10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Șerban Brădișteanu, un an închisoare cu suspendare pentru zădărnicirea încarcerării lui...

UPDATE. Șerban Brădișteanu, un an închisoare cu suspendare pentru zădărnicirea încarcerării lui Năstase. Ce obligații are

UPDATE 12:18: Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din Capitală, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind zădărnicirea încarcerării condamnatului Adrian Năstase, fost premier. Decizia este definitivă.

Instanța i-a dat lui Brădișteanu și o pedeapsă complementară de trei ani în care nu are voie să fie ales sau să ocupe o funcție de autoritate a statului ( art. 64 lit.a , teza a II-a, și lit b din Codul Penal 1969, pentru că faptele au fost săvârșite înainte de intrarea în vigoare a noilor  coduri penale).

Instanța NU a dispus interdicția de a profesa sau de a ocupa funcția prin care a fost posibilă săvârșirea infracțiunii, respectiv de șef de secție al Secției de Chirurgie cardiovasculară.

CITEŞTE ŞI  Ce spune Adrian Năstase despre condamnarea medicului Brădişteanu

Decizia de condamnare a lui Şerban Brădişteanu a fost luată cu majoritate de către Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Doi dintre judecătorii din complet, respectiv Lucia Rog şi Săndel Macavei, au decis achitarea lui Brădişteanu. Ceilalţi trei magistraţi – Ionuţ Matei, Florentina Dragomir şi Ioana Alina Ilie – au dispus desfinţarea sentinţei din martie 2014 prin care s-a decis că medicul este nevinovat, schimbând achitarea în condamnare la un an cu suspendare.

După "sinuciderea" fostului premier Năstase, imediat după ce a aflat că a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calității", doctorul Șerban Brădișteanu l-a ținut șapte zile internat, după ce l-a transferat pe secția sa. Colegiul profesional al spitalului a stabilit că Năstase poate fi încarcerat. Cele șapte zile petrecute în spital au fost scăzute din perioada de condamnare.

Redăm integral sentința

" Cu majoritate, Admite apelul formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Directia Natională Anticoruptie împotriva sentinţei penale nr.213 din 04 martie 2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr.7787/1/2012, privindu-l pe intimatul inculpat Brădişteanu Şerban Alexandru.

Desfiinţează în tot sentinţa atacată şi, rejudecând: În baza art.264 Cod penal (1969) cu aplicarea art.17 lit.a din Legea nr. 78/2000 şi cu aplicarea art. 5 Cod penal, condamnă pe inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, la 1 an închisoare.

În baza art.71 Cod penal (1969) interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal (1969). În baza art. 861 Cod penal (1969), dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului Brădişteanu Şerban Alexandru, pe durata unui termen de încercare de 3 ani, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 86 2 Cod penal (1969).

În temeiul art.863 Cod penal (1969), pe durata termenului de încercare, inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti;

b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;

c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;

d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.864 Cod penal (1969) privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

În baza art.71 alin.5 Cod penal (1969), pe durata termenului de încercare se suspendă executarea pedepselor accesorii.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă pe inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru la plata sumei de 6.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciarei către stat.

În baza art. 274 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului rămân în sarcina statului, iar suma de 50 lei reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei.

Definitivă.

Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 02 martie 2015. Cu opinia separată a doamnei judecător Lucia Rog şi domnul judecător Săndel Lucian Macavei în sensul respingerii, ca nefondat, a apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Directia Natională Anticoruptie împotriva sentinţei penale nr.213 din 04 martie 2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr.7787/1/2012".

—–

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor stabili, luni, dacă şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din Capitală, medicul Şerban Brădişteanu, a încălcat legea și l-a favorizat pe Adrian Năstase.

Decizia luată va fi definitivă.

Medicul a fost acuzat de procurori că în mod nejustificat a dispus menținerea în Spitalul Floreasca a lui Adrian Nastase, după tentativa de sinucidere din iunie 2012, imediat după condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare în dosarul Trofeul Calității.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă