7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSe lansează planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului

Se lansează planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat, sâmbătă, la Cluj, că va lansa, săptămâna viitoare, planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului. La acest eveniment va participa şi prim-ministrul Dacian Cioloş şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene. 

Patriciu Achimaş Cadariu, care a participat sâmbătă seară la conferinţa 'Medici pentru tine', iniţiată de Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), a mai declarat că, în trei mari centre oncologice din ţară, respectiv Bucureşti, Iaşi şi Cluj, va fi lansat un program pilot, dedicat femeilor care au cancer de sân, şi care este finanţat din fonduri europene. 

'Miercurea viitoare, în prezenţa premierului şi a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene vom lansa planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului. În privinţa screeningului cancerului de sân ne propunem un program pilot în cele trei centre din Iaşi, Bucureşti şi Cluj, finanţat, sperăm, prin fonduri europene. Legat de cancerul colorectal, va fi din nou organizat un screening sub forma unui proiect pilot, la noi în ţară neexistând screening pentru cancer colorectal 
în acest moment', a spus ministrul. 

Acesta s-a referit, în discursul ţinut în faţa studenţilor, şi la un proiect transfrontalier pe care îl consideră 'remarcabil', dezvoltat de Universitatea din Arad cu parteneri din Ungaria, prin care s-au înfiinţat unităţi de screening de-o parte şi de alta a graniţei. 

Ministrul s-a referit în discursul său şi la importanţa profilaxiei, care este benefică atât în tratarea bolnavilor, cât şi pentru menţinerea unor standarde de eficienţă financiară în acest domeniu al sănătăţii. 

'Profilaxia va scuti multă suferinţă şi va putea economisi bani. Până atunci avem de tratat foarte multe cazuri şi trebuie să rămânem într-o realitate financiară', a subliniat ministrul Sănătăţii. 

Acesta a explicat că ar dori ca în sistem să aibă loc o schimbare în ceea ce priveşte depistarea bolilor în stadiu avansat, deoarece în aceste cazuri tratamentul este greu de suportat de către pacient. 

'Să aducem lucrurile într-o zonă a bolii incipiente şi, dacă putem, să o şi tratăm. Ne dorim să modificăm mortalitatea, fiindcă asta este măsura lucrurilor. Tratamentele în oncologie afectează calitatea vieţii şi gândul este de a salva cât mulţi pacienţi, afectându-le cât mai puţin calitatea vieţii', a afirmat Patriciu Achimaş Cadariu. 

La conferinţa 'Medici pentru tine', organizată de Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) a mai participat şi Nicolae Hâncu, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Sebastian Armean, medic specialist psihiatru şi farmacologie clinică.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă