18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialȘefi de la CFR Călători, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu

Șefi de la CFR Călători, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu

Directorul de tracțiune din cadrul SNTFC CFR Călători SA, Teodor Alexandru Gavriș, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, întrucât este suspectat de luare de mită și abuz în serviciu, informează un comunicat de presă remis de DNA.

”La începutul anului 2014, inculpatul Protopopu Gabriel Telu, în calitate de director general adjunct, a pretins de la inculpatul Didilă George, foloase necuvenite, pentru a-și îndeplini în mod defectuos atribuțiile de serviciu. Aceste foloase au constat în sume de bani ce reprezentau un procent de 15 – 20% din valoarea totală (fără T.V.A.) a comenzilor care urmau să fie primite din partea subunităţilor societăţii feroviare aflate în subordinea funcţionarului public”, se arată în comunicatul citat.

Anchetatorii susțin că produsele furnizate de către omul de afaceri aveau preţuri cu mult supraevaluate.

”De asemenea, în aceeaşi perioadă inculpatul Protopopu Gabriel Telu a acceptat promisiunea omului de afaceri de remitere a unor foloase necuvenite, constând în sume de bani ce reprezentau un procent de 20% din valoarea totală (fără T.V.A.) a comenzilor de furnizare piese ce urmau a fi primite din partea Depoului Cluj”, mai transmit anchetatorii.

Astfel, Protopopu Gabriel Telu a promis, în schimbul acestor sume de bani, că îl va determina pe inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel să efectueze demersurile necesare pentru atribuirea unor astfel de comenzi uneia dintre societăţile comerciale utilizate de către inculpatul Didilă George, lucru care s-a și întâmplat ulterior. 

Procurorii anticorupție au dispus, totodată, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv și pentru Gabriel Telu Protopopu, director general adjunct și ulterior consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului – Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători C.F.R., pentru luare de mită, trafic de influenţă, instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, complicitate la dare de mită, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată(4 acte materiale).

În același dosar, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru Daniel Ninel Cosmineanu, șef al Biroului Aprovizionare, în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A. – S.T.F.C. Depoul CLUJ, întrucât este suspectat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită, două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru omul de afaceri George Didilă, întrucât este suspectat de trei infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dare de mită, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată(6 acte materiale).

Totodată, procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe șefi ai subunităților (depourile) S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A Cristian Valeriu Stîngă, Virgil Secu, Răzvan Constantin Păuna, Cristian Aurel Jigoria, Călin Ovidiu Dărău, Florin Liviu Mihai Bozga, Stelian Stan, Gheorghe Daniel, Eugen Ilie, Daniel Săicu și Gabriel Ionașcu, pentru abuz în serviciu.

Cele mai citite

Nou record pentru Maratonul Internaţional de la Sibiu

Maratonul Internațional Sibiu (MIS) se pregătește să își scrie o nouă pagină de istorie, adunând la start aproape 9.000 de participanți înscriși, marcând astfel...

Eficiente și igienice – alege consumabilele de hârtie de unică folosință!

În orice domeniu profesional - sanatate, educație, HoReCa, administrație publică, economic -  igiena este un detaliu important pentru a menține un mediu de lucru...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă