6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSindicaliștii cer demisia șefului CNI Coresi

Sindicaliștii cer demisia șefului CNI Coresi

Activitatea companiei face obiectul unui dosar DNA, precum și a unei verificări din partea Corpului de Control al prim-ministrului.

Situația gravă în care se află Compania Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi continuă să facă valuri. Președintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, Mircia Giurgiu, a cerut demisia directorului general interimar și administrator special al Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi, Ilie Marius Bogdan. Motivul este reprezentat de ceea ce este, în opinia membrilor Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, proasta gestiune a acestei companii de stat, după cum afirmă Mircia Giurgiu, prin intermediul unui comunicat de presă primit la redacție.

”Împreună cu liderii de sindicat din sucursalele Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi am avut o serie de întâlniri cu cei care pot avea un rol în salvarea acestei prestigioase societăți deținut de statul român. Ne-am întâlnit mai întâi cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii, domnul Alexandru Vasile Oprean, președintele Comisiei de Dialog Social din cadrul acestui minister în subordinea căruia se află și CNI Coresi, apoi cu domnul Liviu Pop, ministru delegat pentru Dialog Social și membru al Senatului României. Celor doi demnitari le-am adus la cunoștință problemele foarte grave cu care se confruntă CNI Coresi. De asemenea, i-am informat că există riscul ca Imprimeria Oltenia să ajungă în stradă peste patru luni, în condițiile în care sediul acesteia a fost vândut la un preț mult subevaluat. În schimb, conducerea CNI Coresi a cumpărat un teren la un preț mai mare decât cel al pieței, într-o zonă mărginașă a orașului Craiova, lângă un cimitir, într-o râpă. Pe acest teren ar fi urmat, conform promisiunilor, să fie construit un nou sediu, însă până în acest moment nu s-a întâmplat nimic în acest sens. În patru luni nu au cum să termine o astfel de construcție. De asemenea, am prezentat celor doi demnitari posibilitatea ca sucursalele CNI Coresi să treacă în subordinea consiliilor județene, pentru a-și putea continua activitatea. Deja și-au exprimat acordul în acest sens Consiliul Județean Cluj, precum și prefecții județelor Cluj și Bihor. A urmat o întâlnire cu conducerea CNI Coresi, în care l-am informat pe domnul Ilie Marius Bogdan, directorul companiei, că suntem nemulțumiți de activitatea sa, că nu mai avem încredere că poate gestiona într-o manieră corectă viitorul acestei companii și, în consecință, o să îi solicităm în continuare demisia”, a declarat Mircia Giurgiu.

Verificări încrucișate

Președintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, Mircia Giurgiu, a mai declarat că a fost amenințat de directorul general al CNI Coresi că va fi dat în judecată. Însă, deja, președintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România a sesizat DNA și Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în legătură cu ilegalitățile comise la CNI Coresi. O sesizare asemănătoare a fost adresată Curții de Conturi. Actele CNI Coresi sunt verificate în prezent de către inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă