13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSenatul, undă verde pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, în dosarul...

Senatul, undă verde pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, în dosarul coloanelor oficiale

UPDATE 19,40: Hotărârea Senatului privind cererea de urmărire penală a fostului viceprim-ministru şi ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial. 

În proiectul de hotărâre se arată că Senatul cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, în perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, şi fost viceprim-ministru pentru securitate naţională, în perioada martie 2014 – noiembrie 2015, “pentru faptele care fac obiectul dosarului nr. 905/P/2015 al DNA – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”. 

 

UPDATE 11,45: Senatul a acceptat, cu 102 voturi “pentru”, cererea DNA de începere a urmării penale aupra lui Gabriel Oprea.

31 de senatori au votat împotriva cererii DNA. Votul a fost secret.

UPDATE 10,55: Senatorul Gabriel Oprea a declarat miercuri, în plenul Senatului, că se consideră nevinovat și că nu a abuzat de funcția de ministru de Interne.

“Nu am cerut și nu am primit nimic în plus față de alți miniștri de Interne. Unii sunt pe aici prin sală”, a subliniat Gabriel Oprea.

—-

Solicitarea Justiţiei în cazul preşedintelui UNPR, senatorul Gabriel Oprea, intră miercuri în atenţia plenului Senatului, informează Agerpres.

Discutarea cazului Oprea a început la ora 10,30. 

Senatorii din Comisia Juridică au avizat favorabil, marţi, cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul Gabriel Oprea, cu nouă voturi ‘pentru’, o abţinere şi un vot ‘împotrivă’. 

Invitat să participe la şedinţa Comisiei juridice a Senatului pentru a-şi studia dosarul, conţinând 12 volume, şi pentru a-şi exprima punctul de vedere, Gabriel Oprea a declarat că îşi menţine solicitarea faţă de colegii săi din Senat de a încuviinţa cererea Justiţiei fiindcă nu se teme “de nimeni” şi “de nimic” câtă vreme se ştie nevinovat. 

“Le-am spus colegilor (din Comisia juridică a Senatului – n.r.) că am trimis o scrisoare Parlamentului prin care cer să merg la Parchet, la DNA, ca să aflăm adevărul. Nu am spus faptul că, în momentul când am fost numit ministru de Interne, era un mecanism care era deja format, era un plan de măsuri. Nu am cerut nimic în plus – mă refer la coloane – faţă de ceilalţi miniştri de Interne. (…) Sunt un om care a ajutat Justiţia şi nu mi-e frică de nimeni şi de nimic atât timp cât ştiu că sunt nevinovat. Cine munceşte, poate, mai şi greşeşte. Asta le-am spus”, a declarat Oprea, la finalul şedinţei Comisiei juridice a Senatului. 

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială. 

Conform DNA, una dintre infracţiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere. 

Cea de a doua infracţiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială. 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă