15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialȘefa Autorităţii Electorale a încercat să albească 100.000 de euro. A declarat...

Șefa Autorităţii Electorale a încercat să albească 100.000 de euro. A declarat sume fictive pentru a justifica șpaga

Ana Maria Pătru a camuflat o parte consistentă din banii considerați mită de către DNA în dividende pe care le-ar fi încasat soțul acesteia, Florin Ștefan Pătru.

Direcția Națională Anticorupție susţine că proas­păt-demi­sionara șefă a Auto­rității Elec­to­rale Per­manente, Ana Maria Pătru, ar fi primit drept mită, în echivalentul a 275.000 de euro, un autoturism și un imobil. Într-un comunicat de presă, DNA arată că în “circuitul financiar fictiv” prin care a fost disimulată mita ar fi fost implicată și “o firmă controlată de Ana Maria Pătru prin soțul ei”, dar alte amănunte nu au fost făcute publice.

„România liberă“ a descoperit mecanismul prin care Ana Maria Pătru și soțul acesteia au încercat să justifice peste 100.000 de euro. Într-adevăr, a fost folosită o firmă deținută în trecut de către Florin Ștefan Pătru. Societatea se numește Ana Consulting SRL și a fost înființată în decembrie 2006 chiar de către Ana Maria Pătru, care era și administrator al companiei.

În octombrie 2007, şefa AEP își cedează acțiunile și funcția de administrator al firmei soțului ei. Șapte ani mai târziu, în no­iembrie 2014, Florin Ștefan Pătru dizolvă și lichidează soietatea. Dar Ana Consulting SRL a avut un rol foarte important în anii 2010 și 2011. Conform comunicatului de presă al DNA, “în cursul anului 2009, suspecta Pătru Ana Maria a disimulat proveniența sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu ­Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlată de Ana Maria Pătru prin soțul ei.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P., suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro (…). În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al A.E.P, suspecta Pătru Ana Maria a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme”.

Greșelile din acte

Așadar, între 2009 și 2011, fosta șefă a AEP ar fi primit 275.000 de euro, bani nejustificați. Ana Maria Pătru a încercat să justifice peste 100.000 de euro din acești bani prin dividende fictive primite de soțul ei. Astfel, în declarația de avere depusă în 2011, referitoare la veniturile din 2010, demisionara șefă a AEP a menționat dividende primite de soțul ei de la Ana Consul­ting SRL în valoare de 336.840 de lei.


CITEȘTE ȘI: Campania electorală începe cu cătușe la Autoritatea Electorală Permanentă. Președinta instituției, ARESTATĂ! Motivele: Distrugerea unor probe și presiuni asupra martorilor


 

În anul următor, Pătru a menționat în declarația de avere că Florin Ștefan Pătru a încasat dividende pe anul 2011 în valoa­re de 140.960 de lei tot de la Ana Consulting SRL. Ce nu au luat în calcul soții Pătru este că datele financiare ale Ana Consulting SRL sunt publice și pot fi verificate. Astfel, conform datelor Ministerului de Finanțe, în 2010, Ana Consulting SRL a avut un profit de doar 4.719 lei, iar în 2011 a fost și mai trist: firma a avut o pierdere de 132.177 de lei.

Cum dividendele reprezintă partea de profit a acționarilor/deținătorilor de părți sociale, este evident că Florin Ștefan Pătru nu putea să încaseze dividende de aproape 478.000 de lei dintr-un profit de numai 4.719 lei și o pierdere de 132.177 de lei.

Cu alte cuvinte, Ana Maria Pătru a declarat în fals că soțul ei ar fi încasat 105.000 de euro de la Ana Consulting SRL. Iar acum înțelegem și de ce a mințit fosta șefă a AEP în declarația de avere: pentru a albi o parte din banii considerați mită de către DNA.

Ana Maria Pătru a fost reținută acum două zile de către DNA. Ieri, la închiderea ediției, fosta șefă a AEP era prezentă în instanță pentru a afla dacă judecătorii decid să o aresteze sau permit cercetarea în libertate.   

Afaceri cu statul, pe firmă, din 2007

Ana Maria Pătru folosea Ana Consulting SRL încă din 2007 pentru diverse operațiuni financiare neortodoxe. Conform unui articol din martie 2007, publicat în ziarul local “Radical de Vâlcea”, “Ana Maria Pătru, candidatul PD-ului la alegerile europarlamentare și președintele Autorității Electorale Vâlcea deține o firmă de consultanță, SC Ana Consulting SRL. Societatea democratei în cauză este una dintre cele trei firme autorizate ca furnizori de formare profesională în județul Vâlcea. (…) Este cam curios cum doar trei firme din județ au obținut această autorizație, iar una dintre ele aparține unui democrat vâlcean, colegă de partid cu șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea.”.


CITEȘTE ȘI: Șefa Autorității Electorale Permanente, REȚINUTĂ! A luat mită o mașină, un apartament în București și bani. Iohannis: Dacă se începe urmărirea penală, ea va trebui înlocuită. Avocat: Ana Maria Pătru a decis să demisioneze | VIDEO


 

Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...
Ultima oră
Pe aceeași temă