12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialȘefa Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Suceava, urmărită penal pentru luare de...

Șefa Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Suceava, urmărită penal pentru luare de mită

Șefa Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Suceava, Simona Maria Palagheanu, este urmărită penal de DNA pentru luare de mită. Procurorii mai spun însă că femeia s-ar face vinovată și de comiterea unei infracțiuni la Legea nr. 78/2000 „fapta persoanei care în virtutea funcţiei, a atribuţiei ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea, de a controla un agent economic privat, de a îndeplini pentru acesta vreo însărcinare, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite”, în formă continuată și, de asemenea, de instigare la participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de şef al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, inculpata Palagheanu Simona Maria, folosindu-se de documente cu antetul şi parafa acestei instituţii din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, în virtutea acestei funcţii şi a atribuţiilor de supraveghere, control şi de îndeplinire a însărcinărilor pentru agenţi economici privaţi (avizarea deţinătorilor şi formatorilor de arhivă), a obţinut foloase necuvenite pentru sine şi „Asociaţia Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava”, în perioada 2011-2012, sub pretextul sponsorizării acesteia, motivând organizarea şi desfășurarea unor conferinţe şi expoziţii în domeniul arhivistic.

Echipe de control din cadrul SJAN Suceava au efectuat, în perioada 2011-2012, controale la deţinători/formatori de arhivă stabiliţi de Palagheanu Simona Maria (fiind controlaţi pentru prima dată în 2011, deşi erau înfiinţaţi din 1991-1996) şi cu acea ocazie sau ulterior le-au fost solicitate acestora sponsorizări pentru „Asociaţia Prietenii Arhivelor Bucovina”. Astfel, solicitările de sponsorizare cu antetul, parafa instituţiei şi semnătura şefei SJAN Palagheanu Simona Maria erau înmânate de funcţionarii trimiși în control, firmelor care aveau activitate de deţinători/formatori de arhivă. SJAN este instituţia care, pe lângă atribuţii de control are şi posibilitatea de a ridica avizul de funcţionare a firmelor cu activitate de deţinători/formatori de arhivă.

Prin această modalitate, în perioada 2011-2012, s-au încasat în numerar sau prin virament în contul bancar al „Asociaţiei Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava”, cu titlu de sponsorizări, suma de 40.000 lei, din care doar o mică parte a fost folosită. în această perioadă. pentru sponsorizarea unor activităţi în domeniul arhivistic, iar diferenţa a fost folosită de inculpata Palagheanu Simona Maria în interes personal .

 

În perioada 2006 – 2011, anumite firme au beneficiat, cointeresat material, de sprijinul inculpatei Palagheanu Simona Maria, nefiind verificate de Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale (SJAN) Suceava şi nefiindu-le solicitate să îndeplinească condiţii specifice pentru depozitare a arhivei, în condiţiile prevăzute de lege. Pentru aceasta, reprezentantul unei firme i-a oferit periodic, inculpatei Palagheanu Simona Maria, sume de bani sub o formă mascată de sponsorizare şi fără a fi încheiat vreun contract de sponsorizare sau a fi emis chitanţe pentru sumele primite. În aceste sens, în perioada 2006-2011, reprezentantul acelei firme a oferit sume de bani totalizând 24.000 lei (câte 4.000 lei anual).

Față de firmele care nu efectuau „sponsorizări”, inculpata Palagheanu Simona Maria dispunea controale şi chiar refuza să mai dea aviz de funcţionare ca depozit de arhivă.

Pe de altă parte inculpata favoriza anumite societăţi comerciale ale căror asociaţi/administratori îi erau apropiaţi, dispunând subordonaţilor să consemneze date nereale în actele de control şi chiar să acorde personal avize din partea SJAN Suceava. Mai mult decât atât, aceasta punea la dispoziţia respectivelor firme, cu titlul gratuit, logistică necesară desfășurării activităţii de deţinător de arhivă.

Inculpatei PALAGHEANU SIMONA MARIA i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă