21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialȘefa Partidului Verde Bihor, trimisă în judecată după ce a luat 6.500...

Șefa Partidului Verde Bihor, trimisă în judecată după ce a luat 6.500 euro pentru locuri în comisiile alegerilor

Mihaela Florentina Bodonea, președinta filialei Bihor a Partidului Verde, reținută pentru că a luat 6.500 euro pentru locuri în comisiile alegerilor, a fost trimisă în judecată.

Anchetatorii spun că, în cursul lunii mai 2014, Mihaela Florentina Bodonea, în contextul alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014, în calitate de preşedinte al filiala județeană Bihor a unui partid politic, folosindu-și influența și autoritatea conferite de calitatea deținută în partid, a pretins și acceptat suma de 11.010 euro, de la reprezentanta unui alt partid (denunţător în cauză).

Această sumă de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, (reprezentând 50% din numărul total al secțiilor de votare din județul Bihor), care i-au revenit partidului din care făcea partea inculpata, în urma unor înțelegeri cu formațiunea căreia i s-au cuvenit locurile în urma tragerii la sorti, de către Biroul Electoral Județean Bihor, pentru membrii partidului din care făcea parte martorul denunțător.

Conform Mediafax,denunţătorul este reprezentant al Partidului Dreptăţii Sociale.

În prealabil, martorul denunțător a purtat mai multe discuții pe această temă cu reprezentanții unei alte formațiuni politice, care i-au comunicat că toate locurile alocate lor în comisiile secțiilor de votare, fuseseră distribuite, în urma unei înțelegeri, partidului din care făcea parte inculpata Bodonea Mihaela Florentina.
Astfel, în urma negocierilor purtate cu Mihaela Florentina Bodonea, s-a stabilit că formațiunea politică din care făcea parte martorul denunțător va primi un număr de 50 de locuri, în schimbul sumei de 100 lei/loc, în comisiile secțiilor de votare.

Fiind interesați de toate cele 651 de locuri la care partidul inculpatei avea dreptul, în comisiile secţiilor de votare, martorul denunțător i-a oferit Mihaelei Florentina Bodonea suma de 150 de lei/loc, care a și acceptat oferta, comunicându-i totodată că va face demersuri astfel încât, partidului reprezentat de martor, să-i fie distribuite minim 50% din locuri în comisiile secțiilor de votare, respectiv minim 325 de locuri.
Listele privind compunerea comisiilor fiecărei secţii de votare, urmau a fi depuse la Biroul Electoral Judeţean până în ziua de duminică, 18 mai 2014.

În data de 17 mai 2014, Mihaela Florentina Bodonea a a primit efectiv, de la martorul denunţător suma de 6.500 euro, în schimbul a 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secţii de votare de pe raza judeţului Bihor.

De asemenea, cu aceeași ocazie, Mihaela Florentina Bodonea a promis că, în perioada imediat următoare, va mai atribui, în schimbul sumei de 150 lei/loc, diferența până la 325 de locuri (50% din locuri) în comisiile de supraveghere a secţiilor de votare, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În vederea organizării alegerilor europarlamentare, având ca scop desemnarea a 32 de demnitari în Parlamentul European, pe raza judeţului Bihor au fost organizate 651 de secţii de votare, având următoarea componenţă: un preşedinte, un locţiitor al acestuia, 7 reprezentanţi ai partidelor politice care participă la alegeri (6 reprezentanți fiind desemnați de drept din rândul partidelor politice care aveau membri în Parlamentul European, iar un reprezentant urma să fie tras la sorți din rândul partidelor politice care nu aveau demnitari în Parlamentul European).

Conform legii, formaţiunea politică desemnată pe locul I la tragerea la sorţi pentru completarea biroului electoral județean urma să dobândească și câte un loc în birourile electorale ale secţii de votare din județ (în județul Bihor – 651 de secții de votare).

În acest context, în data de 14 mai 2014 s-a organizat o tragere la sorţi, pentru completarea biroului electoral județean și implicit a birourilor electorale ale secțiilor de votare cu câte un reprezentant din partea partidelor sau alianțelor politice care participă la alegeri și care nu aveau membri în Parlamentul European.

În urma tragerii la sorţi, organizate la nivelul Biroului electoral judeţean Bihor, pe primul loc a ieşit o anumită formațiune politică, iar pe locul doi s-a clasat partidul din care făcea parte martorul denunțător.

Reprezentanții formațiunii politice de pe locul I aveau obligaţia, potrivit dispozițiilor legale, ca până în data de 18 mai 2014, să depună la Biroul electoral judeţean Bihor lista reprezentanților propuşi pentru cele 651 de birouri electorale ale secţiilor de votare constituite pe raza judeţului Bihor. În situaţia în care formaţiunea politică desemnată pe locul I la tragerea la sorţi nu ar fi avut suficienţi membrii propuşi pentru toate cele 651 de secţii de votare din județ, numărul acestora urma să fie completat cu membrii propuşi din lista celui de-al doilea partid politic desemnat prin tragerea la sorţi, respectiv partidul din care făcea parte denunțătoarea. În cazul în care nici cea de-a doua formaţiune politică nu acoperea numărul total de membri necesari, biroul electoral judeţean urma să completeze birourile electorale ale secțiilor de votare din lista celui de-al treilea partid desemnat prin tragerea la sorţi şi aşa mai departe.

În acest context, intenționând să obțină, pentru partidul lor, care a ieșit pe locul II la tragerea la sorți, cât mai multe locuri în birourile electorale ale secțiilor de votare, pentru a supraveghea desfășurarea procesului electoral în ziua votului, reprezentanții partidului respectiv au luat legătura cu președintele formațiunii politice clasate pe primul loc după tragerea la sorți. Acesta din urmă le-a comunicat că, în urma unor înțelegeri, s-a decis ”cedarea” locurilor în birourile electorale ale secțiilor de votare către partidul din care făcea parte inculpata, în sensul că această din urmă formațiune politică urma să-și trimită reprezentanți în secțiile de votare din județ pe locurile primului clasat.

În aceste condiții, martorul denunțător a luat legătura cu Mihaela Florentina Bodonea, pentru a discuta cu aceasta despre obținerea de locuri în birourile electorale ale secțiilor de votare. În urma discuțiilor, cu Mihaela Florentina Bodonea a oferit, inițial, un număr de 50 de locuri pentru partidul martorului denunțător, în schimbul sumei de 100 lei/loc. Fiind interesată de toate cele 651 de locuri din birourile electorale ale secţiilor de votare, martorul denunțător i-a oferit Mihaelei Florentina Bodonea suma de 150 de lei/loc, în total 97.650 lei, pe care inculpata a acceptat-o, comunicând că va face demersuri și își va exercita influența, conferită de calitatea deținută, pe lângă președinta formațiunii clasate pe locul I, pentru a obține cât mai multe locuri pe care să le ”distribuie” ulterior către partidul denunțătorului.

În data de 17 mai 2014, Mihaela Florentina Bodonea a primit efectiv de la denunţător suma totală de 6.500 euro, în schimbul a 192 de locuri în birourile electorale ale unor secţii de votare de pe raza judeţului Bihor.

De asemenea, la întâlnirea cu martorul denunțător,Mihaela Florentina Bodonea i-a promis acesteia că îi va mai ”distribui”, în schimbul sumei de 150 lei/loc și diferența de locuri până la 325, reprezentând 50% din numărul total al secțiilor de votare din județul Bihor.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI – Direcția Județeană de Informații Bihor.

Cele mai citite

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...
Ultima oră
Pe aceeași temă