13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSebastian Ghiţă a fost chemat la DNA. Procurorii i-au cerut noi documente

Sebastian Ghiţă a fost chemat la DNA. Procurorii i-au cerut noi documente

Deputatul Sebastian Ghiță s-a prezentat din nou, marţi, la sediul DNA Ploieşti, iar procurorii i-au cerut noi documente.

Ele se vor adăuga la dosarul Hidro Prahova, în care Sebastian Ghiță este cercetat sub control judiciar pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Deputatul Ghiţă a rămas marţi în sediul DNA Ploieşti doar câteva minute. La ieşire, el a declarat că a venit pentru a ridica o solicitare a procurorilor de aducere de noi documente.

Tot marți, la DNA, a venit și fostul șef al Poliției Locale Ploiești, Cristinel Toader, eliberat din arest preventiv la solicitarea procurorilor și plasat în arest la domiciliu. Toader este implicat într-un dosar în care este cercetat pentru șantaj și luare de mită. Surse judiciare au afirmat că Toader a fost citat ca martor pentru a da declarații în dosarul Hidro Prahova.

Citeşte şi: Dosarul cumnatului lui Ponta. Dumitru Pantea îl CONTRAZICE pe Ghiță: Ne cunoaştem de 20 de ani

Cristinel Toader a fost șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Prahova și al Gărzii de Mediu Prahova în perioada guvernării PDL. El are acum calitatea de martor și în dosarul în care este implicată Apa Nova, fiind audiat în 29 septembrie la DNA Ploiești.

Ulterior, procurorii DNA au solicitat Tribunalului Prahova înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu pentru Cristinel Toader. În ultimii ani, el a deținut funcția de șef al Poliției Locale Ploiești, având susținerea PSD.

În 14 august, procurorii DNA Ploieşti au prelungit cu 60 de zile măsura controlului judiciar faţă de deputatul Sebastian Ghiţă în dosarul Hidro Prahova, fiind păstrate toate interdicţiile impuse în cadrul acestei măsuri, inclusiv aceea de a părăsi ţara şi de a lua legătura cu premierul Victor Ponta.

În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Cei trei sunt acuzați de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

În acest caz, cumnatul premierului Victor Ponta, omul de afaceri Iulian Herţanu, este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, deturnare de fonduri europene, evaziune fiscală şi spălare de bani, notează Mediafax.

În 18 februarie, Iulian Herţanu a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herțanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanței supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 – 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Sebastian Ghiţă a fost, de asemenea, trimis în judecată, în iulie, într-un alt dosar instrumentat de procurorii DNA Ploieşti, în care este cuzat de dare de mită, procurorii susţinând că i-a dat o casă fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, pentru ca în schimb o asociaţie sportivă controlată de Ghiţă să primească fonduri de la bugetul local al municipiului pentru echipa de baschet CSU Asesoft.

Citeşte şi: Veste proastă pentru Ghiță: Deputatul NU scapă de controlul judiciar

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă