6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSebastian Ghiță se poate da victimă politică pentru a scăpa de extrădare....

Sebastian Ghiță se poate da victimă politică pentru a scăpa de extrădare. Tudorel Toader: Așteptăm verificările instanțelor de judecată din Serbia. Curtea de Apel Ploiești a admis extrădarea. Ministerul Justiției a pregătit cererea de aducere în România a fostului deputat

Convenția europeană de la Paris, în baza căreia Ministerul Justiției va cere extrădarea lui Sebastian Ghiță, permite Serbiei să refuze procedura în cazul în care apreciază că infracțiunea de care este acuzat fostul deputat este una politică sau conexă uneia de acest fel. Ghiță a susținut adesea că este persecutat politic.


UPDATE 17,45: Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au admis, marţi după-amiază, extrădarea lui Sebastian Ghiţă, constatând că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru extrădare.

Încheierea va fi transmisă Ministerului Justiţiei, care va cere autorităţilor din Serbia extrădarea fostului deputat, au declarat surse judiciare citate de Mediafax.


UPDATE 17,30: Până marți, 18 aprilie, orele 17.30, Ministerul român al Justiției nu primise din partea instanțelor judecătorești nicio încheiere definitivă în sensul dispozițiilor legale referitoare la procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță, informează un comunicat al Ministerului.


UPDATE 15.30: Poliția de Frontieră a anunțat că va face verificări pentru a se stabili modalitatea în care Sebastian Ghiţă a părăsit teritoriul României, urmând ca toate aspectele necesar cercetărilor să reieasă în cursul investigaţiilor din dosarul penal, potrivit Mediafax.

"Poliţia de Frontieră Română va efectua verificări specifice pentru a stabili modalitatea prin care Sebastian Ghiţă a părăsit teritoriul României în funcţie de rezultatul anchetei desfăşurate de autorităţile abilitate şi de datele de interes ce vor rezulta dîn urma instrumentării dosarului penal. La finalizarea verificărilor se vor lua măsurile prevăzute de lege", anunţă Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

 

UPDATE 15.00: Șeful Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat că ar fi interesat să îl audieze pe Sebastian Ghiță în momentul în care acesta va fi adus în țară. Deputatul PSD a mai adăugat că este doar o chestiune de timp până când mogulul IT va fi prezentat în fața anchetatorilor români.

UPDATE 11.15: Ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunțat care vor fi demersurile pentru extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiță.

"Pe data de 17 aprilie, același birou național Interpol a înștiințat instanțele din România cu privire la reținerea lui Sebastian Ghiță. Potrivit legii, instanțele din România, emitente ale mandatelor de arestare trebuie să verifice legalitatea pentru a solicita extrădarea. Ne aflăm, în acest mioment, în situația în care așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei declanșării procedurii de extrădare. Ministerul Justiției are deja pregătită procedura – cerere. Imediat dăm drumul la procedură, până atunci, prevederile legale ne obligă să rămânem în așteptare. Nu vom întârzia niciun minut", a declarat Toader.

UPDATE 08.00: Ministrul Justiției va demara, marți, procedurile pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță. 



Citește și: Serbia a confirmat arestarea lui Sebastian Ghiță. Poliţia Română nu mai are competenţă în acest caz. Extrădarea trebuie organizată de Ministerul Justiției

Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat, luni seară, că fotografia lui Sebastian Ghiţă nu mai figurează pe site-ul Interpol întrucât autorităţile sârbe au confirmat că acesta a fost arestat pentru 18 zile în vederea extrădării.



Ministerul român al Justiției a transmis public că extrădarea lui Sebastian Ghiță, capturat săptămâna trecută în Serbia, se poate face în baza Convenției europene încheiate la Paris, la 13 decembrie 1957, și a protocoalelor sale adiționale, încheiate la Strasbourg, la 15 octombrie 1975 și la 17 martie 1978. Articolul 3 al acestei convenții spune că “extrădarea nu se va acorda dacă infracțiunea pentru care este cerută este considerată de partea solicitată ca infracțiune politică sau ca faptă conexă unei asemenea infracțiuni”. Cu alte cuvinte, dacă partea sârbă consideră că faptele lui Ghiță au legătură cu infracțiuni politice, poate refuza extrădarea.

Ghiță: “Mi-au spus că îmi vor duce mama la DNA”



Citește și: Extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă ar putea dura o lună. Care este motivul acestei întârzieri

Extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă, identificat şi reţinut la Belgrad, ar putea dura până la o lună, informează IGPR, potrivit Mediafax. Motivul acestei întârzieri ar fi faptul că între România şi Serbia nu există acord de extrădare, dar este în vigoare un tratat, prin declaraţie de succesiune, încheiat între Rep. Populară Română şi Rep. Populară Federativă Iugoslavia, ratificat în 1961. Sebastian Ghiţă va fi dus la Belgrad în faţa unui judecător care va decide extrădarea.



Fostul deputat s-ar putea preleva de acest articol, în încercarea de a împiedica extrădarea și condamnarea în România. Scenariul nu este unul pur speculativ, câtă vreme, încă de la primul său dosar penal, Sebastian Ghiță a susținut, în nenumerate rânduri, că este o victimă politică a “sistemului”.

Într-una dintre înregistrările transmise de televiziunea pe care o patronează, RTV, Ghiță se plângea astfel: “Mi-au spus că îmi vor duce mama la DNA, la fel cum au dus-o pe mama lui Victor Ponta, mi-au spus că îi vor aresta pe frate, pe prieteni și că am să mă întâlnesc cu toți la închisoare, iar prețul era un denunț împotriva lui Dragnea, ca să fie blocat să devină prim-ministru”.

Convenția de la Paris este singurul document care poate fi invocat de Ministerul Justiției în vederea extrădării. Un acord explicit în acest sens nu există între România și Serbia. Există, în schimb, un tratat semnat în 1961 de cele două țări, pe vremea când Serbia era parte din Iugoslavia. Problema este că Iugoslavia nu mai există ca stat, iar tratatul nu a fost reînnoit cu Serbia.



Citește și: Sebastian Ghiță, arestat pentru 60 de zile, după ce s-a legitimat cu acte false, în Serbia. Le-a spus polițiștilor că este student sloven și le-a vorbit în engleză. Fostul deputat fugar a fost prins la patru luni de la dispariție | UPDATE

Mogulul IT Sebastian Ghiță, cel care a dispărut din țară pe 21 decembrie anul trecut, cu o zi înainte de a ieși de sub protecția mandatului de parlamentar, a fost localizat și reținut de polițiști în cursul nopții de joi spre vineri.



Antecedentul bulgar favorabil lui Ghiță

De-a lungul timpului, Serbia a mai extrădat români în România. În 2005, de pildă, un anume Adrian Crăciun, din Deleni, Constanța, a fost prins în Serbia și expediat acasă. Diferența, însă, este că Adrian Crăciun era deja condamnat definitiv în România la 11 ani de închisoare pentru tâlhărie și viol.

Pe de altă parte, Bulgaria se străduiește de trei ani să obțină extrădarea din Serbia a omului de afaceri Tsvetan Vasilev, acuzat că ar fi devalizat o bancă în Bulgaria. Și în acest caz există o diferență: spre deosebire de Sebastian Ghiță, care ar fi falsificat un pașaport, Vasilev nu a comis nicio infracțiune pe teritoriul sârb, potrivit HotNews.



Citește și: CRONOLOGIE. Care au fost cele mai importante evenimente declanşate de fuga fostului deputat Sebastian Ghiţă. Cum au început acuzațiile lansate la RTV și cum s-a retras generalul Coldea

Sebastian Ghiță, controversatul om de afaceri şi politician, a dispărut din ţară în urmă cu trei luni şi 24 de zile, iar în noaptea de 13 spre 14 aprilie a fost identificat şi reţinut în Belgrad. În cursul zilei de vineri, autoritățile din Serbia au anunțat reținerea fostului deputat dispărut, pentru 48 de ore, pentru prezentare de acte false de identitate autorităților.



Sebastian Ghiță a fost localizat și reținut la Belgrad, în noaptea de joi spre vineri, săptămâna trecută. Omul de afaceri, care se afla cu fratele său în momentul reținerii, avea asupra sa un pașaport sloven fals. Curtea Supremă din Serbia a decis plasarea în arest a fostului deputat pentru două luni.



Vezi și: Dosarele fostului deputat Sebastian Ghiţă: De la mită și șantaj, la folosirea unor informații clasificate. Pe numele mogulului IT sunt emise două mandate de arestare în lipsă

Pe numele lui Sebastian Ghiţă sunt deschise cinci dosare penale de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar în urma fugii sale din ţară au fost emise şi două mandate de arestare în lipsă. Valoarea totală a prejudiciilor din dosarele mogulului IT a fost estimată de procurori la suma de 20.263.793.253 lei.


 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă