30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialSebastian Ghiță, umărit internațional. ICCJ a emis mandat de arestare european în...

Sebastian Ghiță, umărit internațional. ICCJ a emis mandat de arestare european în lipsă

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea DNA și a emis un mandat de arestare european în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, de negăsit de 23 de zile. Sebastian Ghiță poate avea, de astăzi, statutul de urmărit internațional! Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reprogramat termenul în care se judecă emiterea mandatului european de arestare preventivă, informează News.ro.

Sebastian Ghiță este urmărit penal în două dosare de corupție și judecat în altele două. El a dispărut din vizorul polițiștilor de la Direcția Operațiuni Speciale (DOS) în seara de 19 decembrie, după ce a participat la o festivitate restrânsă a Serviciului Român de Informații, unde a fost invitat. 

Ghiță era filat permanent de echipajele  DOS, prin mandat emis într-un dosar aflat în ancheta DNA. Echipa de filaj l-a pierdut pe traseu. A două zi, pe 20 decembrie, polițiștii l-au dat dispărut.

În afară de mandatul de monitorizare permanentă, fostul deputat PSD avea interdicția de a părăsi țara, interdicție impusă prin controlul judiciar și pus în practică de Poliția Română. În urma unei anchete interne, Poliția Română a anunțat că nu există polițiști vinovați de “pierderea” lui Sebastian Ghiță.

Dosarele lui Sebastian Ghiță

În 31 martie, procurorii DNA Ploieşti l-au pus sub control judiciar pe cauţiune, în al patrulea dosar în care acesta este urmărit penal pentru corupţie, cauţiunea fiind stabilită la aproximativ 13 milioane de euro, reprezentând a zecea parte din averea estimată a parlamentarului.

În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea deputatului Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59 milioane de lei, după ce parlamentarul a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86 milioane de lei.

În acest al patrulea dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În caz sunt judecaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori de rang înalt din judeţul Prahova, fiind trimişi în judecată procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova.

În acest dosar, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării „Fără încuviinţarea organului competent”, aceasta fiind una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA Ploieşti la Completul de cinci judecători al ICCJ. 

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă