12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSemnal de alarmă al WWF România: aproape 1.600 de animale sălbatice protejate,...

Semnal de alarmă al WWF România: aproape 1.600 de animale sălbatice protejate, la un pas de împuşcare cu acordul autorităţilor

Un proiect de Ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului până pe 30 septembrie propune împușcarea a 552 de urși, 657 de lupi și 482 de pisici sălbatice, specii protejate, potrivit WWF România. Asociațiile WWF România, ACDB și Grupul Milvus se opun ordinului și cer refacerea studiului pe baza căruia ministerul dorește să autorizeze noile cote de împușcare a animalelor sălbatice. 
  
"482 de pisici sălbatice, animale protejate la nivel European, sunt propuse de autorități să fie împușcate anul viitor.Se pare că nici pisica nu mai are loc în pădurile noastre, conform vânătorilor care cumva de fiecare dată reușesc să obțină orice își doresc. Deși Ministerul Mediului ar trebui să protejeze flora și fauna, ei au pus în dezbatere publică un Ordin Ministerial, care propune ca 1691 de animale protejate să fie eliminate, dintre care 552 de urși, 657 de lupi și 482 de pisici sălbatice. Studiul pe baza căruia s-a luat decizia propunea împușcarea a 68 de rași!!! Decizia este pentru limitarea pagubelor propuse de animale sălbatice, deși pisicile și rasii au propus anul trecut o pagubă de 0 lei. Oare vânătorii sunt cei care scriu legislația care ar trebui să protejeze habitatul?", scrie Magor Csibi, reprezentant WWF, pe pagina de Facebook.

WWF  România, ACDB și Grupul Milvus solicită Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor revizuirea cotelor și identificarea fără întârziere a soluțiilor alternative de a gestiona eventualele conflicte între speciile sălbatice și comunitățile locale. 
  
"Pagubele raportate în studiu sunt de 66.779 de lei în cazul lupului și 783.018 de lei în cazul ursului, pentru pisica sălbatică și râs nefiind înregistrate pagube cauzate de aceste specii. Puse în contextul milioanelor de euro generate de industria vânătorii pentru aceleași specii-un trofeu de urs valorează în medie 8000 de euro-motivația din spatele acestui ordin devine cel puțin îndoielnică. Mai mult, chiar dacă aceste compensații nu sunt semnificative la nivel macro, al unui buget de stat, ele se plătesc cu întârzieri semnificative iar procesul este îngreunat pentru păgubit.  Ursul, lupul, râsul și pisica sălbatică sunt protejate prin lege, nu doar la nivel național, ci european, prin directiva Habitate. Deși această lege prevede clar că aprobarea cotelor de derogare se poate face doar dacă sunt prezentate soluții alternative, studiul prezintă vânătoarea ca unica soluție de reducere a pagubelor. Pentru a continua vânarea carnivorelor mari și după aderarea noastră la Uniunea Europeană s-au invocat mereu pagubele produse de aceste animale. Cu toate că vânătoarea nu rezolvă această problemă, nivelul pagubelor raportate tot de vânători crește de la an la an pentru a justifica decimarea tot mai agresivă a carnivorelor mari. 
 În acest fel autoritățile tratează doar simptomele, dar ignoră cauzele reale ale problemelor, că despăduririle, lipsa unui sistem de compensații eficiente în cazul pagubelor produse de aceste specii, lipsa de securizare a comunităților locale sau absența unei strategii pentru carnivorele mari din pădurile României", se arată într-un comunicat comun transmis de cele trei organizații.    

"În plus, deși studiile de specialitate realizate de WWF și alte ONG-uri arată că estimările efectivelor de animale sălbatice nu corespund cu realitatea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor continuă să ignore experții în conservare pe care îi consultă, legislația europeană aflată în vigoare și cauzele reale ale problemelor. Mai mult, deși experții și societatea civilă cere de ani buni un recensământ a speciilor de animale sălbatice, bazată pe date și fundamentare stintiifica, autoritățile aleg de fiecare dată să se bazeze pe cifrele vânătorilor, singurii interesați în impuscatul animalelor sălbatice" – se mai arată în comunicat. 
  

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă