9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialScolile romanesti din Bucovina de Nord, in pericol. Kievul ii preseaza pe...

Scolile romanesti din Bucovina de Nord, in pericol. Kievul ii preseaza pe romani, zilele acestea, chiar si sub amenintarea represaliilor, sa-si dea copiii la cursuri in limba ucraineana

Autoritarile ucrainene au inceput, de cateva zile, prigoana impotriva scolilor romanesti din Bucovina de Nord. Astfel, in mai multe sate, in care majoritari sunt romanii, se fac presiuni asupra oamenilor pentru a semna tabele prin care sa fie de acord ca scoala din satul lor, cu predare in grafia latina, sa fie desfiintata. Aceasta stire este transmisa de portalul NapocaNews si preluata de Romanian Global News, agentia de stiri a romanilor de pretutindeni.

 

Conationalilor nostri din Bucovina de Nord li se da alternativa de a-si inscrie, de la toamna, copiii in scolile cu predare in limba ucraineana. Un exemplu este satul Ropcea, cu o istorie care vine tocmai de la Stefan cel Mare, localitatea fiind infiintata pe timpul marelui domnitor. Potrivit surselor citate, in acest loc oamenii ar fi chiar amenintati cu bataia daca nu semneaza listele prin care sa fie de acord cu desfiintarea scolii romanesti. Un om din acest sat, care a vrut totusi sa-si pastreze anonimatul, de teama represaliilor, a transmis jurnalistilor din Romania ca tot ceea ce se intampla acum aminteste de politica URSS-ului impotriva romanilor din Basarabia si Bucovina de Nord.

 

Romanii din zona aceasta solicita acum sprijin Bucurestiului, pentru ca prigoana impotriva lor sa inceteze in cel mai scurt timp. Provincie romaneasca pana in 1940, cand a fost rupta din trupul tarii in urma pactului Ribbentrop – Molotov, Bucovina de Nord continua si azi sa fie profund romaneasca, mai ales prin numarul insemnat de mare al celor care continua sa vorbeasca graiul lui Eminescu, Oameni care nu vor in ruptul capului sa-si piarda radacinile.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă