4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. VIDEO. Ședință CSAT pe tema riscurilor și amenințărilor la adresa României....

UPDATE. VIDEO. Ședință CSAT pe tema riscurilor și amenințărilor la adresa României. Legea Big Brother și cea a cartelelor Pre Pay, în atenția Consiliului

UPDATE. CSAT consideră că decizile CCR în ceea ce priveşte legea Big Brother şi Legea cartelelor PrePay sunt de natură să aducă implicaţii negative asupra siguranţei naţionale.

CSAT a luat notă de implicațiile negative la adresa securității naționale ca urmare a declarării neconstituționalității Legii 82/2012 privind retenția datelor şi au stabilit că se impune de urgență o intervenție legislativă a Guvernului sau a Parlamentului, pentru restabilirea cadrului legislativ.

”O primă temă dezbătută de către Consiliu a reprezentat-o analiza riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale prognozate pentru anul 2015. Membrii CSAT au aprobat, în acest sens, direcţiile de acţiune, ţinând cont atât de evoluţiile, cât şi de impactul acestora asupra securităţii României și au stabilit ca instituțiile responsabile să țină cont de riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile identificate și în cursul acestui an.

Citește și: CCR: Legea cartelelor PrePay nu prevedea garanţiile care să asigure ocrotirea drepturilor fundamentale

În continuare, au fost analizate şi aprobate activităţile desfăşurate de către Ministerul Afacerilor Interne pentru pregătirea preşedinţiei Române a Comitetului Interministerial de Rang Înalt al Forţei de Jandarmerie Europeană (FJE), din anul 2015, precum şi obiectivele generale pe care ţara noastră le va dezvolta în timpul mandatului”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

O altă temă de pe agenda şedinţei CSAT a constituit-o revizuirea Protocolului de cooperare interinstituţională între Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, prin care se asigură îndeplinirea în comun a misiunilor din ariile proprii de responsabilităţi şi cele ale structurilor subordonate pe timp de pace şi în celelalte situaţii prevăzute de lege. În urma analizei, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis aprobarea protocolului.

Atacurile cibernetice

”Ameninţările cibernetice la adresa securităţii naţionale şi capabilităţile României de reacţie la atac cibernetic major au reprezentat pentru Consiliu o altă temă pe ordinea de zi. Membrii CSAT au hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersurile necesare urgentării adoptării cadrului legislativ în domeniul securităţii cibernetice, să sprijine constituirea de entităţi, atât în cadrul sectorului public, cât şi al celui privat, specializate în evaluarea securităţii infrastructurilor cibernetice de interes naţional, iar instituţiile responsabile să ia măsuri pentru definirea şi operaţionalizarea unui program destinat instruirii specialiştilor în domeniul securităţii cibernetice. De asemenea, Consiliul a mai hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersuri pentru introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic şi pentru crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în domeniul securităţii cibernetice”, anunță Administrația prezidențială.

Citește și: MAI: Decizia CCR privind cartelele PrePay influențează negativ munca poliției. Infractorii folosesc astfel de cartele

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, totodată, și măsurile de prevenire şi combatere a utilizării internetului în scopuri teroriste, ca rezultat al utilizării spaţiului virtual şi a reţelelor informatice de către entităţile teroriste și adepţi ai acestora.

La finalul ședinței, CSAT a luat notă de implicațiile negative la adresa securității naționale ca urmare a declarării neconstituționalității Legii nr. 82/2012 privind retenția datelor, respectiv a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice. În urma analizei, membrii Consiliului au stabilit că se impune de urgență o intervenție legislativă a Guvernului sau a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituțiile abilitate, în condiții de legalitate, a responsabilităților ce le revin în domeniul securității și siguranței naționale.

Pe timpul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-au mai abordat şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

—-

UPDATE. Ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a încheiat, după o oră şi jumătate, pe agenda discuţiilor aflându-se riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa României pentru anul 2015, dar şi amenințările cibernetice la adresa securității naționale.

—-

UPDATE. Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de președintele Traian Băsescu, a început la Palatul Cotroceni. 

Potrivit B1TV, la ședință participă premierul Victor Ponta, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, Generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului Serviciului de Informaţii Externe, care asigură conducerea Serviciului după demisia lui Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, general locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul Consiliului, Ion Oprişor şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

De la şedinţă lipseşte ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Aceasta este prima ședință la care nu participă Teodor Meleșcanu, fostul șef SIE.

 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/e31a121695f7c698b0ede7bdca6b12f0/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

 

Consiliul Suprem pentru Apărarea Țării (CSAT) se va întruni marți într-o ședință în care vor fi discutate teme precum riscurile și amenințările la adresa României pentru 2015, prevenirea și combaterea utilizării internetului în scopuri teroriste și participarea României la misiunea NATO din Afganistan.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condusă de preşedintele Traian Băsescu, va avea loc marți, începând cu ora 16.00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului sunt incluse tematici referitoare la:

  • riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa României pentru anul 2015,
  • președinția română a Comitetului Interministerial de Rang Înalt al Forței de Jandarmerie Europeană din anul 2015,
  • cadrul de cooperare interinstituțională dintre Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne,
  • participarea Armatei României la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan în anul 2015,
  • posibilele contribuții ale României la coaliția internațională condusă de Statele Unite ale Americii împotriva Statului Islamic din Irak și Levan,
  • – amenințările cibernetice la adresa securității naționale și capabilitățile României de reacție la atac cibernetic major,
  • – prevenirea și combaterea utilizării internetului în scopuri teroriste.

De asemenea, pe timpul ședinței vor fi abordate și alte subiecte de interes pentru securitatea internațională, mai anunță Administrația Prezidențială.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă