17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialUn nou miting la Sebeş împotriva construirii unei noi fabrici de formaldehidă....

Un nou miting la Sebeş împotriva construirii unei noi fabrici de formaldehidă. Ce scandează protestatarii

Aproximativ 500 de localnici din Sebeș au protestat, duminică, în jurul orei 14:00, în faţa Primăriei, pentru a cincea săptămână consecutiv, faţă de construirea în oraș a unei noi fabrici de formaldehidă, investiţie a Kronospan, angajaţii companiei ameninţând și ei cu proteste, de teama pierderii locurilor de muncă, informează Mediafax.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore sau pancarte cu mesaje precum "Stop poluării. Uniţi luptăm, mediul apărăm!”, "Sebeşeni, să ne unim, dacă nu vrem să murim!”, "Opriţi poluarea! Formaldehida = cancer" sau "Kronospane, nu uita, Sebeşul nu te vrea!" şi "Ne revoltăm, uniţi depoluăm!”.

Citeşte şi: Scandalul din Sebeş: Kronospan, obligată să refacă studiul de impact asupra sănătăţii

Aceştia au scandat lozinci precum: "Afară, afară cu Kronospan din ţară!", "Stop poluarea", "Nu mai vrem poluare!” şi "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!".

Oamenii cer ca o nouă fabrică de formaldehidă să fie autorizată să funcţioneze doar în afara oricărei localităţi, la o zonă tampon de 50 de kilometri.

Citeşte şi: Sebeș: Războiul formaldehidei înfierbântă spiritele

Grupul de protestatari a pornit în marș pe străzi, lor alăturându-li-se alţi oameni, punctul final al mitingului fiind parcarea din faţa companiei Kronospan.

Acţiunea este autorizată să se desfăşoară până la ora 18.00, iar protestul este supravegheat de echipaje de jandarmi, au transmis reprezentanţii Jandarmeriei Alba.

La rândul lor, angajaţii din Sebeș ai companiei Kronospan ameninţă şi ei că vor ieşi în stradă, spunând că dacă noua fabrică nu va fi autorizată îşi vor pierde locurile de muncă.

Directorul de producţie al companiei Kronospan Sebeş, Adrian Băcilă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că angajaţii l-au informat de intenţia de a protesta, însă le-a recomandat să nu recurgă la astfel de acţiuni.

"Am vorbit cu ei şi i-am sfătuit să nu facă acest lucru sub nicio formă fiindcă noi suntem în comunitate ca să oferim un echilibru financiar, un echilibru de viaţă, un echilibru de viaţă aşa cum şi austriecii îl au de acolo de unde vine firma. Nu vrem sub nicio formă să intrăm în conflict cu nimeni. Dimpotrivă, respectăm părerea tuturor”, a spus Adrian Băcilă. 

Aceasta este pentru a cincea săptămână consecutiv când locuitorii din Sebeș care se opun construirii unei noi fabrici de formaldehidă ies în stradă, protestele fiind organizate duminica.

Protestele de la Sebeş sunt organizate de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici susţinuţi de organizaţii ecologiste care se opun construirii noii fabricii de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an.

Compania Kronospan intenţionează să pună în funcţiune în primăvara acestui an, la Sebeş, o nouă fabrică de producere a formaldehidei, în urma unei investiţii de 18 milioane de euro, instalaţia second-hand fiind cumpărată din Franţa.

Investiţia companiei austriece Kronospan se află în procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu, iar reprezentanţii companiei austriece susţin că noua instalaţie respectă toate normele europene şi nu reprezintă un pericol pentru mediu şi pentru locuitorii Sebeşului.

Recent, Ministerul Mediului anunţa că analizează două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, în cazul construcţiei noii fabrici de formaldehidă în oraş. În perioada analizării contestaţiei şi a documentaţiei de la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu nu poate finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, preciza sursa citată.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horia Timiş, declara, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că instituţia pe care o conduce a cerut companiei Kronospan să realizeze, să refacă sau să completeze "Studiul de impact asupra sănătăţii populaţiei", în baza căruia solicită autorizaţia de mediu, întrucât este vechi de şapte ani, perioadă suficient de mare pentru ca starea de sănătate a populaţiei din zona de impact să se modifice.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie, la Sebeş şi Braşov, şi un centru logistic la Constanţa.

Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 30.000 de tone pe an.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.

Ulterior, între Kronospan şi Primăria Sebeş a urmat un proces, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii pe motiv că este construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.

De asemenea, în 2008, Kronospan a fost amendată de autorităţile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat o deversare accidentală de formaldehidă.

Cele mai citite

Băncile, sancționate ca urmare a războiului din Ucraina. Reprezentanții lor spun că se confruntă cu provocări fără precedent

După ce americanii au anunțat că vor trece la sancționarea grupului austriac Raiffeisen, din cauza afacerilor extinse din Rusia, la câteva zile Rusia a...

Reacția lui Joe Biden, după ce Curtea Penală Internațională a cerut arestarea lui Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden critică mandatele de arestare cerute de procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva liderilor israelieni, spunând că nu este posibilă nicio...

Carambol pe DN 1, la Bărcănești! Traficul spre București este blocat

Traficul pe drumul naţional DN 1, la Bărcăneşti, pe sensul către Capitală, este blocat și deviat, în urma unui accident în care au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă