15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialȘefa DNA, impresionată de suferința mamei lui Bogdan Gigină: Este un vot...

Șefa DNA, impresionată de suferința mamei lui Bogdan Gigină: Este un vot politic, care blochează justiția. Deci o mamă rămâne să aștepte

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, miercuri dimineața, la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că votul de luni al senatorilor, care au respins cererea procurorilor anticorupție privind încuviințarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină este „un vot politic, care blochează justiția”.

„Este un vot politic, care blochează justiția. În urma acestui vot, DNA nu mai poate să stabilească răspunderea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă. Deci o mamă rămâne să aștepte”, a spus șefa DNA, precizând că au mai fost cazuri similare, în trecut.

Un exemplu este cazul fostului ministru de Externe, Titus Corlățean. „Au fost mii de oameni care nu au putut să voteze la alegeri, am deschis o investigaţie, din nou votul politic a blocat acea investigaţie, motiv pentru care nu o să putem să administrăm probe şi să aflăm ce s-a întâmplat", a mai spus șefa DNA.

Luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, în cazul morții polițistului Gigină, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri. Înainte de vot, Gabriel Oprea a susținut în fața acestora că nu este vinovat, întrucât el se afla pe bancheta din spate a mașinii.

„Vreau doar să explic foarte simplu şi scurt că în seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu veneam de la restaurant. Totul e documentat la secundă. Sunt aici colegi care au fost miniştri de Interne. Există o bază legală din anul 2000. Fiecare ministru de Interne, ministru de stat, vicepremier, există  deci baza legală, pentru un antemergător. În seara aceea, în jur de orele 19.00 aveam antemergătorul în faţă, în urma cercetării viteza maşinii de poliţie era viteza legală. Cea în care mă aflam eu, atenţie, pe bancheta din spate, nu o conduceam, aveam viteza legală. Din păcate, s-a întâmplat această tragedie. Un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centru Capitalei. O mare tragedie. Sunt reguli foarte clare. Nu ministrul de Interne stabileşte traseul, nu dă comenzi vis a vis de viteză, nu am dat niciodată, nici nu puteam să discut cu tânărul coleg de pe motocicletă”, a declarat Oprea, în fața senatorilor. 

Marți, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat că decizia senatorilor de a respinge cererea privind începerea urmăririi penale, în cazul lui Gabriel Oprea, are drept consecință blocarea anchetei penale față de fostul vicepremier.

„La data de 01 septembrie 2016 a fost formulată cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială. Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție a fost supusă la vot de către plenul Senatului României la data de 19 septembrie 2016. Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de Interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit”, precizează DNA într-un comunicat de presă. 

După ce Gabriel Oprea a scăpat de urmărirea penală, mama polițistului Bogdan Gigină, care a murit, în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani, a postat o serie de mesaje pe pagina sa de Facebook, în care explică suferința prin care a trecut familia sa.

„Nu am vrut până acum să vorbesc despre trăirile noastre; acum vreau ca toți cei care ne-ați <<condamnat>> să înțelegeți de ce nu am făcut-o. Sunt lucruri greu de spus și greu de imaginat pentru voi care sunteți părinți. În seara zilei de 20 octombrie 2015, în urma telefonului primit la ora 19.02,  
 am alergat către Spitalul Universitar. Cel care ne-a anunțat de accident repetă <<nu pot să cred că s-a întâmplat asta nu pot să cred>>… Soțul meu și-a îmbrăcat un trening peste pijama și a plecat către spital….eu m-am blocat nu reușeam să mă îmbrac….eram … paralizată… I-am spus să alerge soțului meu … <<am să ajung cu un taxi nu mă aștepta ….du-te lângă băiat>>. Am ieșit în stradă căutând un taxi …..greu de găsit …afară ploua torențial. Am pornit către zona Unirii spunând rugăciuni pentru viața copilului meu. Nu îmi păsa că oamenii se opreau și mă priveau ca pe un om debusolat nu-mi păsa….decât de el, de copilul meu, imploram divinitatea ca el să fie bine. În momentul în care am intrat în Spitalul Universitar, am avut impresia că toată lumea mă cunoaște. Cel de la intrare m-a întrebat <<Sunteți mama polițistului accidentat?>>. Mi-a arătat ușa unde copilul meu era resuscitat. Am intrat și acolo am găsit un copil, copilul meu complet desfigurat, cu gâtul retezat; cu chipul plin de sânge, pardoseala era plină de sânge; m-am prăbușit la picioarele lui, sărutându-le și strigându-l. Încă avea șosetele ude în picioare. M-am trezit ridicată brusc și zguduită de umeri… medicul de gardă plângea și încerca să mă facă să înțeleg că nu se mai poate face nimic. M-am prăbușit din nou la picioarele copilului meu, implorând și privind oamenii care deși știau că nu se mai poate face nimic pentru el nu vroiau să renunțe. Nu am să uit niciodată cum acei oameni încercau imposibilul, nu am să uit lacrimile care li se înodau sub barbă…  Astăzi privesc, privim neputincioși la nedreptatea făcută sufletului copilului nostru", a scris pe Facebook, Carmen Gigină, mama lui Bogdan Gigină, marți seara, pe Facebook.

Într-o altă postar, Carmen Gigină precizază că cei „care stau cuminți pe bancheta din spate a mașinii trăiesc frumos”, în timp ce „cel care fură o găină este hoț”. „Cel care fură o găină este hoț, este supus legilor acestei țări și închis.Cea care fură un mănunchi de flori în speranța de a duce o pâine pe masă copiilor care tremură de foame este hoață și supusă acelorași legi. Cel care stă cuminte pe banchetă din spate a mașinii, nefacându-se vinovat de nimic, trăiesc frumos,vazându-și liniștit de viață, ba chiar se plâng de coșmarul trăit…”, a scris Carmen Gigină.

Bogdan Gigină a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne. În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale. În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. 

Cele mai citite

Oțelul, victorie la limită împotriva lui FC Hermannstadt

Oţelul Galaţi s-a impus în fața celor de la FC Hermannstadt cu scorul de 1-0, pe teren propriu, în etapa a șaptea a play-out-ului...

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...

Florinel Coman, după ce FCSB a cucerit primul titlu din ultimii 9 ani: „E un moment unic care va rămâne în inima mea”

FCSB a învins-o pe Farul cu 2-1, sâmbătă seara, pe Arena Națională, și a cucerit un nou titlu după 9 ani de așteptare. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă