9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialȘeful biroului Organizației Internaționale pentru Migrație explică de ce nu e România...

Șeful biroului Organizației Internaționale pentru Migrație explică de ce nu e România o țintă pentru refugiați

Șeful biroului Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) la București, Radu Mocanu, a declarat, într-un interviu acordat Hotnews, că numărul migranților ce aleg să tranziteze România în drumul lor spre vestul Europei ar putea crește, însă e puțin probabil că țara noastră să devină țara principală de destinație.

”Există într-adevăr posibilitatea că numărul migrantilor ce tranzitează România să crească sensibil, dar puțin probabil că România să devină o țara principală de destinație în absența unei participări la acordul Schengen și a unei creșteri economice sau introducerea de avantaje sociale substanțiale”, a declarat Mocanu. 

De asemenea, Mocanu a precizat că, în primul semestru al anului 2015, au fost înregistrate un număr de 744 cereri de azil, în creștere cu 12% față de anul 2014, menținându-se un trend multianual ascendent. Cei mai mulți solicitanți de azil provin din Siria, Afganistan și Irak. 

În acest context, Radu Mocanu susține că este greu de preconizat cât imigranți vor sta în România. 

”Altfel, situația este foarte greu de cuantificat. Din cei 744, unii au intrat legal în România, depășind ulterior perioadă de ședere legală, în timp ce alții au intrat ilegal. Sunt migranți care au tranzitat ilegal România, fără a solicita azil și care nu apăr în niciun fel de statistici”, spune Mocanu

De asemenea, el a mai explicat nu se poate ști cu exactitate câți dintre cei 744 mai sunt în România.

”Unii au plecat mai departe spre Europa de vest, alții s-au întors acasă, inclusiv cu sprijinul OIM”, a spus Mocanu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă