12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialȘeful ANI, Horia Georgescu, REȚINUT în dosarul retrocedărilor. Ce declarații făcea în...

Șeful ANI, Horia Georgescu, REȚINUT în dosarul retrocedărilor. Ce declarații făcea în 2014 despre despăgubirile de la ANRP

UPDATE 16.25: Fosta șefă a Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor, Ingrid Zarrour, este sub control judiciar pentru trei abuzuri comise în perioada 2007 – 2009, conform unor surse judiciare. A fost inculpată și reținută și Ingrid Popa Mocanu, vicepreședinte al Comisiei în perioada 26.06.2008 – 06.03.2009.

Citește și: Dosarul retrocedărilor. Fosta șefă a Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor, Ingrid Zaarour, nu a fost reținută pentru că are cancer

UPDATE 14.40:

Cele trei infracțiuni de abuz în serviciu pentru care a fost reținut Horia Georgescu sunt pentru despăgubiri acordate în dosarele:

1. BORŢICĂ MIRCEA-ADRIAN-VICTOR și BORŢICĂ ANCA VALENTINA, pentru imobilului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi, situat în Bucureşti, şos. Olteniţei.

2.CONSTANTIN TUDOR a cesionat cu titlu gratuit lui CONSTANTIN AUREL. La 07.01.2008, CONSTANTIN AUREL a solicitat soluţionarea cu prioritate a dosarului, motivând cu „starea de sănătate foarte şubredă” a tatălui său şi cu vârsta înaintată, ataşând cererii un certificat medical, conform căruia CONSTANTIN TUDOR suferă de mai multe afecţiuni.

3. OLOȘUTEANU MATILDA și GHEȚU ELENA 21 ha in Cernica, care au cedat cumpărătorului de drepturi litigioase VIȘOIU VALENTIN, pentru 2.713.500 euro. A fost evaluat la 375.050.942 RON. VIȘOIU VALENTIN a transmis numiților MANOLE GHEORGHE ADRIAN și BARBU FLORIN ȘERBAN o cotă parte de 12 %, respectiv 17% din drepturile litigioase care făceau obiectul acestei cereri de despăgubire în dosarul 13653/FFCC/2008, acesta păstrând la rândul său, o cotă parte de 71%.

Valentin Vișoiu este arestat la domiciliu în dosarul primarului din Pitești, Tudor Pendiuc.

Horia Georgescu este acuzat de procurorii anticorupție că, în perioada 2008-2009, Comisia pentru Stabilirea Depăgubirilor, din care făcea parte, a aprobat trei dosare în care despăgubirile acordate fuseseră supralicitate.

Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ), precizează procurorii anticorupție.

”Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc. privind tranzacțiile deja efectuate/certe cu proprietăți imobiliare similare. În două cazuri, evaluatorii desemnați au utilizat, în cadrul metodei comparației directe, „comparabile” constând în anunțuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondență cu deținătorii de informații privind tranzacțiile certe cu proprietăți imobiliare, care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina prețul real al pieței imobiliare”, arată DNA.

Comisia a supraevaluat, astfel,bunurile imobile, la aproximativ 75 milioane de euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire.

Procurorii anticorupție cer arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru Horia Georgescu. El va fi dus marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se va judeca cererea DNA.

UPDATE 14:09: Avocatul lui Horia Georgescu, Cristian Ene, declarat, luni, că clientul său este acuzat de abuz în serviciu. 

Ene a ținut să precizeze că Georgescu se declară nevinovat.

UPDATE 13.58: Horia Georgescu a fost reținut de procurorii anticorupție.

UPDATE: La audieri a fost adus și deputatul PNL Theodor Nicolescu, fost membru al comisiei de despăgubiri de la ANRP, în același dosar în care este audiat și Georgescu.

CITEŞTE ŞI  Averea deputatului Theodor Nicolescu se ridică la peste 740.000 lei

În această cauză, vor fi audiați toți cei care au făcut parte din Comisia centrală pentru despăgubiri din cadrul ANRP, în perioada 2009-2011. Printre cei audiați, se numără și fosta șefă a Comisiei de dinaintea Alinei Bica, Ingrid Zaarour.

Totodată, vor fi audiate și persoanele care au făcut evaluările pentru retrocedarea imobilelor supraevaluate, precum și beneficiarii acestor despăgubiri. 

CITEŞTE ŞI  Sorin Roșca Stănescu: Acum, când Horia Georgescu dă cu pixul, el îl va denunța, implicit, pe Victor Ponta. Cu certitudine  

***

Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a fost dus cu mandat, luni, la Direcția Națională Anticorupție, pentru audieri, fiind suspectat de abuz în serviciu. Surse judiciare au precizat că șeful ANI este audiat într-un dosar care are legătură cu ilegalitățile comise la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Horia Georgescu a făcut parte, pe vremea când era secretar general al ANI, din Comisia centrală pentru stabilirea despăgubirilor din cadrul ANRP. Georgescu era membru al acestei comisii.

Cum se desfășura o ședință la Comisia Centrală pentru stabilirea despăgubirilor

La data de 11 martie 2010, la sediul ANRP a fost o ședință a Comisiei in care au fost supuse aproăbării un număr de 598 de dosare, pentru avizarea procedurii de emitere a titlurilor de despăgubire și 492 de dosare aprobate pentru a fi transmise către experții evaluatori. Din acea comisie, făceau parte Crinuța Dumitran (arestată cu Alina Bica), Sergiu Diacomatu (denunțător), Cătălin Florin Teodorescu (inculpat în dosarul Bica), Remus Virgil Baciu (condamnat intr-un alt dosar ANRP, inculpat si in dosarul Bica), Attila Marko (refugiat in Ungaria, inculpat in dosarul Bica), Lăcrămioara Alexandru (inculpată in dosarul Bica), Garofița Haita (reprezentantă a Ministerului Finanțelor Publice), Rodica Constantinovici (reprezentantă a Ministerului Justiției) și Horia Georgescu (secretar general al ANI).

Anul trecut, în plin scandal Bica, Horia Georgescu ne-a relatat cum se desfășurau ședințele la Comisie și anume: veneau tancuri de dosare, verificam expertizele făcute de experții evaluatroi anume desemnați și acreditați de ANEVAR. Eu, ca membru în Comisie, nu aveam posibilitatea de a verifica dacă expertul evaluator, acreditat potrivit legii, a făcut bine sau nu expertiza sau evaluarea, pentru că eu, ca membru al Comisiei, nu mă duceam să verific cum arată terenul, dacă există terenul, dacă au existat actele. Sunt niște persoane cu profesii liberale, avizate potrivit legii. Eu, ca membru, verificam doar dacă există toate actele la dosar, potrivit legii. Acesta era rolul nostru în Comisie.

ANRP a sesizat DNA pentru 94 de dosare din perioada 2009-2011, în care au fost stabilite valori cu peste 20% mai mari decât valoarea reală

La ANRP, se fac cercetări pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în raport cu cei care au fost membri ai Comisiei centrale de despăgubiri.  În ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că, prin Decizia din oct .2013 a Curţii de Conturi a României, s-a dispus Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011.

Astfel, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, control ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor. Curtea de Conturi a constatat că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

Apoi, Curtea de Conturi a obligat preşedintele Autorității Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza deciziilor al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 lei.

În baza deciziei Curţii de Conturi a României şi în urma reevaluării unui număr de 452 de dosare, s-a constatat că, într-un număr de 94 de dosare, valoarea stabilită iniţial a fost cu peste 20% mai mare.

În aceste condiţii, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru declanșarea cercetărilor pentru stabilirea şi recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat, prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despăgubiri, datele existente conducând la concluzia unor supraevaluări în detrimentul statului român.

Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă