15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSIE, STS, SPP și Administrația Prezidențială, buget de austeritate. Dragnea îl pedepsește...

SIE, STS, SPP și Administrația Prezidențială, buget de austeritate. Dragnea îl pedepsește pe Iohannis și-i taie banii

Instituțiile controlate de președintele Klaus Iohannis au fost sancționate de guvernul Grindeanu cu reduceri bugetare consistente.

„N-am înţeles de ce la Administraţia Prezidenţială a fost doar 4% reducerea”, a declarant Liviu Dragnea, la doar câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că va declanșa un referendum refritor la proiectele PSD de grațiere și modificare a Codului penal.

O analiză a României Libere arată cum au fost deja pedepsite instituțiile controlate de șeful statului, prin proiectul de buget pe 2017 elaborat de guvernul Grindeanu.

Bugetul Administrației Prezidențiale ar urma să scadă cu 4% în 2017, potrivit primei variante a proiectului de buget. Klaus Iohannis va putea cheltui 46 de milioane de lei, față de 48,2 milioane de lei în 2016, în mandatul lui dacian Cioloș. În 2015, sub Victor Ponta, Iohannis a primit doar 35 de milioane de lei.  S-au tăiat sume mici de la deplasările interne și externe, dar se va face o economie de 30% materiale pentru curățenie, printre altele. Administrația Prezidențială a primit doar 100.000 de lei pentru schimbarea parcului auto, deși s-a plâns că mașinile folosite sunt uzate. Fondul de protocol, iar cheltuielile cu hrana animalelor rămân la nivelul din 2015 și 2016: 2.000 de lei.

Serviciul de Pază și de Protocol va primi cu 9,16% mai puțin față de 2016. Bugetul proiectat pentru 2017 este de 156 de milioane de lei, față de 172 de milioane în 2016 și 168 de milioane în 2015. Cheltuielile cu deplasări externe scad cu aproape 50%, iar cele cu cheltuieli interne cu 32%. Bugetul pentru mașini și alte mijloace de transport scade de la peste 17 milioane de lei la 3,7 milioane.

Șeful STS plătește pentru că ar fi bârfit

Serviciul de Telecomunicații Speciale pierde, în guvernarea Grindeanu, 8% din alocația bugeTARĂ. În 2015, a primit 435 de milioane de lei, în 2016 – 293 de milioane, iar în 2017 va beneficia de numai 270 de milioane de lei. În 2013, actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier și ministru al Dezvoltării, l-a acuzat pe directorul STS, generalul Marcel Opriș, că „bârfește” și are „o atitudine securistă”. „Acel domn a spus că există anumite nereguli în acordarea unor ajutoare sociale de încălzire către anumiţi cetăţeni din România, că are aceste informaţii, că sunt undeva într-un studiu. De asemenea, a spus că prin procesul de descentralizare se urmăreşte ca acele nereguli să fie acoperite”, s-a plâns, la 24 octombrie 2013, Dragnea în legătură cu Opriș.

Și Serviciul de Informații Externe, unde Klaus Iohannis ar urma să numească un nou director, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu, va trece prin amputarea a 10,61% din buget, față de cel din 2016. În 2015, bugetul SIE a fost de 254 de milioane de lei, în 2016 a sărit la 276 de milioane de lei, iar acum va coborî la 247 de milioane de lei.

Într-o primă etapă, bugetul SRI a fost suplimentat, însă cu doar 0,88%. Luni seara, Liviu Dragnea a cerut ca acesta să fie tăiat. „N-am înţeles de ce a trebuit să se mărească bugetul SRI. N-am primit nici eu, nici premierul răspunsuri serioase, argumentate”, a declarat liderul PSD. În plus, el a susținut că nu există vreo instituţie publică în care să nu fie „acoperiţi de la SRI”.

 

 

 

 

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...
Ultima oră
Pe aceeași temă