19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialSe reiau audierile în dosarul Mineriada

Se reiau audierile în dosarul Mineriada

Marți se reiau audierile în dosarul Mineriada instrumentat de procurorii din cadrul secției parchetelor militare din Parchetului General. 

Dosarul Mineriada a fost redeschis după ce, în 2012, la CEDO, victimele Marin Stoica și Anca Mocanu de la Asociația 21 Decembrie 1989 au câștigat procesul contra statutului român. Ei s-au plâns de ineficiența cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Ulterior, Parchetul ICCJ a anunţat începerea urmăririi penale, pe numele mai multor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Deși în dosar se vorbește despre „decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane“, reprezentanții victimelor mineriadei au susținut, constant, că ar fi fost ucise o sută de persoane, iar alte 1.300 ar fi fost rănite.

Până în prezent, în acest dosar au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, și fostul șef al parchetelor militare, Mugurel Florescu. 

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă