9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSindicaliștii din sistemul penitenciar, negocieri cu ministrul Muncii. Ce nemulțumiri au

Sindicaliștii din sistemul penitenciar, negocieri cu ministrul Muncii. Ce nemulțumiri au

UPDATE 14.07: Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, și secretarul de stat pentru Dialog Social, Valentina Conțescu, au discutat, vineri, la sediul ministerului, cu o delegație a sindicaliștilor din penitenciare. Sindicaliștii sunt nemulțumiți că Ordonanța de Urgență privind salarizarea bugetarilor nu conține măriri de salarii și pentru angajații din sistemul penitenciar. 

În cursul zilei, Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) au organizat un miting de protest la minister. 

UPDATE 10.37: Președintele Sindicatului Independent Vulturul, Nicolae Grosu, a declarat, pentru Agerpres, că angajaţii Penitenciarului Bârcea Mare, de lângă Deva, sunt nemulțumiți de lipsa de personal în toate sectoarele de activitate ale unităţii, motiv pentru care sunt nevoiţi să lucreze ore suplimentare, nu-şi pot efectua concediile de odihnă în totalitate, iar alţi angajaţi au decis să se pensioneze anticipat pentru că nu mai pot rezista situaţiei existente.

„Deficitul de personal este foarte mare, acesta fiind motivul pentru care angajaţii unităţii nu-şi pot lua toate zilele de concediu de odihnă şi sunt nevoiţi să efectueze ore suplimentare. La începutul lunii iunie mai erau de efectuat 346 de zile din concediile de odihnă pe anul trecut şi 1.800 de ore suplimentare care ar fi trebuit recuperate până acum”, a precizat liderul sindical. 

El consideră că schema de personal este „nerealistă” în ceea ce priveşte recomandările europene din domeniu. Ea este acoperită în proporţie de 75%, iar unele sectoare, cum ar fi cel de educaţie şi asistenţă psiho-socială, funcţionează cu 30% din necesar. 

„De la începutul anului, un număr de 15 angajaţi ai penitenciarului şi-au depus dosare de pensionare anticipată pentru că nu au mai rezistat condiţiilor de lucru din unitate”, a arătat Grosu. 

La rândul său, preşedintele filialei Bârcea Mare a Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, Andrei Gheorghiţă, a arătat că personalul din sistem este nemulţumit, deoarece este singurul care face parte din cadrul sistemului de apărare naţională, siguranţă şi ordine publică pentru care nu vor exista majorări salariale prin proiectul de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor. 

„Suntem singurii din structura bugetară care nu primim nimic prin această ordonanţă”, a declarat Gheorghiţă. 

———-

Sindicaliștii din sistemul penitenciar protestează vineri, începând cu ora 09.00, în fața Ministerului Muncii, principala lor nemulțumire fiind legată de Ordonanța referitoare la salarizarea bugetarilor, care nu include creșteri salariale pentru angajații din sistem.

Astfel, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională vor declanşa, concomitent, acţiuni suport în toate închisorile.

„Accesul în penitenciare şi alte activităţi specifice se vor face „ca la carte” punând pe primul plan regulamentele, precum şi limitarea vulnerabilităţii misiunilor şi personalului, indiferent dacă aceste acţiuni vor genera întârzieri sau chiar blocaje în programul normal al unităţilor. În următoarea perioadă se vor organiza noi acţiuni specifice cu privire la care vom informa corespunzător”, au anunțat sindicatele, într-un comunicat de presă.

Sistemul penitenciar format din 47 de unităţi şi 12.000 de salariaţi face parte, conform legii, din structura de apărare naţională, siguranţă şi ordine publică împreună cu MApN, MAI, SRI, STS, SPP.

„Prin proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor pe care Guvernul Cioloş intenţionează să şi-l asume în luna iunie 2016, s-a stabilit eliminarea inechităţilor salariale din structura de apărare, generate de îngheţarea salariilor de merit doar în veniturile unei treimi din personal, prin actualizarea tuturor salariilor în plată, cu includerea unei sume compensatorii echivalente salariului de merit. Prin formularea decisă în proiect, respectiv referinţa strictă la drepturile în plată în anul 2009, sistemul penitenciar este eliminat de la efectele prevederii sus menţionate având în vedere faptul că în sistemul penitenciar, salariul de merit nu a fost acordat în anul 2009 niciunui salariat din penitenciare, ca urmare a presiunilor MFP şi MJ la elaborarea proiectului de buget pentru anul 2009. Prin urmare, nu numai că timp de 7 ani nimeni din sistemul penitenciar nu a încasat acest drept dar începând cu 2016, nu o treime ci 100% din personalul celorlalte instituţii va încasa salariul de merit în timp ce penitenciarele rămân tot pe zero”, precizează sursa citată.

Sindicaliştii din sistemul penitenciar susţin că, prin legislaţia în vigoare, structura de apărare se constituie ca o singură familie ocupaţională în cadrul căreia drepturile personalului sunt corelate şi aliniate, însă Ministerul Muncii a rămas „insensibil” la toate argumentele furnizate de sindicate privind modificarea prevederii, care să vizeze toate instituțiile din structură, inclusiv sistemul penitenciar. 

Totodată, ei sunt nemulțumiți că 4.000 de salariaţi, care lucrează în schimburi, efectuează un milion de ore suplimentare pe an, dintre care 500.000 nu pot fi compensate cu timp liber şi nici în alt fel. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă