9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialSe poate legaliza consumul de marijuana în România?

Se poate legaliza consumul de marijuana în România?

 

România nu permite folosirea drogurilor ușoare în scopuri medicale, deși specialiștii cred că aceste substanțe sunt necesare pentru tratarea unor afecțiuni. În România nu se desfășoară cercetări medicale pentru stabilirea efectului terapeutic al marijuanei și nici nu există dezbateri pentru eventuala legalizare a unor forme de consum, așa cum se întâmplă peste hotare.

Specialiștii în medicină și cei de la Direcția Națională Antidrog se află pe poziții opuse în ceea ce privește folosirea marijuanei (realizată din planta de canabis) în terapia medicală. Pentru a decide în această chestiune controversată, dar și pentru a diminua pedepsele în cazul consumului de droguri ușoare, în Occident populația a fost chemată să-și exprime un punct de vedere. Chiar și la urne.

Referendum pentru droguri

Statul american California a respins în 2010 prin referendum folosirea marijuanei în scopuri recreaționale (consum propriu). În altă situaţie se află Colorado, care a devenit primul stat american care a legalizat cultivarea și comercializarea acestei plante, în scopuri recreative. I-a urmat Washington, iar în luna august cetățenii statului Alaska vor fi întrebați, în cadrul unui referendum, dacă sunt de acord cu legalizarea acestui drog pentru consum propriu.

De altfel, jumătate din americani și-au exprimat acordul pentru consumul de marijuana, în condițiile în care acest drog este deja utilizat legal în compoziția unor medicamente.

Uruguayul a fost prima țară care a permis cultivarea, consumul și comercializarea de marijuana.

Poziția României este una foarte fermă în ceea ce privește acest subiect. “Existența unei legislații permisive privind consumul de droguri ar crea probleme serioase în rândul populației, consumul putând deveni necontrolabil. Canabisul (denumire generică a plantei din care se realizează hașișul și marijuana – n.red.) reprezintă un risc direct pentru sănătate, chiar dacă instaurarea dependenței nu are loc rapid, comparativ cu alte categorii de stupefiante. Despre o legislație permisivă în domeniu nu se poate discuta din cauza problemelor majore de creare a unei comunități de consumatori, care mai devreme sau mai târziu vor căpăta o dependență față de substanța respectivă, cu consecințe grave în viitor”, ne-a precizat directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA), chestorul de poliție Sorin Oprea.

Majoritatea statelor lumii nu permit consumul de marijuana, dar, așa cum am arătat mai sus, au apărut unele breșe, iar dezbaterile sunt pe agenda publică. Spre exemplu, în Canada partidul conservator, aflat la putere, a anunțat că va îmblânzi legile care reglementează consumul de marijuana pentru a permite poliției să dea doar amenzi pentru consum. “Nu vorbim aici de dezincriminare sau de legalizare”, a ținut să precizeze ministrul Justiției, Peter MacKay.

Folosit în scop electoral

Marijuana (iarbă) reprezintă un drog de risc. Conform “Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri”, deținerea fără drept a acestui tip de drog în vedere punerii în circulație se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă drogul este deținut pentru consum propriu, acest lucru se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă.

Pe agenda publică această dezbatere legată de posibila legalizare a marijuanei a apărut sporadic și mai degrabă circumstanțial. În campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2009, Elena Băsescu a lăsat să se înțeleagă că ar fi de acord cu legalizarea drogurilor ușoare, apoi a condiționat acest aspect de un acord pe acest subiect la nivelul Uniunii Europene. Înainte de alegerile prezidențiale, în septembrie 2009, “Comisia prezidențială pentru analiza riscurilor sociale și demografice din România” ajungea la concluzia că prin legalizarea consumului de droguri s-ar aduce la suprafață traficanții. Era momentul în care magazinele de etnobotanice invadaseră țara. În timp ce la București peste acest subiect s-a așternut liniștea, la Washington, președintele american, Barack Obama, afirma că marijuana nu este mai periculoasă decât alcoolul.

Marijuana ajută pacienții cu scleroză

În România factorii de decizie nu iau în calcul necesitatea folosirii marijuanei în scop medical. În nouă state europene, dar și în SUA, acest fapt este permis. Profesorul Alexandru Ciurea, unul dintre cei mai importanți medici neurochirurgi, ne-a precizat că marijuana este benefică pentru organism şi se poate folosi în tratarea anumitor boli. “Există state care folosesc marijuana ca medicament în scleroza multiplă. La apariția cicatricelor neurologice pacientul se găsește în imposibilitatea de mișca o mână, un picior, aproape că nu mai vede. Devine o pseudolegumă. În acest context, marijua­na, potrivit studiilor medicale, îi ajută în tratamentul destinat pacienţilor cu scleroză, ameliorând boala. De asemenea, marijuana este eficientă în afecțiuni precum hipertensiunea arterială, tulburările gastrointestinale, incontinenţa urinară.În cazul durerilor cronice, este dovedit că marijuana ameliorează, acţionând asupra receptorilor de durere”. Profesorul mai spune că oamenii de știință din America de Sud au făcut cercetări care ar arăta faptul că marijuana poate fi folosită pentru pacienții care suferă de cancer, dar rezultatele nu au fost confirmate în Europa. Profesorul avertizează însă că o legalizare pe scară largă ar putea avea consecințe grave: “De la un prim fum de țigare de marijuana până la dependenţă și apoi intoxicare este un pas mic”.

Nu sunt studii care să permită utilizarea medicală

Directorul Agenției Naționale Antidrog, Sorin Oprea, nu crede în exemplele date de profesorul Ciurea și nici în cercetările care au permis utilizarea drogurilor ușoare în nouă state occidentale. “În prezent, nu există nici o modificare legislativă sau proiect de lege privind legalizarea utilizării marijuanei în scop medical și nici un fel de medicament care să conțină substanțe de canabis nu a fost aprobat pe piața farmaceutică din România. ANA consideră că legalizarea canabisului pentru uz medical ar trebui să aibă loc numai în urma realizării unor cercetări științifice medicale din care să reiasă că acesta ar avea efecte benefice asupra unor boli, iar utilizarea să se producă sub strictă supraveghere medicală.”

Cehia, Franța, Olanda, Elveția, SUA se numără printre statele care au legalizat folosirea marijuanei în scopuri medicale. Dat fiind faptul că vorbim de state care alocă fonduri de miliarde de euro pentru cercetare, ne întrebăm de ce studiile occidentale care au stat la baza legalizării marijuanei în scopuri medicale nu sunt acceptate de către autoritățile române.

Oficial

Portretul consumatorului de canabis

Autoritățile ne-au explicat că România nu este o țară cu tradiție în consumul de droguri. Potrivit unui raport intitulat „Studiu în populația generală”, dintre drogurile ilegale cel mai folosit este canabisul, în proporție de 1,6%, cei mai mulți consumatori regăsindu-se în București (6% din total). Media vârstei de debut pentru consumul de canabis este de 22 ani. Dintr-un alt document, intitulat ”Raport național privind situația drogurilor din România”, realizat în 2013, se arată că tratamentul de dezintoxicare este urmat de consumatorii de heroină (34%), cei de canabis fiind în proporție de 10%.

Evoluție: Prețurile la droguri au explodat

Marijuana (iarbă) a fost cel mai confiscat drog pe teritoriul României în 2012 (42% din total, ceea ce reprezintă 334 de kilograme), urmat de planta de canabis (37%, adică 300 de kilograme). Prețurile drogurilor au cunoscut o puternică creștere, potrivit specialiștilor de la Autoritatea Națională Antidrog. În anul 2004, o țigară de marijua­na costa 4 euro, pentru a ajunge în 2012 la 10-20 de euro. Gramul de heroină se comercializa, în urmă cu zece ani, cu 15 euro, acum prețul ajungând la 50 euro. Cocaina a rămas la un nivel constant, fiind vorba de 120 de euro gramul.

Cele mai citite

Parchetul European a confiscat 18 proprietăţi din București şi a îngheţat 14 conturi ale unui afacerist italian

Într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au...

Cum îți poate afecta corpul o alimentație nesănătoasă?

Alimentația este extrem de importantă pentru ca organismul nostru să funcționeze la capacități maxime. O dietă bogată în substanțe nutritive ne va ajuta să...

Viața secretă a liderilor serviciilor secrete. Fenomentul J. Edgar Hoover

Memorialistica despre viața secretă a foștilor șefi de servicii secrete continuă să stârnească interesul cititorilor. Cum au fost ei aleși? Din ce mediu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă