21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialȘeful Senatului, chemat la ÎCCJ, în dosarul în care este acuzat de...

Șeful Senatului, chemat la ÎCCJ, în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă. Reacția lui Tăriceanu

UPDATE 09.56:  La ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu dă declaraţii, pentru că nu este adeptul justiţiei făcute în stradă sau la televizor. Instanța de cameră prelimară a dat un nou termen în septembrie.

Potrivit procedurilor, înainte de a începe judecarea, dosarul trece prin filtrul a două camere preliminare care analizează legalitatea administrării probelor. Dacă dosarul este corect și complet, se trimite instanței de judecată.

———

Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a ajuns, vineri dimineața, la Înalta Curte de Casație și Justiție, l;a judecătorul de cameră preliminară, unde au început discuțiile în dosarul în care este acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de mărturie mincinoasă.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) îl acuză pe șeful Senatului și copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu că era apropiat de omul de afaceri Tal Silberstein şi de Dan Andronic, cu care s-ar fi întâlnit la evenimente personale sau în concediu, potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, în dosarul privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

După ce DNA l-a pus sub acuzare, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu va face comentarii pe baza acuzațiilor care i se aduc. „La solicitarea mai multor ziariști acreditați la Senat, declar că am luat cunoștință din mediul „on line” de faptul că DNA a trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție dosarul pe care mi l-au instrumentat. Nu doresc să fac niciun fel de comentarii pe fondul acuzațiilor construite de anchetatori, procedura își va urma cursul legal, dar vreau să-i asigur pe toți cei care sunt interesați de viața politică sau „de evoluția mea viitoare că această împrejurare nu-mi schimbă cu nimic poziția, proiectele de viitor și atitudinea mea constant critică exprimată public”, a scris copreședintele ALDE pe Facebook.

Citește și: După ce fost a trimis în judecată, Tăriceanu iese la atac pe Facebook

Procurorii DNA îl acuză că, în calitate de martor, Tăriceanu a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştia.

„Astfel, acesta a declarat necorespunzător adevărului că nu a avut cunoştinţă de activitatea lui Silberstein Tal, Truică Remus şi asociaţii acestora în grupul infracţional vizând achiziţionarea drepturilor succesorale ale lui Al României Paul Philippe în România; (…) că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor obţinute de Al României Paul, negând orice legătură şi orice întâlnire cu acesta, precum şi faptul că ar fi cunoscut orice aspect legat de dobândirea şi valorificarea bunurilor revendicate de Paul Al României; că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu Andronic Dan Cătălin şi Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic şi nu a avut relaţii comerciale cu acesta din urmă şi nici nu ştia că are societăţi care se ocupă de activităţi economice în afara consultanţei politice, aflând din presă urmare a comunicatelor DNA despre acest dosar; că nu a avut o relaţie apropiată cu Marcovici Marius Andrei, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia apropiată a acestuia cu Tal Silberstein; că nu l-a prezentat sau introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. Aceste declaraţii ale martorului sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de declaraţiile altor martori sau suspecţi audiaţi”, susțin procurorii DNA, în rechizitoriu.

Citește și: După ce fost a trimis în judecată, Tăriceanu iese la atac pe Facebook

Procurorii anticorupţie arată că Tal Silberstein şi Dan Andronic ar fi prestat servicii de consultanţă politică pentru Tăriceanu, care a candidat la alegerile parlamentare din anul 2008 pentru Camera Deputaţilor într-un colegiu electoral din judeţul Ilfov. „Dacă între Popescu Tăriceanu şi Andronic exista o relaţie de prietenie la acel moment, care dura deja de mai mulţi ani (din anul 2005 sau 2006), (…) prin intermediul acestuia, dar şi urmare a contractului de consultanţă politică derulat, s-a realizat şi legătura apropiată între Tal Silberstein şi inculpat, legătură care durează şi la momentul actual”, spun anchetatorii. 

Tăriceanu este acuzat că a declarat că nu are relaţii apropiate cu cei doi şi că nu a păstrat legătura cu ei. În rechizitoriu se precizează că, în 2008, Tal Silberstein ar fi fost văzut în repetate rânduri la Guvern vizitându-l pe premierul de atunci Călin Popescu-Tăriceanu, „vizite nejustificate prin prisma activităţii prim-ministrului”. 

„Precizăm că la momentul respectiv Tal Silberstein şi asociaţii săi din grupul infracţional făceau demersuri asidue pentru a obţine, prin corupţie, bunuri revendicate de Al României Paul Philippe, iar în această activitate (…) s-a prevalat de legătura cu primul-ministru, afirmată prin prisma faptului că atât Silberstein, cât şi Marcovici lucrează ca şi consilieri ai acestuia”, susține DNA. 

Citește și: Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat de DNA că era apropiat de oamenii de afaceri Tal Silberstein şi de Dan Andronic

Tăriceanu este acuzat că, în declaraţia dată ca martor, ar fi ascuns că ar avea o relaţie apropiată cu Tal Silberstein. „Din probele dosarului a rezultat că după alegerile generale din anul 2008 contractul dintre firma lui Andronic Dan Cătălin şi (…) a încetat şi din cauza faptului că inculpatul Popescu Tăriceanu a fost înlocuit la conducerea partidului, dar contrar declaraţiilor inculpatului, relaţia lui cu Andronic şi Tal Silberstein a rămas în continuare una apropiată, Popescu Tăriceanu participând la evenimente personale sau petrecând concediile împreună. Din (…) a rezultat, de asemenea, că inculpatul Popescu Tăriceanu Călin a menţinut o relaţie apropiată şi cu Dan Andronic, chiar după încetarea colaborării acestuia din urmă cu (…), cei doi întâlnindu-se frecvent, petrecând concedii împreună, astfel că declaraţia inculpatului în calitate de martor a fost mincinoasă, acesta susţinând nereal că nu a avut astfel de întâlniri după anul 2008, când a început colaborarea lui Andronic Dan şi Tal Silberstein cu fostul preşedinte (…)”, susţine DNA. 

Totodată, Tăriceanu este acuzat că a negat că ar avea cunoştinţă de orice fel de afaceri derulate de Tal Silberstein în România, cu excepţia celei de consultanţă politică.

Citește și:  De ce a fost trimis în judecată președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Rețeaua din dosarul “Ferma Băneasa”

„Rezultă că declaraţia inculpatului Popescu Tăriceanu Călin a fost mincinoasă şi prin aceea că a negat că ar avea cunoştinţă de orice fel de afaceri derulate de Tal Silberstein în România, cu excepţia celei de consultanţă politică, în condiţiile în care din (…) rezultă că acesta din urmă a apelat şi s-a întâlnit cu inculpatul în repetate rânduri după ce acestuia i-a încetat mandatul de prim-ministru (…), pentru afaceri, rezultând indicii ca cei doi să fie chiar parteneri în alte domenii decât cel investigat în dosarul 259/P/2015″, mai susțin procurorii anti-corupție.

Citește și: Tăriceanu susține că dosarul împotriva lui este FABRICAT de DNA și afectează imaginea Senatului

 

 

Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Alexander Zverev, campion la Foro Italico

Germanul Alexander Zverev a câştigat pentru a doua oară în carieră turneul ATP Masters 1.000 de la Roma, după ce l-a învins în finală...
Ultima oră
Pe aceeași temă