11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSebastian Ghiță a anunțat că va depune plângeri penale privind defrișările. Deputatul...

Sebastian Ghiță a anunțat că va depune plângeri penale privind defrișările. Deputatul a lansat acuzații la adresa președintelui Iohannis: A îndeplinit voința austriacului și a dat drumul în continuare tăierii pădurii românilor

Deputatul Sebastian Ghiță a anunțat, luni, că va face plângeri penale privind defrișarea pădurilor. Totodată, el a susținut că președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare o Lege de modificare a Codului silvic, ca urmare a unei solicitări care ar fi venit dela șeful unei companii din industria lemnului, potrivit Agerpres.

În conferința de presă, Sebastian Ghiță a prezentat o scrisoare pe care Gerald Schweighofer, CEO SC Holzindustrie Schweighofer SRL, i-ar fi adresat-o șefului statului, prin intermediul „finului” Andreas Huber, consulul onorific al Austriei de la Sibiu. Scrisoarea este datată 2 martie 2015.

„Această scrisoare l-a făcut pe Klaus Iohannis, președintele României, credem noi, să întoarcă în Parlament Legea care ar fi salvat pădurile țării. Este dovada clară că străinii astăzi au atâta putere și influență, încât reușesc să manevreze până și președintele României (…). În două săptămâni, președintele României a îndeplinit voința austriacului și a dat drumul în continuare tăierii pădurii românilor. (…) Am făcut plângeri penale pentru <<Cumințenia Pământului>> (…). O să facem și în acest caz plângeri penale, până când se vor opri cu distrusul și jefuitul pădurilor (…)”, a mai susținut Ghiță.

El a solicitat explicații cu privire la decizia președintelui de a retrimite legea în Parlament. 

Întrebat de jurnaliști cum a ajuns în posesia scrisorii, deputatul Sebastian Ghiță a spus că „mai există și români în țară”. Conform documentului prezentat de Sebastian Ghiță, Gerald Schweighofer, CEO SC Holzindustrie Schweighofer SRL, i-a scris președintelui în legătură cu o modificare a Legii nr. 46/2008 privind Codul silvic, adoptată de Parlament.

„Ne referim la modificarea introdusă ca urmare a inițiativei legislative înregistrată la Camera Deputaților cu numărul PL-x 436/2014. Votul final privind legea a fost dat pe 25.02.2015, urmând ca versiunea finală a legii să fie trimisă spre promulgare zilele următoare (…). În opinia noastră, introducerea unui prag maxim de 30% pentru achiziționarea/prelucrarea lemnului limitează capacitatea operatorilor economici de a-și desfășura activitatea economică. În același timp, introducerea acestui prag reduce capacitatea operatorilor economici de a participa la licitațiile organizate pentru vânzarea lemnului din pădurile publice”, se arăta în scrisoare.

Este invocat și impactul modificărilor legislative prin faptul că această societate va fi nevoită să reconsidere „planurile de dezvoltare”. „Estimăm că prejudiciul potențial total înregistrat de bugetul de stat al României ce ar rezulta din închiderea unităților noastre de producție s-ar ridica la peste 150 de milioane de euro pe an”, se mai arată în scrisoarea la care face referire deputatul Sebastian Ghiță, conform căreia Schweighofer l-ar fi rugat pe șeful statului să returneze legea către Parlament, spre reexaminare.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă