10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialȘeful Direcției Agricole Mureș și un om de afaceri, cercetați sub control...

Șeful Direcției Agricole Mureș și un om de afaceri, cercetați sub control judiciar

Șeful Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar, şi omul de afaceri Ioan Pop, vor fi cercetați sub control judiciar, au decis magistrații Tribunalului Mureş. Cei doi au fost reţinuţi miercuri de procurorii DNA pentru fapte de corupție.

Potrivit Mediafax, Tribunalul Mureş a respins, miercuri, propunerea DNA de arestare preventivă a şefului Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar, şi a omului de afaceri Ioan Pop, care fuseseră reţinuţi tot miercuri de procurorii anticorupție.

Magistrații au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar în cazul ambilor inculpaţi, impunându-le mai multe condiţii, printre care să nu părăsească teritoriul ţării şi să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea anchetatorilor, precum şi să nu comunice între ei în mod direct sau indirect şi să nu ia legătura cu 13 martori şi cu membrii familiilor acestora. De asemenea, cei doi mai trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemaţi.

Decizia instanței poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Reprezentanţii Biroului de presă al Tribunalului Mureş au precizat, joi, că până la acest moment nu a fost formulată nicio contestaţie în acest dosar.

Adrian Deaconu de la Biroul de presă al DNA a declarat că instituţia sa va face “cu siguranţă” contestaţie faţă de decizia Tribunalului Mureş.

Șeful Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar, a fost reținut de procurorii DNA pentru luare de mită și primire de foloase necuvenite, ambele în formă continuată, în timp ce omului de afaceri Ioan Pop i se impută folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, precum şi infracţiunile de înșelăciune, dare de mită, toate în formă continuată, şi desfășurarea de activități cu organisme modificate genetic fără a solicita și a obține autorizațiile prevăzute de reglementările specifice.

Procurorii DNA Târgu Mureş îl acuză pe Liviu Timar că în perioada 2012-2014 a primit de la omul de afaceri Ioan Pop 34.000 de kilograme de îngrășăminte, 184 de litri de pesticide și şapte saci de sămânță de porumb, în valoare totală de 88.366 de lei, pentru a întârzia efectuarea unor controale care să stabilească dacă firma acestuia cultivă sau nu soia modificată genetic.

“Acest lucru urma să-i permită inculpatului Pop Ioan să recolteze respectiva cultură, făcând astfel imposibilă efectuarea controalelor. Mai mult, inculpatul Timar Liviu a pus la dispoziția comisiilor constituite, în vederea efectuării controalelor din datele de 30 iulie 2014 și 22 septembrie 2014, materiale cu termenul de valabilitate expirat pentru testarea plantelor de soia”, arată procurorii DNA.

Potrivit acestora, Pop a desfășurat activități cu organisme modificate genetic – sămânță și culturi de soia – fără a solicita și a obține autorizațiile prevăzute de reglementările specifice, iar în 8 aprilie 2013 acesta a depus la APIA o cerere de subvenții pentru terenuri cu suprafață totală de aproape 115 hectare, pentru care a şi primit peste 74.200 de lei, mai scrie Mediafax.

“Acesta declarase, în mod nereal, că aceste suprafețe sunt cultivate cu soia convențională, în fapt suprafețele fiind cultivate cu soia modificată genetic. La data de 9 aprilie 2014, inculpatul Pop Ioan a formulat către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenții pentru o suprafață totală de 111,19 hectare în anul 2014, declarând și de această dată, în mod nereal, că aceste suprafețe sunt cultivate cu soia convențională”, mai spun procurorii DNA.

Ioan Pop este proprietarul firmei Ceragrim Ungheni, una dintre cele mai mari din judeţul Mureş, care deţine peste 1.300 de hectare de teren cultivate, o fabrică de nutrețuri combinate, două ferme de bovine și un complex de creșterea porcilor.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă