10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialScriitorul Alexei Rudeanu a DECEDAT la vârsta de 73 de ani

Scriitorul Alexei Rudeanu a DECEDAT la vârsta de 73 de ani

Scriitorul Alexei Rudeanu a decedat, pe 2 ianuarie, la Bucureşti, la vârsta de 73 de ani, se arată într-un anunţ al Uniunii Scriitorilor din România (USR).

“Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu profund regret încetarea din viaţă a prozatorului Alexei Rudeanu (…) Prin dispariţia lui Alexei Rudeanu, proza românească suferă o dureroasă pierdere”, precizează USR în mesajul postat pe site-ul oficial al instituţiei.

Alexei Rudeanu (12 aprilie 1939, Chişinău – 2 ianuarie 2013, Bucureşti) a făcut studii primare şi liceale în Zalău, Cluj, Aiud, terminate în 1957 la Arad, apoi la Institutul Pedagogic din Suceava (1968-1969).

A lucrat ca redactor la diverse ziare din Botoşani şi Suceava. A debutat în suplimentul literar al ziarului sucevean Zori noi (1957), continuând să publice reportaje, schiţe şi povestiri în presa locală.

Între 1977 şi 1986 s-a retras în munţi, pentru a se dedica scrisului. În 1992 a fondat “Liga Legendelor Lumii – Gnomes’ Land”, pentru promovarea copiilor români talentaţi, iar în 2000 a înfiinţat “Cetatea literară. Revista scriitorilor români de pretutindeni”, care apare doar pe internet. A semnat şi cu pseudonimul Alexander Mertz.

Debutul editorial al lui Alexei Rudeanu s-a produs în 1969 cu volumul de povestiri “Exilul pisicilor”, urmat de “Ultimul monac” (1973). Trecerea de la povestire la roman Alexei Rudeanu o va realiza în “Focul rece” (1973).

Cu “Pietrele acestei case” (1975), Alexei Rudeanu a inaugurat un ciclu ce se încadrează în categoria “cronicilor de familie”, care cuprinde şi “Mansarda colibei” (1976), “Fratele norocos” (1980) şi “Ruşinea familiei” (1983). A mai publicat şi alte romane şi volume de povestiri şi nuvele.

În 2007 a publicat ultimul său volum, romanul “Maraton spre fericire”, sub pseudonimul Aleksander Mertz.

Cele mai citite

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă