16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialScandalul transfuziilor greșite de la Spitalul Filantropia. Cele două persoane ar fi...

Scandalul transfuziilor greșite de la Spitalul Filantropia. Cele două persoane ar fi murit în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii. DSP a amendat cu 25.000 de lei unitatea medicală

Pacienții la Spitalul „Filantropia” din Craiova, despre care au apărut informații în spațiul public că ar fi murit din cauza unor transfuzii greșite, au decedat în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii, potrivit concluziilor preliminare ale necropsiei. Totodată, raportul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, arată că procedurile privind transfuziile de sânge în cazul bolnavilor au fost respectate, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, atât femeia, în vârstă de 81 de ani, cât şi bărbatul de 67 de ani au decedat în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii. De asemenea, în cazul pacientului în vârstă de 67 ani, în raportul Institutului de Medicină Legală, la cauza probabilă a decesului este consemnată şi boala de care suferea bărbatul, leucemia

Totodată, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Ştefan Popescu, a declarat că au fost respectate procedurile privind efectuarea transfuziilor.


Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului “Filantropia”, a declarat luni că incidentul de la sfârșitul săptămânii trecute reprezintă “o concomitență de cazuri, nu s-a mai întâmplat niciodată să apară atâtea reacții într-un interval atât de scurt de timp la un număr atât de mare pacienți, iar noi trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat pentru că nu putem trece cu ușurință peste un astfel de eveniment care poate ascunde o disfuncționalitate.

 

„Inspectorii au verificat modul în care s-au respectat procedurile şi s-au respectat, au verificat pungile de sânge administrate pacienţilor. S-a constatat că ele coincid cu cele menţionate în foaia de observaţie şi cu documentele de la Centrul de transfuzii sangvine. Au existat câteva documente incomplet completate”, a spus Ştefan Popescu.

Cu toate acestea, DSP Dolj a amendat Spitalul „Filantropia” cu suma de 25.000 de lei. Sancţiunea a fost aplicată unităţii medicale pentru unele nereguli găsite de inspectorii sanitari în spital, precum faptul că transfuziile s-au făcut după-amiaza şi nu dimineaţa, aşa cum prevede protocolul şi nu s-au făcut în prezenţa medicului curant.

Recomandarea Comisiei de Hemovigilenţă a spitalului este ca transfuziile să se facă în prezenţa medicului curant, în intervalul orar 8-13. Ei au făcut după-amiaza, când nu era medic în secţie. Inspectorii noştri au verificat scriptic datele şi s-a constatat că pungile de sânge administrate pacienţilor coincid cu cele menţionate în foaia de observaţie şi cu documentele de la Centrul de transfuzii sangvine. Foaia de observaţie nu era completă, nu trecuseră ora când a început tratamentul, ora când s-a finalizat, dacă pacientul acceptă tratamentul sau dacă a mai fost transfuzat. Asistenţii trebuia să completeze aceste date”, a afirmat Ştefan Popescu.


Primele indicii relevă drept cauză neglijenţa în serviciu a unei asistente medicale. În prezent au fost oprite transfuziile la pacienţii cronici, iar medicii solicită sânge pentru astfel de proceduri doar la urgenţe.

Totodată, medicul Spitalului Filantropia care era de gardă vineri, asistentele de la Unitatea de Transfuzii Sanguine, precum şi asistentele din Secţia de Hematologie au fost sancţionaţi cu câte o mie de lei.

Pe de altă parte, marţi, mai multe cadre medicale de la Spitalul „Filantropia” vor fi audiate la Secţia 1 Poliţie.

Doi pacienţi ai Spitalului „Filantropia” din Craiova au murit în urma unor transfuzii sanguine, iar alţi patru au avut reacţii adverse, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, dar şi Poliţia deschizând anchete în acest caz. Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ştefan Popescu, declara că vineri s-au făcut 12 transfuzii de sânge şi din cei 12 pacienţi, la şase au apărut reacţii adverse, dintre care doi au murit. Conducerea Spitalului „Filantropia” din Craiova a anunţat că a sistat efectuarea de transfuzii sanguine pentru cazurile grave şi sunt acoperite doar urgenţele majore până la finalizarea anchetei privind decesul a doi pacienţi ai unităţii medicale.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă