8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialSemne de întrebare şi personaje-cheie în dosarul Mircea Băsescu

Semne de întrebare şi personaje-cheie în dosarul Mircea Băsescu

Arestarea preventivă a fratelui președintelui Traian Băsescu scoate la iveală o încrengătură incredibilă între personajele care au avut de a face cu acest caz și care au fost implicate la rândul lor în scandaluri cu iz penal.

Mircea Băsescu a fost arestat preventiv, vineri, pentru 29 de zile, sub acuzația de trafic de influență. Procurorii susțin că acesta ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Sandu Anghel, în schimbul promisiuni că va interveni pe lângă magistrați pentru a obține o sentință favorabilă în procesul în care Bercea Mondial era judecat pentru înjunghierea unui nepot.

Deși primele informații despre o mituirea lui Mircea Băsescu de către Sandu Anghel au apărut încă 2011, fratele președintelui nu a fost anchetat pe acest subiect până săptămâna trecută. Mai mult, procurorul Eugen Iacobescu, cel care se ocupa în Olt de dosarul penal al interlopului și care a oferit presei, pe surse, informația că Mircea Băsescu ar fi primit 300.000 de euro de la Bercea Mondial, a fost sancționat de Consiliul Superior al Magistraturii și de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

CSM a hotărât mutarea lui Iacobescu la Mehedinți pentru trei luni, pe motiv că nu a respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a exercitat funcţia cu gravă neglijenţă. Ulterior, acelaşi organism a refuzat să-l păstreze în sistem peste vârsta legală de pensionare.

Parchetul craiovean a decis să preia dosarul lui Bercea Mondial de la procurorul Iacobescu, invocând lipsa de obiectivitate a acestuia. Anchetatorul nu era, însă, la prima sancțiune, în 2004 el ar fi fost amendat o acuzație pentru un fals şi scos din magistratură, după cum a relatat presa locală.

Şefa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova era, în 2011, Elisabeta Ponea. Numele său a apărut, anul acesta, în ancheta în urmă căruia președintele Consiliului Județean Mehedinți a fost arestat preventiv pentru corupție. Astfel, Direcţia Naţională Anticorupţie a stabilit că Adrian Duicu i-ar fi promis soțului Elisabetei Ponea că va interveni pentru ca ea să fie promovată la Direcția Națională Anticorupție sau la Parchetul General. Constantin Ponea, în schimb, la ajutat pe politician să scape de un dosar de incompatibilitate, conform rechizitoriului DNA.

Pe de altă parte, deși Bercea Mondial a devenit cumătrul lui Mircea Băsescu, el a devenit membru al PSD Olt în octombrie 2009. O lună mai târziu, Mediafax relata că Sandu Anghel ar fi fost văzut chiar în biroul secretarului general al partidului, actualul vicepremier Liviu Dragnea.

Faptul a fost amintit public în acest weekend chiar de către senatorul PSD Mircea Geoană, care i-a cerut lui Liviu Dragnea să dea explicații. "Cel mai bine să-l întrebaţi pe domnul Dragnea ce a făcut în biroul dânsului, pentru că eu nu l-am cunoscut (n.red. – pe Bercea Mondial) şi m-aş feri de un astfel de personaj", a afirmat Mircea Geoană. Liviu Dragnea a negat acuzația.

În fine, avocatul care apără familia lui Bercea Mondial în dosarul de șantaj care este în lucru la DNA este Pavel Abraham, fost ofițer de securitate în anii ’70-’80, cel care în septembrie 1997 a fost acuzat de fostul ministru de Interne Gavril Dejeu că l-a protejat pe interlopul Fane Căpățână, căutat de Poliție pentru a fi arestat, conform Evenimentului zilei.

Bercea nu confirmă acuzațiile împotriva lui Kovesi

Peste toate această uriașă încrengătură, se mai ridică un semn de întrebare în legătură cu interesele politice din jurul dosarului în care este cercetat Mircea Băsescu. Astfel, atunci când a fost adus la DNA, Sandu Anghel a strigat din dubă către ziariști că le-ar fi oferit alte două milioane de euro șefei Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Koveși, și președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, pentru a fi eliberat.

Dar, ulterior, Bercea Mondial a refuzat să reitereze aceste acuzații grave și oficial, în fața procurorilor anticorupție, potrivit unor surse citate de presa centrală.

Atât Codruța Koveși, cât și Laura Stanciu au negat acuzațiile și au anunțat că au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii "afirmaţiile mincinoase, de o gravitate extremă", care au vizat decredibilizarea sa şi a procurorilor din DNA. Pe de altă, parte, CSM a decis să se autosesizeze în acest caz. 

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă