15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Silvicultorii anunță noi proteste. Ce nemulțumiri au

UPDATE: Silvicultorii anunță noi proteste. Ce nemulțumiri au

UPDATE 14.42: Protestul reprezentanţilor Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO) organizat, miercuri, în faţa sediului Guvernului, s-a încheiat fără incidente, informează Agerpres.

Potrivit vicepreşedintelui organizaţiei, Radu Florian, proteste similare ar urma să fie organizate în fiecare zi de miercuri în săptămânile următoare, până când autorităţile competente vor da curs revendicărilor solicitate. 

„Protestul de azi a fost unul paşnic, fără incidente. Deocamdată, nu ne-am întâlnit cu niciun oficial pentru a discuta problemele pe care le-am ridicat. Sperăm ca în perioada următoare să ne putem întâlni cu cineva din minister (Ministerul Mediului, n.r.) pentru a rezolva situaţia actuală. Altfel, noi avem în plan ca, săptămânal, în fiecare miercuri, să continuăm protestele”, a declarat vicepreşedintele APPSS-RO. 

————

Silvicultorii protestează, miercuri, în fața Palatului Victoria, începând cu ora 11.30, fiind nemulțumiți de programul naţional de împădurire a terenurilor degradate, informează Agerpres.

„În contextul disfuncţiilor existente în implementarea proiectelor de reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate, ghidurile de finanţare şi implicit contractele încheiate sunt abuzive pentru că nu prevăd termene (vizita în teren pentru verificarea dosarelor de tragere, pentru efectuarea plăţilor etc.) pentru Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi responsabilii de proiecte. AFM sistează finanţarea pentru perioade mari de timp. Există o lipsă totală de transparenţă în aprobarea şi derularea proiectelor”, precizează reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO)

Silvicultorii susțin că AFM şi MMAP ar refuza dialogul cu beneficiarii şi executanţii perimetrelor de ameliorare, „cu toate că, de 6 ani, sunt semnalate probleme în implementarea proiectelor şi nu s-a efectuat niciun demers pentru remedierea acestora”.

Pe lista nemulţumirilor APPSSR-RO se mai regăsesc următoarele: personalul AFM este insuficient raportat la numărul de proiecte, iar responsabilii de proiecte nu sunt specialişti în domeniu, fapt care face ca verificarea dosarelor de tragere să dureze luni de zile, blocându-se astfel finanţarea şi, implicit, implementarea proiectelor; s-a creat riscul major şi iminent de compromitere totală a perimetrelor de ameliorare în cazul sistării sau întârzierii prelungite a finanţării, din cauza specificului acestui tip de lucrări, care nu pot fi conservate, s-a ajuns la situaţia în care problemele sus-semnalate vor determina pierderea integrală a investiţiilor realizate (peste 7.000 de hectare de plantaţii, câteva zeci de firme vor intra în faliment, iar muncitorii vor intra în şomaj, iar furnizorii firmelor executante vor fi grav afectaţi, în principal producătorii de puieţi forestieri. 

Printre revendicările silvicultorilor se află: plata urgentă a sumelor aferente cererilor de tragere depuse, eliminarea clauzelor abuzive din ghidul şi contractele de finanţare, transferul programului sub directa implementare şi îndrumare a Departamentului Păduri şi Gărzilor Forestiere, respectiv transferul ‘Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor’ sub directa implementare şi îndrumare a Departamentului Păduri şi Gărzilor Forestiere. 

De asemenea, APPSSR-RO solicită demisia Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu şi a personalului AFM, responsabil de blocarea programului, respectiv publicarea pe site-ul AFM a rezultatelor ultimei sesiuni de finanţare a proiectelor din cadrul programului. 

Săptămâna trecută, noul director general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Ciprian Pahonţu, a anunţat că instituţia pe care o conduce a alocat, pentru 2016, suma de 25 de milioane lei pentru achiziţia de terenuri degradate ce urmează să fie împădurite. Potrivit oficialului, suma va fi asigurată din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, constituit la nivelul Regiei, potrivit Legii nr. 46/2008 privind Codul silvic. 

„Ca administrator al fondului forestier de stat, Romsilva are printre obiectivele sale şi reconstrucţia ecologică, ca element important în dezvoltarea durabilă a ţării. Am decis direcţionarea unei părţi din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor pentru achiziţia de terenuri agricole cu scopul de a le împăduri şi, astfel, să majorăm suprafaţa fondului forestier, cu implicaţii în creşterea calităţii vieţii în România. Este pentru prima dată când Regia Naţională a Pădurilor face paşi atât de importanţi în această direcţie. Politica de achiziţie va continua şi în anii următori, concentrându-se pe terenurile agricole degradate, în zone deficitare în vegetaţie forestieră pentru că în acest fel le vom da o întrebuinţare superioară. Procedura de achiziţie va fi extrem de transparentă, fiind stabilită prin HG nr. 118/2010. Ne vom concentra pe terenuri agricole degradate, enclave forestiere sau terenuri limitrofe fondului forestier proprietate publică a statului. Noi putem acţiona numai pe terenuri unde este proprietate publică a statului. Evident că ne dorim să cumpărăm suprafeţe din zonele cu deficit forestier”, a declarat Pahonţu. 

Cumpărarea de terenuri agricole în vederea împăduririi se va face în baza unei evaluări realizate de o comisie, constituită la nivel judeţean şi formată din 5 membri, aprobată de către conducătorul structurii teritoriale de specialitate din subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, pentru fiecare judeţ. Din comisie fac parte, obligatoriu: un reprezentant al structurii teritoriale silvice din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, având calitatea de preşedinte, un economist, un jurist şi doi ingineri cu studii de specialitate, care îşi desfăşoară activitatea în unitatea din cadrul Romsilva. 

Asociaţia Profesională a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO) a luat fiinţă în anul 2008 şi este formată din peste 30 de membri, societăţi cu profil silvic care prestează servicii silvice şi conexe, precum împăduriri şi îngrijirea arboretelor, lucrări de protecţia pădurilor, amenajarea pădurilor, punerea în valoare a arboretelor etc. 

Conform datelor asociaţiei, membrii APPSS-RO au predat fondului forestier naţional, până în prezent, peste 10 milioane de hectare de pădure la stare de masiv şi execută în acest moment, la nivel naţional, perimetre de ameliorare a căror suprafaţă însumează peste 7.000 de hectare, în cadrul „Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor”.

 

 

Cele mai citite

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Presiunile asupra prețurilor la energia electrică au afectat veniturile Hidroelectrica

Veniturile Grupului Hidroelectrica au înregistrat o reducere de 22 la sută pentru primul trimestru al anului 2024, comparativ cu primul trimestru al anului 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă