10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul ”Sper să crăpi, Victor Ponta” este real sau făcătură? Ce a...

Scandalul ”Sper să crăpi, Victor Ponta” este real sau făcătură? Ce a spus Dan Tăpălagă când a fost întrebat dacă chiar există colaboratorul pe care Hotnews a anunțat că l-a dat afară

UPDATE: Fostul premier Victor Ponta a reacționat la gafa făcută de angajatul HotNews.ro, precizând că „s-a ajuns mult prea departe”. Citește mai multe detalii aici.

———

Editorul coordonator al Hotnews.ro, Dan Tăpălagă, spune că îi pare foarte rău pentru colaboratorul redacției care a fost ”dat afară”, pentru că a postat pe pagina de Facebook Hotnews un articol însoțit de comentariul ”Sper să crapi, Victor Ponta!”.

Acesta a refuzat, însă, să ofere redacției ”România liberă” un număr de telefon al persoanei în cauză, pentru a discuta direct cu ea.

În cursul dimineții, pe pagina de Facebook a Hotnews, a fost distribuită o știre despre Victor Ponta cu comentariul ”Sper să crăpi, Victor Ponta!”. Știrea distribuită în rețeaua socială era publicată de news.ro și descria glumele puerile făcute de fostul prim-ministru pe seama numelui actualului prim-ministru, Dacian Cioloș.

Ulterior, a fost ștearsă postarea cu ”Sper să crăpi, Victor Ponta!” și a apărut o altă postare în care redacția Hotnews condamnă limbajul folosit, își cere scuze față de Victor Ponta și anunță că autorul postării a fost ”dat afară”.


Citește și:  FOTO. HotNews a dat un om afară, după ce i-a urat lui Victor Ponta să crape. Internauții cer reangajarea „eroului”. Explicația autorului: Am încurcat paginile

Pe pagina de Facebook a site-ului de știri HotNews a apărut, miercuri dimineața. o știre despre Victor Ponta, care l-a ironizat pe premierul Dacian Cioloș, după ce acesta a explicat de unde provine al doilea său prenume, Julien. Știre era însoțită de comentariul „Sper să crăpi, Victor Ponta!”… citește mai departe aici ... 


Știrea concedierii unui jurnalist Hotnews pentru că a postat pe pagina de Facebook a publicației comentariul ”Sper să crăpi, Victor Ponta!” a devenit virală în ultimele 12 ore, fiind comentată de mii de persoane în rețele sociale.

S-a deschis chiar și o petiție online în care jurnalistul este declarat erou și prin care se cere anularea deciziei de concediere. Astfel, aproape 900 de persoane au semnat petiția în șapte ore.

Unii dintre cei care au comentat situația au sugerat că, în realitate, lucrurile nu sunt așa cum par și că Hotnews nu ar fi concediat pe nimeni, totul fiind doar o șmecherie pentru a genera audiență cu un subiect controversat. Alții s-au întrebat dacă Hotnews a respectat Codul Muncii, care prevede condiții restrictive pentru concediere, cu etape obligatorii înainte de luarea unei astfel de decizii.

Redacția ”România liberă”  i-a cerut editorului coordonator Dan Tapalagă numele și datele de contact ale jurnalistului despre care Hotnews a afirmat într-o postare pe Facebook că ”a fost dat afară”.

Editorul coordonator al Hotnews, Dan Tăpălagă, a răspuns că numele jurnalistului dat afară este Sebastian Rotaru, dar a refuzat să ofere un număr de telefon mobil ale acestei persoane, motivând: ”Nu am acceptul lui pentru a-i da numărul de telefon”.

În caseta redacțională cu jurnaliștii Hotnews, nu apare însă un astfel de nume deși rubrica aceasta conține inclusiv numele reporterilor publicației online. Pe site, în pagina autorului Sebastian Rotaru, figurează o statistică cu 752 de titluri cu această semnătură, în special pe subiecte legate de IT și de actualitate. Arhiva digitală neewskeeper.ro a înregistrat 148 de articole ale autorului Sebastian Rotaru, de pe Hotnews, cel mai vechi fiind din 28 decembrie 2015.

În redacțiile din România există practica articolelor semnate sub pseudonim, unele dintre redacții având și pagini în rețele sociale are aparent aparțin unor autori, dar, în realitate, sunt instrumente folosite pentru promovarea conținutului.

Dan Tăpălagă spune că Sebastian Rotaru nu este un pseudonim și că este vorba de un student, indicându-ne să-l contactăm pe Facebook, dacă dorim să stăm de vorbă cu el.

Pe pagina de Facebook cu acest nume apar fotografii și postări, ultima postare fiind una în care este explicat astfel comentariul ”Sper să crăpi, Victor Ponta!”:
 

„Vreau să anunț, în mod oficial, că postarea de pe contul de Facebook al HotNews.ro, referitoare la Victor Ponta a fost postată de mine. Nu a fost cu intenție, era doar o părere personală pe care am vrut să o împărtățesc pe propriul meu meu cont. Din greșeală, am încurcat pagina de share și postarea a apărut pe HotNews. Îmi cer scuze public întregii redacții”, scrie pe pagina personală Sebastian Rotaru.

Întrebat ce statut avea Sebastian Rotaru, din punct de vedere legal și dacă a fost concediat cu respectarea Codului Muncii, Dan Tăpălagă a răspuns că între acesta și societatea comercială care operează Hotnews exista un contract de drepturi de autor, încheiat în aprilie 2016.

Contractele de drepturi de autor nu încetează prin proceduri stricte, ca în cazul celor de muncă reglementate prin Codul Muncii. În formatul standard aceste contracte conțin o clauză de reziliere prin voința unei singure părți sau de comun acord, fără termene de preaviz. Întrebat dacă nu e exagerată încetarea colaborării, având în vedere că este o greșeală involuntară, Tapalagă a răspuns:

”Semna cu numele acesta sau cu inițiale, cum facem toți. Scria pe site și mai punea și pe Facebook. Standardele Hotnews le stabilim noi, iar asta a fost foarte foarte grav, dovadă că toată presa titrează că e o gafă incredibilă și un derapaj atribuit Hotnews. Este o gafă nefericită și îmi pare foarte rău pentru el. Dacă vrea să vorbească cu voi pe Facebook e decizia lui, nu avem acceptul lui să vă dăm numărul de telefon”.

Până la ora redactării acestui articol, Sebastian Rotaru nu a răspuns reporterilor România liberă, pe Facebook.

 

 

 

Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă