15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSergiu Nicolaescu, CONDUS pe ULTIMUL DRUM. Trupul neînsufleţit al regizorului, depus la...

Sergiu Nicolaescu, CONDUS pe ULTIMUL DRUM. Trupul neînsufleţit al regizorului, depus la Cercul Militar Naţional

UPDATE. Zeci de persoane s-au adunat vineri, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, ca să-i aducă un ultim omagiu cunoscutului regizor Sergiu Nicolaescu, decedat joi.

——

UPDATE: Corpul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu a fost depus, vineri dimineaţă, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti.

Evenimentul a avut loc în jurul orei 9:45. Publicul îşi va putea lua rămas bun de la Sergiu Nicolaescu până la ora 24:00.

_ _ _ _

Regizorul Sergiu Nicolaescu nu va beneficia de slujba de înmormântare întrucât va fi incinerat, această practică nefiind creştină şi implicit respinsă de către Biserica Ortodoxă, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Citeşte şi Sergiu Nicolaescu NU va beneficia de SLUJBA DE ÎNMORMÂNTARE

_ _ _ _

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12:00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, au declarat, joi, reprezentanţi ai municipalităţii.

Citeşte şi Sergiu Nicolaescu va fi INCINERAT

_ _ _ _

“Maestrul Sergiu Nicolaescu a fost un regizor excelent, un model pentru generaţii întregi, iar apropierea sa faţă de oameni a contribuit fără îndoială la unitatea spirituală a românilor. Pentru Partidul Social Democrat, Sergiu Nicolaescu a fost, pe lângă toate acestea, şi un coleg extraordinar, un exemplu de urmat, un om din a cărui moralitate ireproşabilă am avut întotdeauna ceva de învăţat”, se arată în mesajul de condoleanţe transmis, joi, de PSD.

Citeşte PSD, despre moartea lui Sergiu Nicolaescu: Maestrul a fost un model pentru generaţii întregi

_ _ _ _

Preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989- România, Dorin Lazăr Maior, a transmis un omagiu pentru Sergiu Nicolaescu, după moartea de joi dimineaţă a regizorului.

Citeşte Omagiu din partea Revoluţionarilor pentru Sergiu Nicolaescu

_ _ _ _

Regizorul Geo Saizescu a declarat, pentru Mediafax, că Sergiu Nicolaescu rămâne un luptător pentru destinul culturii naţionale în film, care a ţinut ca filmele sale să fie autentic româneşti.

Citeşte Geo Saizescu: Sergiu Nicolaescu a crezut în filmul românesc

_ _ _ _

„Am aflat astăzi, cu profundă tristeţe, vestea trecerii la cele veşnice a regizorului Sergiu Nicolaescu. Maestrul a fost nu doar un mare regizor, scenarist şi actor, ci şi un creator de şcoală pentru ceea ce astăzi numim, cu atât de multă mândrie, cinematografia românească. Ne despărţim cu durere de o personalitate remarcabilă a filmului românesc”, a precizat preşedintele Traian Băsescu în mesajul de condoleanţe transmis în urma decesului lui Sergiu Nicolaescu.

Citeşte Băsescu, despre moartea lui Sergiu Nicolaescu: A fost un creator de şcoală pentru cinematografia românească

_ _ _ _

Actriţa Maia Morgenstern a declarat, joi, pentru România Liberă, cu privire la moartea lui Sergiu Nicolaescu că cel mai bine, în astfel de momente, este ca fiecare să se gândească la ce au însemnat filmele regizorului pentru ei, la cum se raportează ei la creaţiile artistice ale acestuia.

Citeşte EXCLUSIV RL. Maia Morgenstern, despre moartea lui Nicolaescu: Să păstram un moment de reculegere. Vreau să mă gândesc la ce a însemnat el pentru orizonturile mele artistice

_ _ _ _

Actorul Horaţiu Mălăele a declarat, joi, că Sergiu Nicolaescu “a răscolit lumea cinematografică şi nu numai cu o forţă rar întâlnită” şi a lăsat în urma sa o moştenire fără precedent, relatează Mediafax.

Citeşte Horaţiu Mălăele: Sergiu Nicolaescu a răscolit lumea cinematografică

_ _ _ _

Decesul regizorului şi actorului Sergiu Nicolaescu a stârnit un val de reacţii în presa internaţională.

“Regizorul român de film, Sergiu Nicoalescu, a murit”, titrează Huffington Post. “Sergiu Nicolaescu, regizor profilic, cunoscut pentru filmele sale istorice, a murit. Regizorul, care a fost şi senator, avea 82 de ani”, scrie publicaţia citată.

Citeşte Vestea morţii lui Sergiu Nicolaescu a ajuns şi în Jakarta. Ce scrie presa internaţională despre decesul regizorului

_ _ _ _

12:25 – Actriţa Ioana Moldovan, eroina unuia dintre cele mai apreciate filme ale lui Sergiu Nicolaescu, “Orient Express”, vorbeşte despre regizor ca despre un prieten şi un profesionist desăvârşit.

Citeşte Ioana Moldovan: Sergiu Nicolaescu a fost un om pe care l-a întâlnit când aveam cea mai mare nevoie

_ _ _ _

12: 00 –  Reprezentanţii Spitalului Elias au susţinut o conferinţă de presă pe tema decesului regizorului Sergiu Nicolaescu.

Nicolaescu suferea de diverticulită acută, au explicat reprezentanţii Spitalului Elias, unde actorul era internat din luna decembrie.

Boala diverticulară este o boală a vârstnicului şi se găseşte frecvent în patologia chirurgicală, a explicat doctorul Adrian Miron, care l-a tratat pe Sergiu Nicolaescu timp de 12 ani.

Condiţia lui Sergiu Nicolaescu nu permitea intervenţia chirurgicală, a spus Miron.

Citeşte DECES SERGIU NICOLAESCU. În ultimele 48 de ore, regizorul era internat la terapie intensivă- Spitalul Elias

_ _ _ _

11:59 Actriţa Daniela Nane şi-a exprimat, joi, pentru România Liberă regretul că nu a mai avut ocazia să mai vorbească o dată cu regizorul Sergiu Nicolaescu.

“Îmi pare atât de rău că n-am ajuns să mai vorbesc cu el o dată! M-am gândit de multe ori în ultimele zile să trec pe la el, chiar astăzi intenţionam să ajung la Elias…Îmi pare rău că a murit singur… cum a şi trait, de altfel… A fost un om de onoare, patriot, pasionat de film cu toată fiinţa. Îi mulţumesc pentru tot!”, a precizat Daniela Nane.

_ _ _ _

11:28 Actorul Valentin Uritescu a spus pentru Mediafax că păstrază de la acesta cele mai frumoase amintiri din cariera sa, subliniind totodată că Sergiu Nicolaescu a fost un regizor de o mare profunzime.

Citeşte Valentin Uritescu despre moartea lui Nicolaescu: Aşa se duc cei buni!

_ _ _ _

11:26 Fostul prim-ministru Petre Roman a declarat, joi, că Sergiu Nicolaescu este un om care a riscat la Revoluţie, punând talentul său şi idealul său artistic şi în slujba tuturor românilor.

Citeşte Petre Roman: Nicolaescu, un om care a riscat la Revoluţie

_ _ _ _

11:20 Actorul Sebastian Papaiani a declarat, joi, că regizorul Sergiu Nicolaescu este iniţiatorul marilor filme româneşti, “pionierul zilelor bune” ale cinematografiei naţionale.

Citeşte Papaiani: Sergiu Nicolaescu a fost pionierul zilelor bune ale cinematografiei româneşti

_ _ _ _

11:13  Actorul Vladimir Găitan a declarat că a avut o prietenie de-o viaţă cu regizorul Sergiu Nicolaescu, precizând că îl consideră pe acesta un “părinte uriaş”, potrivit Mediafax.

Vladimir Găitan: Sergiu Nicolaescu rămâne pentru mine un părinte uriaş

_ _ _ _

11:04 – Creatoarea de modă Doina Levintza, cu care cineastul Sergiu Nicolaescu a avut numeroase colaborări pentru costumele filmelor sale, spune că regretă dispariţia maestrului, potrivit Mediafax.

Doina Levintza, şocată de moartea lui Nicolaescu

_ _ _ _

10: 55 Actorul Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, a declarat, joi, că ultimul discurs al regizorului Sergiu Nicolaescu din Parlament a funcţionat ca o “premoniţie”, precizând că în urma trecerii în nefiinţă a cineastului rămân filmele acestuia, amintirea şi, “în rest, e tăcerea”.

Citeşte Diaconu: Ultimul discurs al lui Nicolaescu a funcţionat ca o premoniţie, rămân filmele şi amintirea

_ _ _ _

10:55 –  Actriţa Stela Popescu, aflată în vacanţă în India, spune că regretă profund vestea dispariţiei cineastului Sergiu Nicolaescu, potrivit Mediafax.

“Am aflat de vestea aceasta cu tristeţe şi nu pot să spun decât că regret profund”, a spus Stela Popescu.

Citeşte şi Stela Popescu, despre Sergiu Nicolaescu: Regret profund

_ _ _ _

10:49Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu spune că l-a “cutremurat” vestea morţii regizorului Sergiu Nicolaescu, fost senator PSD, afirmând că “este o mare pierdere pentru noi toţi şi pentru cinematografia românească”.

Citeşte Iliescu: M-a cutremurat vestea morţii lui Sergiu Nicolaescu, e o mare pierdere pentru toţi

_ _ _ _

10:47 Criticul de film Tudor Caranfil a declarat, joi, că Sergiu Nicolaescu a fost “un om frumos” care o să-i lipsească enorm, descriindu-l pe regizor drept un pionier şi un profesionist al cinematografiei.

Citeşte Tudor Caranfil: Sergiu Nicolaescu a fost un om frumos, care o să-mi lipsească

_ _ _ _

10:37 Actorul Ion Besoiu a declarat, joi, că regizorul Sergiu Nicolaescu rămâne un nemuritor pentru că a dus faima cinematografiei în toată lumea, precizând că acesta mai avea multe lucruri de spus în cinema.

Besoiu: Sergiu Nicolaescu rămâne un nemuritor pentru că a dus faima cinematografiei în toată lumea

_  _ _ _

10:35Actorul Ion Dichiseanu a declarat, pentru Mediafax, că l-a şocat puternic vestea decesului lui Sergiu Nicolaescu, precizând că au fost prieteni înainte ca acesta din urmă să îşi înceapă cariera cinematografică.

Dichiseanu, despre Nicolaescu: Simţea arta ca nimeni altul

_ _ _ _

Sergiu Nicolaescu a încetat din viaţă, joi dimineaţă, la spitalul Elias, la vârsta de 82 de ani, transmite Realitatea TV.

Regizorul a fost operat pe 28 decembrie de peritonită. El a fost iniţial internat pe 26 decembrie pentru o afecţiune digestivă cronică.

Pe 13 decembrie, Sergiu Nicolaescu, parlamentar PSD, le-a adresat mulţumiri colegilor din Senat pentru perioada petrecută împreună, precizând că nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are puţini ani de trăit.

“Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez. Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp «La mulţi ani!» şi sărbători fericite”, a spus atunci Nicolaescu de la tribuna Senatului.

Sergiu Nicolaescu s-a născut pe 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, oraş pe care l-a părăsit în 1935, întrucât familia sa se stabilise la Timşoara, scrie Mediafax.

În acest oraş urmează cursurile şcolii primare şi liceul. Între anii 1948 şi 1952 a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din Bucureşti (Politehnica), practicând ingineria în perioada 1954-1965. Apoi a practicat operatorie de film, devenind regizor, actor, scenarist şi producător de film.

Primul film regizat de Sergiu Nicolaescu a fost “Scoicile nu au vorbit niciodată” (1962), un documentar de scurtmetraj, cel dintâi lungmetraj de ficţiune urmând să-l realizeze în 1966-1967. Este vorba despre “Dacii”, o coproducţie româno-franceză impresionantă, cu o distribuţie pe măsură şi cu o figuraţie grandioasă, care au devenit apoi atribute ale tuturor filmelor sale istorice.

În 1962, realizează filmul care îl ajută să pătrundă într-adevăr în lumea cinematografiei: “Memoria Trandafirului”, o metaforă de 7 minute, care s-a bucurat de succes în ţări precum SUA şi Franţa.

Tot în Franţa are loc, cinci ani mai târziu, premiera pariziană a filmului “Dacii”. Pe Champs-Elysees, în dreptul restaurantului Fouquets, trona un afiş al filmului, având textul: “Un film du Serge Nicolaesco”. “Era o foarte mare satisfacţie pentru un tânăr debutant de 37 de ani. Din acest moment începea cariera mea internaţională”, declara regizorul mai târziu.

Anul revoltei studenţeşti de la Paris şi al Primăverii de la Praga, 1968, i-a adus lui Nicolaescu şansa de a lucra, în calitate de regizor, cu Orson Welles, Laurence Harvey şi alţi mari actori americani şi europeni, chiar la Bucureşti, unul din filmele produse la acea vreme fiind “Bătălia pentru Roma”, o producţie americano-germană.

Legendarul comisar Miclovan, devenit apoi Moldovan, cu care Sergiu Nicolaescu afirma că a atins celebritatea ca actor, s-a născut în 1972, după ce Titus Popovici şi Petre Sălcudeanu le-au propus lui Nicolaescu, Manole Marcus şi Iulian Mihu realizarea unui serial poliţist. Personajul său, un vechi poliţist, avea un rol secundar în serialul în care acesta apare alături de Ilarion Ciobanu (Roman).

Urmează, pentru Sergiu Nicolaescu, o perioadă profesională prolifică, între anii 1970-1980, timp în care a înfiinţat prima şcoală de cascadori din România şi o alta de recuzită. E o perioadă în care realizează cam două filme şi jumătate pe an, documentându-se, în paralel, pentru alte proiecte.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 60 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt “Dacii” (1966), “Mihai Viteazul” (1970), “Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), “Cu mâinile curate” (1972), “Osânda” (1976), “Ultima noapte de dragoste”, “Nea Mărin miliardar” (1979), “Ciuleandra” (1985), “Mircea” (1989), “Coroana de foc” (1990), “Triunghiul morţii” (1999), “Orient Express” (2004), “15” (2005), “Supravieţuitorul” (2008), film pentru care a obţinut cel mai mare credit, de 1,8 milioane de lei, la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, în 2006.

Dacă filmul “Orient Express” a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producţie semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost “Mihai Viteazul” (1979), cu Amza Pellea în rolul principal – creaţie de referinţă în istoria filmului românesc.

Despre “Mihai Viteazul”, Sergiu Nicolaescu afirma că a fost cel mai greu film din cariera sa, cel mai greu “pariu” al său, dar că a meritat. Studiourile Columbia ar fi dorit să producă filmul, într-o distribuţie de zile mari, cu Orson Welles, Elisabeth Taylor, Richard Burton şi cu Charleton Heston în rolul marelui voievod. Autorităţile vremii au decis, însă, că distribuţia filmului trebuie să fie exclusiv românească, iar filmările au fost realizate în Cehoslovacia şi în Turcia.

De-a lungul carierei, actorul, scenaristul şi regizorul Sergiu Nicolaescu a lucrat alături de cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti – Amza Pellea, Florin Piersic, Septimiu Sever, Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Emmerich Schaffer, Olga Tudorache, Ghorghe Dinică, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Colea Răutu, Gina Patrichi, Octavian Cotescu, Iurie Darie, Eugenia Bosânceanu, Ernest Maftei.

Totodată, în îndelungata sa carieră, Sergiu Nicolaescu a jucat peste 35 de roluri, de la comisarul Moldovan la Mircea cel Bătrân, mareşalul Averescu şi Carol I.

Sergiu Nicolaescu a fost nu doar unul din actorii Revoluţiei din 1989, dar a şi scris pe această temă câteva cărţi, dintre care prima, “Un senator acuză”, a fost publicată în 1996 (a 2-a ediţie, 1998), urmată de “Cartea revoluţiei române decembrie ’89”, la editura Ion Cristoiu, în 1999. În decembrie 2005, el a publicat, la editura ALL, volumul “Lupta pentru putere. Decembrie ’89”, şi, la editura Topaz Bucureşti, “Revoluţia. Începutul adevărului”.

 

Cea mai recentă carte a sa este „Mămăliga a explodat! Decembrie 1989″, lansată în anul 2011. Potrivit autorului, cartea s-a dorit a fi mai mult un răspuns dat acelora care se îndoiesc de Revoluţia Română. La lansarea volumului, în martie 2011, Nicolaescu a spus că participarea la Revoluţie a fost “cel mai important lucru” pe care l-a făcut.

“Vă rog să credeţi că momentele respective au însemnat foarte mult pentru noi şi pentru mine a fost cel mai important lucru pe care l-am făcut în viaţa mea. România, în momentul de faţă, pentru mine, este o mare dezamăgire. Şi acest lucru a influenţat această ultimă carte pe care am scos-o, în care, fără doar sau poate, reuşesc să transmit şi cititorului această cumplită stare prin care trecem în momentul de faţă”, a mai spus atunci Nicolaescu.

De asemenea, cineastul a avut şi o intensă activitate politică. Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima dată parlamentar în 1990, pe listele FSN, iar în actuala legislatură a încheiat al cincilea mandat în Parlament. Singura legislatură în care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură şi a deţinut preşedinţia comisiei în fosta legislatură. El s-a numărat, totodată, printre cei care au luat parte la Revoluţia din 1989.

În septembrie 2006, Pro Video a lansat primele şase titluri dintr-o colecţie de 21 de filme ale regizorului, pe suport DVD. Sergiu Nicolaescu declara atunci că “prostia cea mai mare care se poate spune este că unele dintre aceste filme au fost făcute la comandă”.

“Niciun film n-a fost făcut la comandă. Toate filmele mi le-am dorit, le-am făcut aşa cum mi-am dorit, iar acolo unde a trebuit, totuşi, să politizez ceva, am făcut-o cu multă, foarte multă rezervă”, a spus el.

În ultimii ani, Sergiu Nicolaescu a lucrat intens şi a regizat filmele “Carol I”, lansat în anul 2009, în care regizorul a interpretat chiar rolul lui Carol I, şi “Poker”, lansat în 2010. Despre “Poker”, regizorul spunea că este a doua comedie din cariera sa, după “Nea Marin Miliardar”.

Ultima producţie marca Sergiu Nicolaescu “Ultimul corupt din România”, o continuare a peliculei “Poker”, a fost lansată în februarie 2012. La fel ca restul filmelor semnate de Sergiu Nicolaescu şi “Ultimul corupt din România” a reunit mari nume ale scenei româneşti, între care Valentin Teodosiu, Horaţiu Mălăele, Mircea Diaconu, Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Ion Ritiu, Nae Lăzărescu Vasile Muraru şi Cătălina Grama (Jojo).

În contextul în care “Poker” a fost vizionat de aproximativ 25.000 de spectatori şi a devenit una dintre cele mai de succes premiere româneşti ale anului 2010, încurajat, dar şi alimentat de subiecte tot mai savuroase pe aceeaşi temă, Sergiu Nicolaescu a considerat firească o continuare, pe care a intitulat-o “Ultimul corupt din România”. Cu un scenariu semnat de Adrian Lustig, “«Ultimul corupt din România» este un film de actualitate, al societăţii de astăzi, un film comic, dar în acelaşi timp şi critic”, aşa cum l-a descris regizorul Sergiu Nicolaescu.

În ultimii săi ani, Sergiu Nicolaescu şi-a continuat şi cariera politică. Când şi-a încheiat ultimul mandat de senator, pe 12 decembrie 2012, Sergiu Nicolaescu a susţinut un discurs emoţionant de la tribuna Senatului.

“Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez. Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp «La mulţi ani!» şi sărbători fericite”, a spus Nicolaescu, în aplauzele parlamentarilor.

Sergiu Nicolaescu a primit numeroase decoraţii şi distincţii, între care Ordinul Naţional “Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler, în anul 2002.

De asemenea, pe 6 decembrie 2012, Sergiu Nicolaescu a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Târgu-Jiu. În aceeaşi zi, în Târgu-Jiu, a fost inaugurat şi un cinematograf care poartă numele actorului.

“Ceea ce am făcut în viaţă, în primul rând, a însemnat muncă. Am făcut peste 60 de filme, am 135 de milioane de telespectatori în România şi peste un miliard de telespectatori în lume şi, cu toate acestea, ca gorjeni şi ca olteni vă puteţi mândri pentru că întotdeauna am spus cu mândrie că sunt născut în Târgu-Jiu. Pentru mine filmul a însemnat ceea ce era mai important în viaţă. Existenţa mea”, a spus, atunci, emoţionat Sergiu Nicolaescu.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă