, care, potrivit anchetatorilor, reprezentau “bunuri oferite de investigatorul sub acoperire, pretinse anterior de inculpată pentru a-şi trafica influenţa pe lângă un cadru didactic examinator, în vederea promovării unui examen de restanţă”.

Ulterior, conducerea Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa a luat măsuri administrative faţă de cadrele didactice cercetate în acest dosar, suspendându-le contractele de muncă şi solicitând demisia acestora de la unitatea de învăţământ.

Universitatea “Eftimie Murgu” din Reșița este condusă de rectorul Doina Frunzăverde, soția lui Sorin Frunzăverde, aceasta fiind audiată atunci, în calitate de martor, în dosar.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă