20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialȘeful CJ Cluj cerea mită cu precizie elvețiană

Șeful CJ Cluj cerea mită cu precizie elvețiană

 

Horea Uioreanu stabilise să primească drept mită un procent fix din banii încasați de societățile comerciale care aveau contracte pe bani publici, nota sumele de bani în computer și ținea ca aceștia să îi fie virați la timp, reiese din motivarea instanţei pentru arestarea preventivă a şefului Consiliului Judeţean Cluj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, reţinuţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, joi seară de magistraţii Curţii de Apel Cluj. La dosar au fost depuse şi interceptări telefonice din care reieșea modul în care șeful județului Cluj cerea mită de la diverși oameni de afaceri.

„Mai are să îmi dea mită“

Horea Uioreanu ţinea evidenţa banilor primiţi într-un tabel, în format electronic, şi verifica împreună cu consilierul său cât mai are de luat de la oamenii de afaceri care primeau contracte pe bani publici, susţin anchetatorii. Potrivit documentelor din dosarul instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie citate de Mediafax, la 25 aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj i-a cerut consilierului său Răzvan Marius Pop date concrete privind cuantumul mitei datorate de omul de afaceri Vasile Pogăcean şi suma plătită de acesta până în prezent. De asemenea, spun anchetatorii, Uioreanu a cerut să i se reamintească exact detalii legate de obiectivele finanţate pe anul în curs şi comunele beneficiare ale fondurilor unde activităţile sunt desfăşurate de firmele lui Pogăcean. Cu prilejul discuției, Horea Uioreanu a recunoscut că omul de afaceri i-a dat suma de aproximativ 100.000 de lei și, “după ce a verificat calculul şi evidenţa consilierului său, ţinute în format electronic într-un tabel, a concluzionat că, potrivit înțelegerii stabilite cu omul de afaceri, mai avea de primit, cu titlu de mită, suma de 300.000 lei”.

10%, procentul minim

Procurorii au mai stabilit că Horea Uioreanu şi-a construit un grup de interese care să direcţioneze resursele bugetare aşa încât fiecare din cei cooptaţi să aibă parte de profituri ilicite şi a instituit regula “întoarcerii” către sine a 10-15% din suma finanţată de la bugetul judeţului. Din grupul de interese făceau parte “oameni de afaceri importanţi, reprezentanţi ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau chiar consilieri judeţeni. La un moment dat, omul de afaceri Vasile Pogăcean a rămas în urmă cu platat mitei și i-a cerut lui Uiorean să îi facă o reducere a procentului de 15% până la 10 la sută.

Uioreanu încerca să ascundă urmele mitei mascându-le în servicii care nu existau. Astfel, Uioreanu a primit o sumă de 5.000 de euro ca mită de la omul de afaceri Ioan Bene pentru un sondaj de opinie realizat înaintea alegerilor europarlamentare, omul de afaceri semnând un contract pentru plata unui studiu fictiv de piaţă imobiliară, susţin anchetatorii DNA. Potrivit procurorilor, Bene a plătit acest sondaj,”plata reprezentând o formă de recompensare a sprijinului oferit de Uioreanu din poziţia sa de preşedinte al CJ Cluj”. Procurorii DNA au arătat că există o discrepanță între sumele cheltuite de șeful CJ Cluj și câștigurile sale. Din document reiese că, deşi Uioreanu a declarat pentru anul 2012 venituri lunare de 6.213 lei, în realitate preşedintele CJ Cluj realiza cheltuieli de peste 20.000 lei lunar. Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

Altfel, consilierul judeţean Mihai Seplecan este propus de PNL să preia funcţia de conducere a Consiliului Judeţean Cluj, în locul lui Horea Uioreanu, arestat preventiv pentru fapte de corupţie, Seplecan urmând să fie secondat de câte un vicepreşedinte PSD şi PDL, UDMR pierzându-şi funcţia.

Cele mai citite

Scurt ghid despre transportul și protecția produselor: ce cutii să alegi

Două dintre aspectele importante de care este recomandat să ții cont atunci când dorești să onorezi comenzile de produse cu succes se referă la...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Cutii de carton cu 1, 2 sau 3 pereți: ce alegi pentru afacerea ta?

Afacerea ta va avea doar de câștigat dacă alegi cutiile de carton potrivite produselor pe care le comercializezi. Poate te întrebi care este legătură....
Ultima oră
Pe aceeași temă