18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: DNA, anchetă la Primăria Sectorului 3: Vizați, fostul primar Liviu Negoiță,...

UPDATE: DNA, anchetă la Primăria Sectorului 3: Vizați, fostul primar Liviu Negoiță, secretarul și arhitectul șef al Primăriei. Lista acuzațiilor. Plângerea e făcută de Nicușor Dan

UPDATE 15.30: Fostul primar al Sectorului 3, Liviu Negoiţă este urmărit penal pentru abuz în serviciu de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

În dosar, mai sunt urmăriţi penal, pentru aceleaşi fapte, Ştefan Dumitraşcu şi Marius Mihăiţă, arhitect şef şi, respectiv, secretar al Primăriei Sectorului 3.

Redăm conținutul precizărilor DNA.

„În perioada 2008 – 2009, suspecții Negoiță Liviu, Mihăiță Marius și Dumitrașcu Ștefan, în calitățile menționate mai sus, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu referitoare la verificarea legalității actelor întocmite, au eliberat 4 autorizații de construire și certificatele de urbanism aferente acestor autorizații, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudești, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism și protecție a zonelor în care se găsesc monumente istorice. Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcției nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcții în zona de protecție a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale. 

Prin emiterea autorizațiilor de construire respective s-a creat un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat construcția, constând în obținerea autorizațiilor de construire și supraetajare a imobilului, prin evitarea desfășurării demersurilor necesare în vederea obținerii: derogării de la planurile de urbanism pentru depășirea regimului de înălțime al zonei,  acordului exprimat în formă autentică a proprietarilor clădirilor învecinate cu privire la lipirea la calcan precum, avizelor pentru construirea într-o zonă în care se găsește un monument istoric. 

În cazul uneia dintre autorizații, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat un control, în urma căruia s-a stabilit drept măsură, în sarcina primarului sectorului 3 și a arhitectului șef al sectorului 3, să solicite instanței de contencios administrativ anularea autorizației anterior menționate.
Anularea autorizației nu a fost cerută în instanță, conform solicitării Inspectoratului de Stat în Construcții, fapt ce ar fi dus la încetarea construirii. 
Ulterior, în același context, în anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competența materială de emitere, alte două autorizații pentru supraetajarea imobilului respectiv. Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor două documente, nu cuprindeau datele prevăzute de lege, lipsind toate mențiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum și cele privind situarea imobilului în zona de protecție a unui monument istoric.

În anii 2010 respectiv 2014, prin două hotărâri instanțele de judecată au dispus anularea celor patru autorizații de construire. 
Mai mult, una dintre instanțe a dispus obligarea pârâților, între care se numără și Instituția Primarului sectorului 3, la desființarea construcției respective”, transmit procurorii DNA.

 

UPDATE 12.00: Ștefan Dumitrașcu, arhitectul șef al Sectorului 3 al Capitalei, a ajuns la sediul DNA, unde va fi audiat tot în dosarul care vizează construirea de blocuri în zone protejate istoric fără avize și pe baza unor autorizații obținute ilegal, în care este urmărit penal fostul secretatr al primăriei, Marius Mihăiță.

——

Secretarul Primăriei Sectorului 3, Marius Mihăiță, a fost chemat, vineri, la Direcția Națională Anticorupție, pentru audieri, într-un dosar care vizează construirea de blocuri în zone protejate istoric fără avize și pe baza unor autorizații obținute ilegal, potrivit unor surse judiciare. În același dosar vor fi audiați mai mulți actuali sau foști angajați ai Primriei Sectorului 3, între care și fostul primar Liviu Negoiță. 

La sediul DNA, Marius Mihăiță le-a spus jurnaliștilor că are calitatea de suspect în dosar și că DNA urmează să îl audieze și pe arhitectul șef al Primăriei Sectorului 3 al Capitalei. Marius Mihăiță a precizat că DNA a fost sesizat de către Nicușor Dan, președintele Uniunii Salvați Bucureștii.

În același dosar vor fi audiați și alți actuali sau foști angajați ai Primăriei sectorului 3 al Capitalei.

 
 
Cele mai citite

Șapte decese în focarele de infecție din locuințele sociale

Șapte persoane fără adăpost au murit în ultimii ani din cauza condițiilor inumane din containerele administrate de Primăria Râmnicu Sărat din județul Buzău,...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...

Impactul jocurilor în mediul online asupra vieților noastre

În ultimii ani, lumea jocurilor online a cunoscut o expansiune rapidă, transformându-se într-un fenomen cultural care influențează numeroase aspecte ale vieții cotidiene. Aceste jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă