7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialScriitorul Klaus Iohannis, la târgul de carte de la New York

Scriitorul Klaus Iohannis, la târgul de carte de la New York

La cel mai mare târg de carte din SUA, BookExpo America 2015, ce are loc la New York între 27 şi 31 mai, va fi prezentă și România, programul evenimentului incluzând întâlniri cu scriitori precum Norman Manea, Petru Popescu şi Ana Blandiana, dar şi prezentarea volumului „Pas cu pas“, al lui Klaus Iohannis.

Participarea românească la BookExpo America (BEA) 2015 este organizată de Institutul Cultural Român (ICR), prin Centrul Naţio­nal al Cărţii şi ICR New York, în parteneriat cu Ministerul Culturii. Aceasta este cea de-a doua prezenţă românească succesivă coordonată de ICR la BEA, cea mai amplă manifestare de profil din SUA, potrivit Mediafax. România va fi prezentă la ediţia din acest an a evenimentului cu un stand şi o serie de manifestări la Javits Center (spaţiul în care se desfăşoară târgul) şi la sediul ICR New York.

Programul include întâlniri cu scriitorii Norman Manea (în dialog cu Bogdan Alexandru Stănescu, pe scena BEA şi la stand) şi Petru Popescu, care va vorbi, alături de Mona Momescu (şefa catedrei “Nicolae Iorga” de la Columbia University) despre condiţia scriitorului şi artistului român stabilit peste Ocean.

La standul României vor fi prezenţi, de asemenea, autorii Ana Blandiana, Romulus Rusan, Oana Cajal (care îşi va prezenta, la standul României, cartea “Posters for Unwritten Plays”, apărută la Editura ICR), Theodor Damian, Mirela Roznoveanu, Alexandra Conte, Aurora Cornu, Valery Oişteanu, Carmen Firan şi Valentina Ciaprazi.

De asemenea, Doina Uricariu, directorul ICR New York, va prezenta, tot la standul României, cartea “Pas cu pas”, a preşedintelui Klaus Iohannis, apărută recent la editura Curtea Veche.

Totodată, Bogdan Hrib şi Lawrence Block vor discuta, la East Side Stage, despre “Filiera grecească/The Greek Connec­tion” şi romanul poliţist românesc.

“Marcel Iancu în România şi în lume” va fi tema unui slideshow şi film documentar prezentat la standul României. La această întâlnire vor participa Stephan Benedict, Doina Uricariu şi Eduard Andrei. Un alt eveniment va fi dedicat aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.

În plus, Sala Auditorium a ICR New York va găzdui, pe 29 mai, o întâlnire cu tema “Literatura ca patrie şi continent”, cu participarea scriitorilor Ana Blandiana, Doina Uricariu şi Romulus Rusan şi a actorului Vasile Flutur. În cadrul acestui eveniment, soprana Michaela Minghera, acompaniată la pian de Letizia Ruccola şi Andrew von Gutfeld, va susţine concertul “George Enescu, eternul contemporan”.

În continuarea programului prilejuit de BEA 2015, pe 2 iunie, la Biblioteca Congresului din Washington DC, va avea loc o întâlnire la care vor participa scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan, Doina Uricariu, din partea ICR New York, şi profesorii Virgil Nemoianu (The Catholic University of America) şi Dennis Deletant (Georgetown University).

BookExpo America este un târg de carte dedicat în principal profesioniştilor (autori, traducători, editori, difuzori de carte). Ediţia din 2014, prima la care ICR a fost prezent, a atras peste 10.000 de vizitatori.

Din 2015, organizatorii au decis creşterea numărului de zile în care este permis accesul publicului, astfel încât perioada târgului a fost şi ea extinsă de la patru la cinci zile: 27-29 mai – BEA (dedicat profesioniştilor) şi 30-31 mai – BookCon (deschis publicului). Ţara invitată de onoare la această ediţie este China.   

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă