14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSeniorul presei clujene a încetat din viață

Seniorul presei clujene a încetat din viață

Unul dintre cei mai apreciați jurnaliști din România a încetat din viață. Virgil Lazăr s-a mutat la Domnul după o suferință îndelungată. Seniorul presei clujene a fost jurnalistul cu cea mai lungă colaborare neîntreruptă la „România liberă“, în istoria de 137 de ani a ziarului nostru. Virgil Lazăr avea 84 de ani și, până în anul morții, a publicat texte în edițiile națională și în cea regională a „României libere“.

De altfel, Virgil Lazăr a fost fondatorul Ediției de Transilvania-Banat a ziarului nostru. În ultimii ani, el a publicat mai cu seamă texte cu caracter documentar în rubrica Aldine, precum și numeroase cărți. De asemenea, el s-a remarcat în calitate de activist civic. Alături de vechea sa prietenă, Doina Cornea, precum și de personalități precum regretatul Ion Rațiu, Virgil Lazăr a militat împotriva xenofobiei și a naționalismului și pentru democratizarea României.

Virgil Lazăr s-a numărat printre cei mai fervenți susținători ai restaurării Monarhiei și a realizat unul dintre primele interviuri acordate presei românești de către Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, Custode al Coroanei României. De asemenea, Virgil Lazăr a fondat, alături de regretatul scriitor Adrian Marino, ziarul local Tribuna Ardealului. Seniorul presei clujene a colaborat și la Radio Europa Liberă. În tinerețe, Virgil Lazăr a fost trimis de prietenul său de o viață, Octavian Paler, să relateze, ca reporter de front, despre conflictul dintre Egipt și Israel. De asemenea, tot Octavian Paler l-a trimis să relateze din țări cum ar fi China și Coreea de Nord, de unde a publicat, după anul 1989, reportaje care dezvăluiau oroarea regimurilor comuniste instalate în cele două țări asiatice.

În perioada comunistă, Virgil Lazăr și-a atras ostilitatea Ambasadei URSS și a fost salvat de la concedierea din presă doar sprijinul de care a beneficiat din partea lui Octavian Paler. În calitate de autor de documentare jurnalistice, Virgil Lazăr s-a remarcat prin descoperirea odiseii detașamantului de voluntari Horea, condus de colonelul Florian Medrea. Toți membrii detașamentului au fost decorați de Majestatea Sa Regele Ferdinand I al României, pentru faptul că, la 1 Decembrie 1918, voluntarii ardeleni i-au păzit pe delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, apoi, în timpul campaniei din anul 1919, au contribuit la zdrobirea Republicii Ungare a Sfaturilor, înființată de bolșevicul Bela Kun.

Reportaje din infernul concentraționar roșu

Unele dintre cele mai interesante reportaje realizate de Virgil Lazăr au fost strânse în cartea sa, “Radiografia unui timp apus“. Marele jurnalist descria cum se derula viața din universul concentraționar din Coreea de Nord. “Am vizitat un sat în care toate casele erau noi, amplasate pe o pantă, foarte aproape una de alta, ulițele fiind, de fapt, un fel de alei. Fiecare casă avea televizor color, prin care li se difuzau două programe, toate inspirate din lupta lui Kim-Ir-Sen. Satul era înconjurat de un zid înalt, care avea la ieșire, pe o latură primăria, iar pe cealaltă postul de miliție. Ni s-a spus că, dimineața, sătenii, la auzul unei trâmbițe, se adună în fața porții, și, cu drapele și panouri “mobilizatoare“, pleacă la munca câmpului“.   

Cele mai citite

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă