16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialSe lansează planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului

Se lansează planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat, sâmbătă, la Cluj, că va lansa, săptămâna viitoare, planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului. La acest eveniment va participa şi prim-ministrul Dacian Cioloş şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene. 

Patriciu Achimaş Cadariu, care a participat sâmbătă seară la conferinţa 'Medici pentru tine', iniţiată de Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), a mai declarat că, în trei mari centre oncologice din ţară, respectiv Bucureşti, Iaşi şi Cluj, va fi lansat un program pilot, dedicat femeilor care au cancer de sân, şi care este finanţat din fonduri europene. 

'Miercurea viitoare, în prezenţa premierului şi a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene vom lansa planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului. În privinţa screeningului cancerului de sân ne propunem un program pilot în cele trei centre din Iaşi, Bucureşti şi Cluj, finanţat, sperăm, prin fonduri europene. Legat de cancerul colorectal, va fi din nou organizat un screening sub forma unui proiect pilot, la noi în ţară neexistând screening pentru cancer colorectal 
în acest moment', a spus ministrul. 

Acesta s-a referit, în discursul ţinut în faţa studenţilor, şi la un proiect transfrontalier pe care îl consideră 'remarcabil', dezvoltat de Universitatea din Arad cu parteneri din Ungaria, prin care s-au înfiinţat unităţi de screening de-o parte şi de alta a graniţei. 

Ministrul s-a referit în discursul său şi la importanţa profilaxiei, care este benefică atât în tratarea bolnavilor, cât şi pentru menţinerea unor standarde de eficienţă financiară în acest domeniu al sănătăţii. 

'Profilaxia va scuti multă suferinţă şi va putea economisi bani. Până atunci avem de tratat foarte multe cazuri şi trebuie să rămânem într-o realitate financiară', a subliniat ministrul Sănătăţii. 

Acesta a explicat că ar dori ca în sistem să aibă loc o schimbare în ceea ce priveşte depistarea bolilor în stadiu avansat, deoarece în aceste cazuri tratamentul este greu de suportat de către pacient. 

'Să aducem lucrurile într-o zonă a bolii incipiente şi, dacă putem, să o şi tratăm. Ne dorim să modificăm mortalitatea, fiindcă asta este măsura lucrurilor. Tratamentele în oncologie afectează calitatea vieţii şi gândul este de a salva cât mulţi pacienţi, afectându-le cât mai puţin calitatea vieţii', a afirmat Patriciu Achimaş Cadariu. 

La conferinţa 'Medici pentru tine', organizată de Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) a mai participat şi Nicolae Hâncu, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Sebastian Armean, medic specialist psihiatru şi farmacologie clinică.

Cele mai citite

Creditele ipotecare au crescut cu 29% în primul trimestru din 2024

Creditele ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an au totalizat aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu...

Andrei Caramitru despre Nicușor Dan: “Așa dezastru colosal nu am văzut în viața mea”

Analistul economic Andrei Caramitru, fost consilier al președintelui USR, face un comentariu dur despre prestația lui Nicușor Dan ca primar al Bucuretiului, afirmând că...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă