25.9 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialSchimbare de oră 2015. Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă...

Schimbare de oră 2015. Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă şi cum se modifică programul autobuzelor de noapte şi trenurilor

Ora de iarnă 2015. În noaptea dintre sâmbătă şi duminică trecem la ora de iarnă. Astfel, ora 4:00 a dimineţii devine ora 3:00.

Schimbarea de oră ne poate face să ne simţim obosiţi şi, astfel, să nu mai fim la fel de eficienţi în timpul zilei. Un specialist în somn de la Centrul Medical al Universităţii Loyola, doctorul Sunita Kumar, a dezvăluit trei trucuri care ne pot ajuta să ne adaptăm uşor la noul program.

Află cum te poți adapta ușor la schimbarea de oră:

Trecerea la ora de iarnă. Trei trucuri ca să te adaptezi uşor la schimbarea de oră

La schimbarea de oră se vor adapta şi programul autobuzelor şi mersul trenurilor.

Ora de iarnă 2015. Astfel, pentru corelarea programului de ciculație la ora de iarnă, autobuzele liniei 783 vor staționa 60 de minute, începând cu ora de vară 4:00, la terminalele Piața Unirii, respectiv Aeroportul Henri Coandă.

Citeşte şi: Schimbarea de oră 2015. RATB trece la ora de iarnă. Cum va fi afectată circulaţia autobuzelor de noapte

Totodată, trenurile de călători vor pleca din gările în care se formează conform orei de vară, până la ora 4:00, care devine ora 3:00. Trenurile care au ora de plecare din gările în care se formează după ora 4:00, vor pleca la orele stabilite în mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de iarnă.

Citeşte şi: CFR Călători: Transportul feroviar trece la ora de iarnă. Cum va fi afectat mersul trenurilor

În fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, trecem la oră de vară. În acest fel, se folosește lumina naturală pentru o perioadă ceva mai lungă de timp, pe parcursul unei zile. Însă, odată cu instalarea toamnei, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii octombrie, se revine la oră normală.

În țara noastră, schimbarea de oră a fost instaurată în anul 1932. Atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în anul 1943, când legea trecerii la oră de vară nu a fost în vigoare. După 36 de ani, în anul 1979, s-a revenit la acest procedeu.

 

 

 

Cele mai citite

Zelenski, din Harkovul devastat, îi îndeamnă pe Biden și Xi să participe la summitul pentru pace

Președintele Volodymyr Zelenski a făcut apel la președintele american Joe Biden și la liderul chinez Xi Jinping să participe la summitul pentru pace, în...

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

Proiectul care vizează protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani, votat în Senat

O propunere legislativă, iniţiată de liberali, care vizează protejarea şi păstrarea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani, ajunge mâine pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă